SiyasetGöçmen oyları gözde

Göçmen oyları gözde

15.03.1999 - 00:00 | Son Güncellenme:

Göçmen oyları gözde

Göçmen oyları gözde


Gaziantep'te seçim olacağını anlamak imkansız... Sokaklarda ne bayraklar, ne de kampanya otobüslerine rastlanıyor. 1995'te üç milletvekili çıkaran Fazilet inişe geçmiş olmasına rağmen popülaritesi yüksek DSP'yi zorlayacak yegane parti konumunda

Ayça ATİKOĞLU


Gaziantep yalnız Güneydoğu'nun değil, Türkiye'nin en ilginç kentlerinden biri. Gaziantepli az konuşuyor, çok çalışıyor, şehvetle yemek yiyor. Son derece uyanık (burada hayat sabah altıda başlıyor) ve yatırımcı. Yaşamının büyük bölümünü ayakkabı tamirciliğiyle geçirmiş bir Gaziantepli, şimdilerde grafikerlik yapabiliyor.
Benim için Gaziantep'in özeti ise yaşları 55 -75 arasında değişen üç kardeşin isimleri olmuştur hep : Milyon (ölmüş), milyar ve trilyon.
Gaziantepli, yüzlüğün en yüksek para birimi olduğu yıllarda milyonu, milyarı, trilyonu düşleyebiliyor.
Gaziantepli'nin düşüyle Celal Doğan'ın gücü birleşince işte ortaya bugün herkesi şaşırtan, 'Real'li (Carrefour'a tekabül ediyor), 'Aymerkez'li (Akmerkez gibi), Miele'den, Candy'ye, Peugeot'ya kadar aradığınız her şeyi bulabileceğiniz, suya, yola, parka kavuşmuş bir kent çıkıyor. Ne var ki Türkiye genelindeki işsizlik, yoksulluk, kapanan dükkanlar ve ekonomik durgunluktan Antep de payını alıyor. Buna bir de siyasete inançsızlık, siyasiye güvensizlik eklenince ortaya tatsız tuzsuz, sönük bir seçim atmosferi çıkıyor.
On yıldır seçimlerini izlediğim, birçok defa geldiğim Gaziantep'te bu kez hava sisli, seçmen suskun. Bu kentte seçim olacağını anlamak imkansız. Ne bayraklarla donatılmış caddelere, ne ortalıkta salınan siyasilere, ne şarkılı türkülü seçim otobüslerine, ne de seçime hazırlanan seçmen psikolojisine rastlıyorsunuz.
Belediye Başkanlığı seçimlerinin Celal Doğan faktörü nedeniyle daha renkli geçeceği kesin.
Geçen seçimleri omuz farkıyla alan Celal Doğan bu kez yine kendinden emin. Doğan'ın iki sloganı var. Biri, "Bilinmeyen yoğurttan, bilinen ayran iyidir", diğeri "Ben Antep'i seviyorum, Antep de beni seviyor. Sevenleri ayırmayalım..."
Nitekim Antepli risk almak istemiyor. Merkez oylarının yükselen DSP rüzgarına ve Fazilet faktörüne rağmen Celal Doğan'a gideceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Fazilet Partisi adayı Kahraman Emmioğlu'nun Antep'te oturmaması, bayramdan bayrama uğraması antipatiyle karşılanıyor. Yine de Fazilet faktörü nedeniyle Celal Doğan'ı zorlayacak tek aday olarak Emmioğlu görülüyor. DSP adayı Asım Güzel ile DYP adayı Ali Bingöl Yaşar'ın başkanlığı ise ancak büyük bir sürpriz olabilir.
Gaziantepli Büyükşehir dışında Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinde de bildik isimlere oy atacak gibi gözüküyor. Şahinbey Belediye Başkanı CHP'li Yaşar Ağyüz, Şehitkamil'de Fazilet Partisi'nden Mehmet Bozgeyik başkan. Bu semtlerde tümüyle Siirt'ten, Maraş'tan ve diğer şehirlerden göç edenler yaşıyor. Buralarda yol sorsanız kimse cevap vermiyor. Seçimle ilgili ise ser veriyor sır vermiyor. Ama genelde oyların HADEP'e gideceği biliniyor.
Şehitkamil'de Merve Kent konutları yükselmiş. Merve Kent, Başkan Bozgeyik'in tek övünç kaynağı. Gecekonduların hemen üstünde rengarenk dikilmiş. Ancak bu yığma inşaat yakından bakınca hiç de güven vermiyor. "Takiyeci" bir mimari anlayışla yapılmış.
Milletvekili seçimlerine gelince:
- "Dürüst politikacı" kimliğiyle tanınan DSP'li Mustafa Yılmaz partilerüstü bir sevgi ve saygı görüyor. Listede Aleviler'in olması şanslarını artırıyor.
- Gaziantep'in sadece yüzde 7'si Antepli. Yani şehir nüfusunun ezici çoğunluğu doğulu göçmenlerden oluşuyor ve tüm Güneydoğu'da olduğu gibi HADEP burada da birinci parti. Geçen seçimlerde HADEP'in çekilmesi üzerine üç milletvekili çıkarabilen tek parti Refah olmuştu. Bu seçimlerde Fazilet'in üç milletvekili çıkarması imkansız gözüküyor. Partinin Antep'teki yükselişi durmuş. Ama yine de DSP karşısındaki en güçlü parti Fazilet Partisi. 1995'te çekişme CHP -Refah arasında yaşanmıştı, bu seçimlerde Fazilet -DSP çekişmesi izleyeceğiz.
- Antep'te Antepliler'in azalması aşiret kültürünü öne çıkarmış. Bireysel tavırdan çok toplu tavır gözleniyor. Kentin ünlü pasajları da ortak tavır sergiliyor. Örneğin Büyük Pasaj Fazilet, Söylemez Pasajı CHP -DSP ağırlıklı.
- ANAP'ta Mustafa Taşar ağırlığı devam ediyor ancak DTP'ye geçen Mehmet Batallı'ya fazla şans tanınmıyor.
- ÖDP'nin adayı emekli memur bir hanım, Devlet Yazgan. Ancak partinin barajı aşma şansı çok zayıf.
- CHP'nin dokuz adayından sekizi yüksek okul mezunu. İlkokul mezunu tek aday Ahmet Yılmazkaya birinci sıraya yerleştirilmiş.
- Geçen seçimlerde yüzde 48 izlenme oranına sahip yerel televizyon GRT politikacılara ekrarını kapatmış, seçimlerle ilgili olarak da yalnızca kentteki akıl hastalarının görüşlerini almıştı. Akıl hastaları da daha çok hastane istemişler, milletvekili olunca bunu gerçekleştireceklerine söz vermişlerdi. Bu yıl seçimlerin bir teması olmadığı için, akıl hastaları ortaya çıkmamışlar, iyi bir hastaneye sahip olmayı ummaktan vaz geçmişler!


GAZİANTEP

İlçeler: Büyükşehir, Şahinbey, Şehitkamil, Araban, İslahiye, Kargamış, Nizip, Nurdağı, Oğuzeli, Yavuzeli.
Nüfus: 1.127.686
Milli Gelir: 2283 USD
1995 ve 1999 Seçmen Sayısı: 539.688 / 618.013
1995'te Seçime Katılma Oranı: %81.29
1995'te Partilerin Aldığı Oy Sayısı ve Oy Oranları: RP 100.286 (%23.8), ANAP 71.857 (%17.0), DSP 68.413 (%16.2), DYP 57.678 (%13.7), CHP 44.108 (%10.5), MHP 42.758 (%10.1), HADEP 28.115 (%6.7), YDH 2.980 (%0.7), MP 1.792 (%0.4), YDP 1.814 (%0.4), İP 908 (%0.2), YP 518 (%0.1).
1995'te Seçilen Milletvekilleri ve Partileri: Mehmet Batallı (DYP), Mustafa R. Taşar (ANAP), Ünal Yaşar (ANAP), Mustafa Yılmaz (DSP), Ali Ilıksoy (DSP), Kahraman Emmioğlu (RP), Mehmet Bedri İncetahtacı (RP), Nurettin Aktaş (RP), Hikmet Çetin (CHP).
18 Nisan'da Çıkaracağı Milletvekili Sayısı: 9.