SiyasetGüler: Valilikler kaldırılmayacak

Güler: Valilikler kaldırılmayacak

15.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanı Güler, valilik ve kaymakamlıklar kaldırılacak mı sorusu üzerine, “Öyle bir şey söz konusu değil. Hükümet olarak böyle bir görüşümüz yok, üç ay sonra değişecek bir konu da değil” dedi

Güler: Valilikler kaldırılmayacak

İçişleri Bakanı Muammer Güler, TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. MHP Adana Milletvekili Muharrem Varlı’nın, “Bu, yeni büyükşehir yasası kapsamında Oslo süreciyle bağlantılı olarak, bu, kaymakamlık ve valilik makamlarının kaldırılacağıyla alakalı bir laf var bugünlerde. Bu konuda sizin cevabınız ne olacaktır” sorusuna Güler, şu yanıtı verdi:
“Bu Büyükşehir Yasası’yla ilgili olarak, malumunuz, 6360 sayılı Kanun’dan sonra gerek valiliklerin yatırım izleme değerlendirme merkezleriyle gerek kaymakamlıkların, artık köylerin mahalleye dönüşmesiyle ilgili olarak, belli görevleri, bir kısmı başka alanlara kaydırıldı, bir kısmı kalktı ama buradaki itirazlar Anayasa Mahkemesi tarafından da reddedildi. Ancak valilik ve kaymakamlıkların kaldırılacağı konusundaki görüşünüz. Zaten öyle bir şey söz konusu değil, Hükümet olarak da böyle bir görüşümüz yok, üç ay sonra da değiştirilecek bir konu değil.”

‘Üç sözümüz var’
Güler, en stresli, en zor ve ücretlerine iyileştirme yapılması gerekenin kolluk görevlileri olduğunu, polisin bunun başında geldiğini belirterek, “Başbakan’ın da bizim de sözümüz var. Üç konuda özel sıkıntı var; ek gösterge, fazla mesai ve emekliliklerinde maaş düşük. Onları çözeceğiz” dedi.
Bakan Güler, Türkiye’de 5 yıl ikamet etme süresini doldurmayan Suriyelilere Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı verilmediğini bildirerek, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan, ister Suriye’li ister başka bir ülkenin vatandaşı olursa olsun, kimse seçimlerde oy kullanamaz” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer’in, “Sahte kimlik kartı olanlar var” sözü üzerine, “Sahtesi olabilir” diyen Güler, MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan’ın, “TC kimlik numaralı kartlar var” ifadesine ise, “Efendim, sahtedir onlar, asla öyle bir şey söz konusu değil. Böyle bir kimlik de bizim tarafımızdan verilmiş değil” karşılığını verdi.
Ak Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, “Yani, seçimleri şaibeli hâle getirmek için böyle bir iddia ortaya atılıyor. Böyle bir şey olur mu ya? Burası muz cumhuriyeti değil” deyince, Erdoğdu ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “İddia değil” karşılığını verdi. Bunun üzerine Erdoğdu, “Görürüz muz cumhuriyeti mi değil mi? Muz cumhuriyetinden daha kötü burası” dedi.

Yeni ehliyet 1 Ocak’ta
Yeni tip sürücü belgelerinin üretilmesi ve uygulanmasına ilişkin işlemlerin devam ettiğini söyleyen Güler, “1 Ocak 2015’ten itibaren yeni ehliyetlerin verilmesi işlemi başlatılacak. Karayolları Trafik Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun taslağı hazırlandı ve Başbakanlığa sunum aşamasına geldi. Yaya veya okul geçitlerinde ilk geçiş hakkını yayalara vermeyen sürücüye cezalar artırılacak. Muayenesiz araçların satışları engellenecek. Araçlarda belirli zamanlarda ve şartlarda kış lastiği kullanımı zorunlu hale getirilecek” dedi.

Haberin Devamı

Sürücü belgeleri eve gönderilecek

Güler, emniyet hizmetleri ile ilgili şunları söyledi:
“Nüfus verileri esas alınarak emniyet birimleri tarafından düzenlenen pasaportlar bundan böyle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenecek. Bu sayede pasaport hizmetlerinde görev yapan yaklaşık 3 bin 500 polisin emniyet ve asayiş hizmetlerinde görevlendirilmesi sağlanmış olacak.

Trafik belgesi kalkacak
Yılda yaklaşık 2,5 milyonun üzerinde düzenlenen araç trafik belgesi kaldırılacak, yerine araç muayene istasyonlarının vermiş olduğu araç muayene raporu yeterli olacak. İkinci el araç alım satımlarında malik dışında başka bir husus değişmiyorsa bundan böyle vatandaşımızın emniyet birimlerine gitmesine gerek kalmayacak, araç tesciline ilişkin araç tescil belgesi satış işleminin yapıldığı noterlikte düzenlenerek vatandaşımıza verilecek.
Bu sayede emniyet birimlerine yılda yaklaşık 4 milyon 100 bin vatandaşımız gitmeyecek. Vatandaşlarımız, bazı istisnai hâller dışında, sürücü kursunu bitirdikten sonra yapılan sınavda başarılı olması hâlinde artık sürücü belgesini almak için kurum kurum dolaşmayacak, sürücü belgesi basılarak adresine gönderilecek.”