09.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
TOLGA ŞARDAN/ANKARA
YARGI ile hükümet arasında krize neden olan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner, eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ve görevdeki iki MİT mensubu hakkında KCK şüphelisi sıfatıyla soruşturma başlatılması olayında, kritik başvuru yapıldı.
İstanbul Özel Yetkili Başsavcıvekilliği, hükümetten gelen tepkilere rağmen önce ifadeye çağırdığı, sonra da haklarında yakalama ve talimatla ifade verme kararları çıkarttığı MİT mensuplarının yasayla korumaya alınmasının ardından Başbakanlık’tan soruşturma izni istedi.
Hükümetin, Fidan ve MİT’çileri korumaya almak için jet hızıyla yasalaştırdığı, MİT mensuplarının ve Başbakan’ın özel olarak görevlendirdiği kamu görevlilerinin terör suçlarından bile ancak Başbakan’ın izniyle soruşturulabileceği düzenlemesi uyarınca yapılan başvuruya ek olarak, Fidan ve diğer 4 isim hakkındaki iddialar da dosya olarak Başbakanlık’a sunuldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan soruşturma izni vermezse, savcılığın, bu kararın iptali istemiyle Danıştay’da dava açma hakkı bulunuyor.
Tarihe geçen kriz
PKK’nın şehir yapılanması KCK soruşturmasını yürüten İstanbul Özel Yetkili Başsavcıvekilliği, MİT Müsteşarı olmadan önce Oslo’da PKK yöneticileri ile görüşen MİT ekibinde yer alan Müsteşar Fidan, eski Müsteşar Yardımcısı Güneş ile eski Müsteşar Taner ve görevdeki iki MİT mensubunu şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırmıştı.
Hükümetin büyük tepkisini çeken çağrıya rağmen MİT’çiler ifadeye gitmemiş, savcılık, bunun üzerine Fidan’ın Ankara’da talimatla ifade vermesi kararı almış, diğer 4 isim hakkında ise yakalama kararı çıkartmıştı. Bu süreçte, Ak Parti’nin, “MİT mensupları ve Başbakan’ın özel olarak görevlendirdiği kamu görevlilerinin terör suçlarından bile ancak Başbakan’ın izniyle soruşturulabileceği” şeklindeki teklifi jet hızıyla yasalaştırılmış, bu süreçte evlerine bile gitmeyen MİT’çilerle ilgili kararlar kanunun yürürlüğe girmesiyle ortadan kaldırılmıştı.
Kritik başvuruyu yaptı
Bu gelişmelerin ardından savcılığın soruşturmada ısrarcı olup olmayacağı, yasa uyarınca Başbakan’dan soruşturma izni isteyip istemeyeceği merakla bekleniyordu. Erdoğan’ın soruşturma izni vermemesi halinde, savcılığın bu kararın iptali için Danıştay’da dava açma hakkı bulunuyor.