26.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
İSTANBUL DHA
Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanlığı tarafından İstanbul’da düzenlenen “Türkiye Yeniden: Mezun Buluşması” programına katıldı. Başbakan Binali Yıldırım Konuşmasına, Mısır’da meydana gelen terör saldırısını kınayarak başlayan Yıldırım, “Cuma namazında ibadet ederken insanlar üzerine bombaları, mermileri yağdırmak ne insanlığa ne de İslamiyet’e sığar. Rahmet-i Rahman’a kavuşanlara Allah’tan rahmet diliyorum ve Mısır halkına da baş sağlığı diliyorum. Türk milletinin duası ve desteği kardeşlerimizle beraberdir” dedi.
İşbirliği çağrısı
“Bölgesel ve uluslararası gelişmeler açısından son derece hassas ve çalkantılı bir dönem geçiriyoruz” diyen Başbakan Yıldırım şöyle devam etti:
“Bugün artık dünyanın hiçbir ülkesi diğer ülkelerdeki olaylardan, gelişmelerden kendini ayrı tutamaz. Yaşanan olaylara gözümüzü, kulaklarımızı kapatamayız; çünkü sonuçları eninde sonunda geliyor sizi de buluyor ve etkiliyor. Afrika’daki yoksulluk, Suriye ve Irak’taki iç savaş, Myanmar’daki Bangladeş’teki mülteci sorunu, dünyayı saran terör belası bunun en somut örnekleridir. Artık şunu iyi görmemiz lazım: Orta Afrika bölgesindeki yaşanan dini temelli çatışmalar, Doğu Afrika’da yaşanan kuraklık ve kıtlık, Avrupa’da yükselen radikal, ırkçı akımlar, Ortadoğu’da oynanan kirli oyunlar. Avrupa sahillerine mülteci teknelerinden dökülen cansız bedenler Türkiye’nin bir gerçeği haline geldi. Bugün mülteci konumunda bulunanların sayısı 55 milyonu geçti. Dünyada bu nüfusa sahip ülke sayısı sadece 25. Demek ki dünyanın 26 büyük ülkesi mülteciler ülkesi. İşte böyle bir dünyada yaşıyoruz. Bu dünya, bu dünyada yaşayan milyarlarca insanın hiç birini mutlu etmiyor, geleceği için umut vermiyor. O halde dünyayı yönetenler, Birleşmiş Milletler çatısı altındaki ülkeler çok daha fazla sorumluluk almalı; olayları, sorunları çözmek için rekabeti bir kenara bırakıp iş birliğine daha çok yönelmelidir.”
‘Kalıcı istikrar yok’
Yıldırım, “Yanı başımızda yedi yıla varan bir Suriye krizi örneği var. Irak, Yemen ve Libya aynı şekilde ve daha birçok ülke... Ortadoğu’da kalıcı bir istikrardan adeta bahsetmek mümkün olmadığı gibi, Afrika’da da sorunlar tam anlamıyla aşılmış değil. Ama biz istiyoruz ki gençler savaş, afet, istikrarsızlık ve iç çatışmalara maruz kalarak kayıp nesiller haline gelmesin” dedi.
163 ülkeden başvuru
Birçok alanda değişim, dönüşüm ve gelişim sağlandığını vurgulayan Yıldırım, “2017 yılı itibariyle tam 163 ülkeden 107 bin öğrenci başvurusu oldu. Keşke imkanlar olsa hepsine burs sağlayabilsek. Ama inşallah gelecek yıllarda daha fazla öğrenciye Türkiye’de öğrenme, yüksek öğretim imkanı sağlayacağımızı düşünüyorum. Çünkü Türkiye’de son yıllarda yüksek öğretimde hatırı sayılır gelişmeler yaşandı. Gerek üniversite sayımızın artması, gerekse üniversitelerimizdeki alt yapının insan kaynak kapasitesinin gelişmiş olması; Türkiye’nin bu alanda gelecek yıllarda daha büyük imkanları yurtdışından gelen öğrencilere, gerekse de kendi öğrencilerimize sağlaması için her türlü imkanı ortaya koyuyor.”
İbadi ile telefonda görüştü
Başbakan Binali Yıldırım, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile telefonda görüştü.
Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, görüşmede Yıldırım, 12 Kasım’da meydana gelen deprem felaketinde Kerkük ve Tuzhurmatu’daki terör saldırılarında hayatını kaybedenler için taziyelerini yeniden iletti.
Görüşmede, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) sözde referandum hakkında Irak Federal Yüksek Mahkemesi’nin aldığı karardan duyulan memnuniyet ifade edildi. Başta DEAŞ ve PKK ile olmak üzere terörle mücadelede Irak ile yakın iş birliğine verilen önemin vurgulandığı görüşmede, üst düzey diyalog ve temasların yoğun şekilde sürdürülmesi hususunda mutabık kalındı.
Başbakan İbadi, Irak’ın toprak bütünlüğüne verilen daimi destek için teşekkür ederken, iki ülke ilişkilerinin bölgenin istikrarı için önemini vurguladı. l İSTANBUL AA