SiyasetFren ve denge mekanizması tamamen ortadan kaldırıldı

Fren ve denge mekanizması tamamen ortadan kaldırıldı

29.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adalet Kurultayı’nın üçüncü gününde düzenlenen “Geçimde Adalet” panelinde konuşan eski Ak Partili Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, “16 Nisan’da demokraside var olan fren ve denge mekanizmaları tamamen ortadan kalktı, tek bir kişi hepsine birden hükmeden hale geldi.

Fren ve denge mekanizması tamamen ortadan kaldırıldı

Türkiye’de 2019’dan itibaren tek kişi, hem yargıya, hem yasama organına hakim olacak, hem de ülkenin ekonomik kaynaklarını istediği gibi toplayıp dağıtabilecektir. Tek başına bu kadar yetki verildiği bir ortamda gelirde adalet sağlanamaz, yoksullarla zenginler arasındaki fark kapanamaz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun başından sonuna kadar takip ettiği panelin moderatörlüğünü eski Maliye Bakanı, CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel yaparken, eski ANAP Genel Başkanı Nesrin Nas, muhafazakâr iktisatçılar İbrahim Halil Sugözü ve Mete Gündoğan, CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, eski Ak Partili Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ile Marksist iktisatçı Korkut Boratav konuşmacı olarak katıldı.Adalet arayışının, ekmek mücadelesi kadar temel bir mücadele alanına dönüştüğünü belirten Şener, “Bölüşümde adaletin olması lazım. Mülkiyet belli ellerde toplandığı zaman, sermaye belli ellerde temerküz ettiği zaman, kamu kaynakları yasalara, anayasaya, kutsal dinimize ve inançlarımıza aykırı olarak iktidar sahipleri tarafından yağmalanırsa, talan edilirse geçimde adaletin yakalanamayacağı bir toplumsal düzen inşa etmiş oluruz. Buna isyan etmek, soyguna, vurguna, talana, yağmaya hayır demek geçimde adalet diyenlerin de en temel uygulaması olmak durumundadır” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Milyonların yoksullaştığı bir sürecin derinden yaşanmaya başladığını ifade eden Şener, “16 Nisan’da demokraside var olan fren ve denge mekanizmaları tamamen ortadan kalktı, tek bir kişi hepsine birden hükmeder hale geldi. Türkiye’de 2019’dan itibaren tek kişi, Türkiye’de mutlak surette hem yargıya, hem yasama organına hakim olacak, hem de ülkenin ekonomik kaynaklarını istediği gibi toplayıp dağıtabilecektir. Tek başına bu kadar yetki verildiği bir ortamda gelirde adalet sağlanamaz, yoksullarla zenginler arasındaki fark kapanamaz. Türkiye’nin bir numaralı gündeminin adalet olduğu düşüncesiyle bu eylemlerin devam etmesi gerekiyor. Bu eylemleri sürdürme kararını gösteren genel başkana teşekkür ediyorum” dedi

Yüzde 54. yüzde 1’in

Boratav da konuşmasında, Türkiye’de 2001’de en zengin yüzde 1’in elindeki servet payının yüzde 38 iken 2014’te bu payın yüzde 54.3’e çıktığını ifade ederek, “AKP’li yıllarda minik azınlığın eline geçen mekanizma, adım adım kamu varlıklarını özel mülkiyete dönüştürerek siyasi iktidarla paylaşma yoluyla Türkiye’yi sürüklediği o batak yolsuzluk dönemidir” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Eğitimde Adalet’

Kurultayın dün öğleden sonra bölümünde “Eğitimde Adalet” başlıklı ana panel gerçekleştirildi. İstanbul Milletvekili Sencer Ayata’nın yönettiği ana panele, Ankara Üniversitesi’nden KHK ile ihraç edilen Prof. Dr. Nejla Kurul, Eğitim Reformu Girişimi adına Burcu Meltem Arık, Cumhuriyet gazetesi yazarı Orhar Bursalı ve Çağdaş Eğitim Kooperatifi kurucularından Mümin Ceyhan katıldı.

Yazarlar