Siyaset'FETÖ’nün sığındığı ülke haline gelmeyin'

'FETÖ’nün sığındığı ülke haline gelmeyin'

06.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

›› Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakan’ı Çipras’ı kabulü sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yunanistan’a sığınan FETÖ’cülerin iadesine ilişkin net mesajlar verdi ›› Erdoğan, “Yunanistan’dan beklentimiz FETÖ, PKK, DHKP-C gibi terör örgütü mensuplarının sığındığı bir ülke haline gelmemesidir. Bu konuda komşumuz Yunanistan’dan daha çok işbirliği bekliyoruz” dedi

FETÖ’nün sığındığı ülke haline gelmeyin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Çipras’a FETÖ’cülerin iadesi konusunu bir kez daha açarak, “Yunanistan’dan beklentimiz FETÖ, PKK, DHKP-C gibi terör örgütü mensuplarının sığındığı güvenli bir ülke haline gelmemesidir. Yaptığımız görüşmelerde FETÖ’cü darbecilerin ülkemize iadesine yönelik beklentilerimizi Yunanlı dostlarımızın bir kez daha dikkatine getirmiş olduk. Bu konuda komşumuz Yunanistan’dan daha çok işbirliği bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından Beştepe’de resmi törenle karşılandı. Oktay ile 1 saat baş başa görüşen Çipras ardından Erdoğan ile bir araya geldi. Erdoğan, Çipras ile 2 saat 15 dakika baş başa, yaklaşık 40 dakikaya yakın da heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. İki lider daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu:

BARIŞÇIL ÇÖZÜLEBİLİR: Ülkelerimizin ilişkilerini, uluslararası, bölgesel konuları görüşme fırsatı bulduk. Yunanistan ile ikili ilişkilerimizi her alanda geliştirmeyi arzu ediyoruz. Türkiye olarak komşumuz Yunanistan ile bu ikili ilişkilerimizde zaman zaman arzu edilmeyen bazı durumlar hasıl olsa da bunları süratle telafi etme imkanları bulduk. Ticari ve ekonomik münasebetlerde geldiğimiz nokta aslında hedeflerimizin çok altında. Ticaret hacmimizi bugün bulunduğu nokta itibariyle 3.5 milyar avro düzeyinde tutuyoruz ki bu Türkiye ile Yunanistan arasında arzu edilen seviye değil. Bunu çok daha yüksek seviyeye çıkarmamız gerekir. İzmir ve Selanik arasında yolcu ve yük taşıma imkanı sağlayacak deniz seferlerinin başlatılması, İstanbul ile Selanik arasında hızlı demiryolu hattı kurulması ve İpsala-Kipi Gümrük Kapısında ikinci köprünün tamamlanmasına dair projeleri görüştük. Türkiye olarak Yunanistan ile aramızdaki tüm meselelerin hakkaniyet temelinde, barışçıl şekilde çözülebileceğine inanıyorum. Başbakanlık döneminden bu yana Yunanistan ile ilişkilerimizde samimi adımlar atılmasını hep savundum.

Haberin Devamı

KONUŞARAK HAL YOLUNA KONULUR: Bu anlayışın sürdürülebilir kılınması için ülkelerimiz arasındaki diyalog kanallarının açık tutulması gerekiyor. Biz dostlarımızla aramızdaki her türlü meselenin konuşmak suretiyle hal yoluna konulabileceğine inanıyoruz. Yunanistan’da yaşayan soydaşlarımız ve Türkiye’deki Rum kökenli vatandaşlarımız bize göre birer ayrışma değil aslında işbirliği vesilesidir. Azınlıklarımız bizler için sağlam birer köprüdür. Karşılıklı vatandaşlarımızın sorunlarını değerlendirdik. Rum kökenli vatandaşlarımızın durumlarını daha da iyileştirmek için her türlü gayreti gösteriyoruz. Aynı yaklaşım ve zihniyeti Yunanistan’ın da benimsemesini bekliyoruz. Yunanistan’daki kardeşlerimizin yüzleştiği sıkıntıları tüm yönleriyle Başbakan’a aktardım. Kıbrıs konusu da ana başlıklar arasında yer aldı. İçinde bulunduğumuz istişare sürecinin iyi değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Taraflar yeni bir müzakere sürecine başlamadan ortak bir vizyon, yol haritası belirlemelidir. Türkiye için Kıbrıs Türkleri’nin siyasi eşitliği temel parametredir. Hangi çözüm modeli olursa olsun bu zaruret gözetilmelidir.

Haberin Devamı

AB, AHDİNE VEFA GÖSTERMELİDİR: Ege’de ölümlerin önüne geçmek için çok yoğun gayret sarf ediyoruz. Sahil güvenlik birimlerimiz gece gündüz demeden çalışıyor. Elbette AB ile imzalamış olduğumuz 18 Mart Mutabakatı da yeni göç akımları bakımından caydırıcı bir rol oynadı. Türkiye, geri kabul de dahil olmak üzere tüm yükümlülüklerini yerine getirdi, getirmeye devam ediyor. Ancak geri kabul mekanizmasının AB tarafında sağlıklı şekilde uygulanamadığını görüyoruz. Biz nasıl sözlerimizi tutuyorsak AB tarafının da ahdine vefa göstermesini bekliyoruz.

Haberin Devamı

DAHA ÇOK İŞBİRLİĞİ BEKLİYORUZ: Görüştüğümüz bir diğer konu terörle mücadele oldu. Türkiye ve Yunanistan, terörün kanlı yüzünü iyi bilen iki ülkedir. Bu meselenin komşuluk ve müttefiklik hukuku bağlamında ele alınması son derece önemlidir. Terörün her türlüsüne karşı kararlı şekilde ortak tutum sergilemek zorundayız. Bu çerçevede Yunanistan’dan beklentimiz FETÖ, PKK, DHKP-C gibi terör örgütü mensuplarının sığındığı güvenli bir ülke haline gelmemesidir. Yaptığımız görüşmelerde FETÖ’cü darbecilerin ülkemize iadesine yönelik beklentilerimizi Yunanlı dostlarımızın bir kez daha dikkatine getirmiş olduk. Bu konuda komşumuz Yunanistan’dan daha çok işbirliği bekliyoruz. Milletimizin, şehit ailelerimizin ve 15 Temmuz gecesi FETÖ’cü alçaklar tarafından yaralanan 2 bin 193 gazimizin beklentisi budur. İnşallah önümüzdeki dönem bu beklentilerin karşılandığı bir dönem olacaktır. İki taraf için de fayda sağladığını düşündüğümüz temasları her düzeyde sürdürmemizin faydalı olacağına inanıyorum. Özellikle dini azınlıklar konusundaki açılımlarımızı demokratik anlamda değerlendirme, paylaşma noktasında müzakerelerimizi gerçekleştirdik.

Haberin Devamı

Görevimiz dost kazanmak

Erdoğan “YDSK toplantısı Selanik’te olacak. Orada anlaşmalar da olur. O toplantıda imzaları atacağız. Siyasetçilerin görevi düşman kazanmak değil, dost kazanmaktır. Onun çalışması içerisinde olmaktır. Aksi takdirde siyaset yapamaz, sürekli olarak kan kaybedersiniz” diye konuştu.

‘Darbecileri desteklemek niyetinde değiliz’

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da son derece samimi bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

BÖLGE AÇISINDAN ÖNEMLİ: Bizim aramızdaki diyalog her zaman samimi ve önemli bir diyalog. Bu diyalog sadece halklarımızın geleceği açısından önemli değil, bölgemiz açısından da önemli.

HOŞLANMIYORUZ: Türkiye’de talihsiz bir darbe girişimi yaşandı. Bu gelişmeler bizim pozitif ilerlememizin önünde bir engel teşkil etti maalesef. O gece size ilk telefon eden liderlerden biriyim. Yunanistan’ın size olan desteğini yineledim. Çünkü biz Yunanistan olarak demokrasiyi, insan haklarını destekleyen bir ülkeyiz. Yunanistan olarak her türlü darbeyi kınıyoruz. Ancak daha sonraki dönemde maalesef engel teşkil eden bazı gelişmeler ortaya çıktı. 8 darbeci asker olayı bizim ilişkilerimizde diken olarak ortaya çıktı. İki Yunan askerin tutuklanması olumsuz bir gelişmeydi. İlişkilerimizde bir diken unsuru olan 8 darbeci askerle ilgili Yunanistan yargısı net kararlar aldı. Yunanistan bir hukuk devleti olarak yargının aldığı kararlara saygı göstermek durumundadır. Yunanistan’da biz darbecileri kabul etmekten hoşlanmıyoruz. Yunanistan kesinlikle darbecileri desteklemek niyetinde değil. Yunanistan’ın kendine has bir yargı sistemi var. Erkler arasındaki ayrıma saygı göstermek durumundayız. Biz anayasal bir hukuk devletiyiz ve yargı kararlarına saygı göstermek durumundayız.

TARİHİ ADIMLARIN ÖN HAZIRLIĞI: 4 yılda 4 kez ziyaret ettim. İnanıyorum ki önümüzdeki günlerde pozitif gündeme yatırım yapmak için elimizde önemli imkanlar olduğu kanaatindeyim. Bu çerçevede tarihi adımların ön hazırlığını yaptık. Verimli bir görüşmeydi.

KRİTİK KONULAR VAR: (Türkiye ziyaretinin Yunanistan’da eleştirilmesi) Özellikle çözülmesi gereken problemler olduğunda düzenli şekilde görüşmek zorundayız. Erdoğan ile iyi bir iletişim olmasaydı kritik konuları görüşemezdim. Birçok tehlike ile karşı karşıya kaldık, üstesinden geldik. Telefonuna cevap vermesem üstesinden gelemeyiz. Bu sayede ileriye yönelik adımlar atabiliriz.

Ruhban okulu anısı

Erdoğan, “Ben imam hatip okulunda okurken ruhban okulunu ziyaret etmiştim. Çok zeki bir müdürleri vardı. Zengin bir kütüphanesi vardı. 38 bin cilt kitap vardı. Bir arkadaşımız muziplik yaptı. ‘Hepsini okudunuz mu’ dedi. Müdür bey ‘son gelen dergilerden birkaç sayfa kaldı’ dedi. ‘Bu kadar kitap okunur mu’ dedi. ‘Öğrenciler geliyor ihtiyacı olanı okuyor’ dedi. O gün de çok az öğrenci vardı. 71’de de kapandı. Şimdi ise eğitim öğretim yok. Sürekli Çipras ve önceki Başbakanlar da gündeme getirdiler. Sadece Batı Trakya’daki müftü meselesini önlerine koydum. Siz bunu çözün biz de bu işi çözelim. Sen Sinod Meclisi’nde sayısal olarak 7’ye düşmüştü. Bartholomeos’a haber gönderdim, Sen Sinod Meclisi’nde görev alacak din görevlileri verin çalışır hale getirelim dedim. İsimler verildi. Biz TC vatandaşı yaptık, şu anda 15 üyesi ile meclis seçimini yapacak noktaya geldi. Lozan’a göre. Talep de gelince Çipras’ın ziyaret etmesi için ‘hayırlı olsun’ dedik. Gerçekleştirecekler” dedi.

FETÖ’nün sığındığı ülke haline gelmeyin

Emine Erdoğan Baziana’yı kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye’ye gelen Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile birlikte Ankara’da bulunan Peristera Baziana’yı Devlet Konukevi’nde kabul etti. Emine Erdoğan ve Peristera Baziana, çeşitli konularda fikir alışverişinde bulundu ve samimi bir sohbet gerçekleştirdi.