SiyasetGeçmişteki Arınç ve Merkel'in tartışması gündeme oturdu

Geçmişteki Arınç ve Merkel'in tartışması gündeme oturdu

08.12.2011 - 17:23 | Son Güncellenme:

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu toplantısında, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ile ilgili sözleri gündeme geldi.

Geçmişteki Arınç ve Merkelin tartışması gündeme oturdu

Komisyon Başkanı Ayhan Sefer Üstün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Almanya Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti Samsun Milletvekili Çağatay Kılıç ile birlikte yaptıkları Almanya ziyareti hakkında bilgi verdi. Üstün, Türklere yönelik neo-nazi saldırıları ile ilgili olarak görüşmeler yaptıklarını belirtti.

AK Parti’li Pakdil, TBMM Başkanvekili olduğu dönemde, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile gerçekleştirdikleri Almanya ziyaretini anlattı.

O dönem Almanya Anamuhalefet Partisi Genel Başkanı olan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile de görüştüklerini ifade eden Pakdil, "Sayın Merkel, Türkiye büyük bir ülke, biz Türkiye’yi alırsak hazmedemeyiz’ dedi. Sayın Arınç da bunun üzerine, ’Biz topluluğun, AB kriterlerine uygun olarak kurulduğunu zannediyorduk, ancak başka kriterlere göre oluşmuşsunuz. Bu adaletli değildir, çifte standarttır’ dedi. Ancak Merkel, bu sözler üzerine geri adım atmadı, tartışma yaşandı. Alman Dışişleri Bakanı araya girerek yatıştırdı" dedi.

Daha sonra, Almanya’da Türklere ve yabancılara yönelik ırkçı ve neo-nazi saldırıları araştırmak, orada incelemelerde bulunmak ve yargılama sürecini izlemek üzere karar alındı.

Geçen dönem de faaliyet gösteren yasadışı göçmenler ile ilgili alt komisyonun bu dönem de faaliyetlerine devam etmesi kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

Devlet Engin Çeber'den özür diledi

Komisyonun bugünkü toplantısında, cezaevlerine ilişkin alt komisyon Başkanı, AK Parti Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, cezaevlerinde yaptıkları incelemeler hakkında bilgi verdi.

Türkiye’de artık işkence ve kötü muamele olaylarının yaşanmadığını belirten Yıldırım, "En son Engin Çeber olayı vardı ve devletten ondan özür diledi" dedi.

Diyarbakır Cezaevindeki incelemeleri hakkında bilgi veren Yıldırım, "Orada Şemdin Sakık ile de görüştük. Orada geçmiş dönemlerde yaşanan olayların hiç birisinin olmadığını orada tespit ettik" dedi.

Murat Yıldırım, "Hizbullah ve PKK terör örgütlerinin Ergenekon ile irtibatlı oldukları söyleniyor. Şemdin Sakık, ’Ergenekonun batı ayağı tespit edildi, doğu ayağı da Ergenekon terör örgütü ile değerlendirilirse Türkiye’nin terör belasından kurtulacağını’ ifade etmiştir" diye konuştu.

Cezaevlerinde kötü muamele olayları ile ilgili gelen şikayetleri yerinde gidip incelediklerini ifade eden Yıldırım, "Ancak mahkumlar da çok masum değiller. Cezaevi personelini kışkırtıcı davranışları var. Ancak bu da kötü muameleye neden olmamalı" dedi.

Yıldırım, ülkedeki cezaevlerinin yanısıra Kıbrıs’taki bir cezaevini de inceleyeceklerini söyledi.

-Metris cezaevindeki aramalar-

Haberin Devamı

CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, cezaevlerinin kapalı kutu olduğunu ve bunu da ancak burada konuşarak gündeme getirebileceklerini söyledi.

Özdemir, "Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Arınç, uzun tutukluluğu eleştiriyor. Basın, herkes susturulmuş. Üniversiteler korkuyor ve bu yüzden susuyor. Konuşanın kellesini kesiyorsunuz" dedi.

CHP’li Özdemir’in, "Allah kimseyi cezaevine düşürmesin" sözlerine komisyon üyeleri "amin" karşılığını verdi.

Cezaevlerinin kötü şartlarından örnekler veren Özdemir, "PKK çok kötü kampanya yaptı ama F tipi cezaevlerinden daha iyisi yok" dedi. Özdemir, cezaevlerine girişteki aramaların boyutuna atıf yaparak, buna ilişkin tespitlerini raporlarında belirttiklerini anlattı.

Özdemir, kendisinin Silivri’ye gittiğini belirterek, komisyon üyesi milletvekillerinin de Silivri’ye gidip duruşmaları izlemesi tavsiyesinde bulunarak, "Orada gidin, adalet, hukuk var mı bir görün, ne olur ya? Orada hukuk yok" diye konuştu.

-"Niye Ergenekon diyorsunuz?"-

Haberin Devamı

MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, bazı suçlarda idam cezasının uygulanması gerektiğini ifade ederek, "Çocuklara tacizde bulunan ve tecavüz eden insanlar idam edilmeli. Ben bu konuda acımasızım" dedi.

"Ergenekon davasına" bu ismin verilmesini eleştiren Halaçoğlu, "Niye Ergenekon diyorsunuz, Ergenekon olmasaydı insanları nasıl suçlayacaktınız? Ergenekon bizim tarihimizde önemli bir destandır. Buna Ergenekon denilmesi milli değerlerin hafızalardan silinmesi anlamına gelir" diye konuştu.

Komisyon Başkanı Üstün’ün, "Kapalı alanlarda sigara içmek yasak ama cezaevlerinde serbest. Orada sigara içmeyenlerin hakkını korumak adına sigara içenler ile içmeyenleri ayırabilir miyiz diye düşünebiliriz" demesi üzerine, CHP’li Özdemir, "Bir tek sigarası var, bundan da..." yanıtını verdi.

Üstün, Kırıkkale Cezaevinde 3 tane vejeteryan mahkumun kaldığını belirterek, "Onlara vejeteryan yemek çıkıyor. 2’si kabul ediyor ama 1 kadın ideolojik nedenlerden dolayı onu da kabul etmiyor" dedi.

Kadına ve aile bireylerine yönelik şiddet ile ilgili alt Komisyon Başkanı, AK Parti Ankara Milletvekili Ülker Güzel, komisyonun çalışmaları ve dinledikleri kişiler hakkında bilgi verdi.

Terör ve şiddet olayları kapsamında yaşam hakkı ihlallerinin incelenmesine yönelik alt komisyon başkanı, AK Parti Amasya Milletvekili Naci Bostancı da yaptıkları çalışmaları anlattı.

Çalışmalar kapsamında şehit olanlar ile terör örgütü mensuplarının aileleri ile görüşeceklerini ifade eden Bostancı, "Manipüle edilmiş bilgilere değil, gerçek bilgilere ulaşmak istiyoruz. Şiddetin koronolojisine göre aileler ile görüşeceğiz. 1-1,5 yıl içinde de inşallah neticeye ulaşırız" dedi.