SiyasetGürel’den AB’ye Kıbrıs resti

Gürel’den AB’ye Kıbrıs resti

18.06.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gürel’den AB’ye Kıbrıs resti

Gürel’den AB’ye Kıbrıs resti




Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki en önemli mekanizma olan Karma Parlamento Komisyonu (KPK) toplantısına katılan Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel’in Kıbrıs çıkışı, Avrupa Parlamentosu (AP) üyelerine "soğuk duş" etkisi yaptı.
KPK Eş Başkanı Joost Langedijk’in "İlhak konusunda görüşleriniz hâlâ aynı mı?" sorusunu yönelttiği Gürel’in sözlerine, "İlhaktan bahsederken Kuzey’i mi kastediyorsunuz, yoksa adanın tümünü mü?" diye başlaması, salondaki üyeler arasında buz etkisi yaptı. Gürel, sözlerini şöyle sürdürdü:
"AB, Kıbrıs konusunda son yanlış kararını alarak bölünmüşlüğü nihai bir hale sokarsa, Türkiye ve KKTC, entegrasyon konusunda gerekli adımları atar. Çözüm olsa da, olmasa da Türkiye üye olmadan, Kıbrıs AB’ye üye olamaz. Kıbrıs Rum Kesimi’nin çözüm olsa da, olmasa da birliğe üye yapılacağını söylemek, uluslararası hukuka aykırıdır. Çözümü baltalar. Bu ENOSİS’i AB içinde gerçekleştirmek anlamına gelir. Zor durumda olan AB’nin önünde iki yol var. İlki, başladıkları yanlış yola devam etmek. Bu, bölünmüşlüğü nihaileştirir. İkincisi, Kıbrıs’ın üyeliğini askıya almak. Bu da genişlemeyi tehlikeye sokar."