SiyasetErdoğan artık yasaklı

Erdoğan artık yasaklı

24.09.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Erdoğan artık yasaklı

Erdoğan artık yasaklı

RP'nin kapatılmasının ardından kurulan FP'ye lider olacağı gözüyle bakılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay'ın Diyarbakır DGM tarafından hakkında verilen 10 aylık hapis cezasını onaylamasıyla "siyaseten emekli" oldu.
Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nin dün oy çokluğuyla aldığı kararla Kayseri eski Büyükşehir Belediye Başkanı Şükrü Karatepe'yle aynı kaderi paylaşacak olan Erdoğan dört ay cezaevinde yatacak, seçim ve seçilme hakkını da yitirecek.
8. Ceza Dairesi Başkanı Naci Ünver ve üyeler Serpil Çetinkol, Yusuf Kenan Doğan, Uzel Kızılkılınç ve Muhittin Mıhçak dün yaptıkları toplantıda diğer dosyalarla Erdoğan'ın durumunu da tartıştı. Mıhçak dışındaki diğer üyeler, Diyarbakır 3 No'lu DGM'nin Erdoğan hakkında verdiği 10 ay hapis ve 716 milyon 666 bin 666 liralık ağır para cezasının onanması yönünde görüş açıkladı. Mıhçak'ın muhalefeti nedeniyle oyçokluğuyla alınan kararın gerekçesi daha sonra açıklanacak.
8. Daire'nin kararıyla Erdoğan'ın siyasi yaşamı bitti. Kararla birlikte Erdoğan'ın öncelikle belediye başkanlığı düşürülecek. Erdoğan ayrıca Siyasi Partiler Kanunu, Mahalli İdareler Kanunu ve Milletvekili Seçimi Kanunu'na göre hiçbir siyasi partiye üye olamayacağı gibi belediye meclisi ve muhtarlık seçimlerine katılamayacak, bağımsız da olsa milletvekili olamayacak.
Erdoğan'a siyaset yapma yasağı getiren Siyasi Partiler Kanunu'nun 11. maddesinin 6. fıkrası şöyle: "Türk Ceza Kanunu'nun 312. maddesinin ikinci siyasi partilere üye olamazlar ve üye kaydedilemezler."
Erdoğan'ın milletvekili, belediye başkanı ve il meclisi ile belediye meclisi üyeliklerine seçilemeyeceği, "Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarları ve İhtiyar Heyeti Seçimi Hakkındaki" 2972 sayılı Kanun'un 9. maddesinde belirtiliyor. Kanunun "seçilme yeterliliği" başlığını taşıyan, "Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 11. maddesinde belirtilen sakıncaları taşımamak şartı ile 25 yaşını dolduran her Türk vatandaşı, belediye başkanı, il meclisi ve belediye meclisi üyeliğine seçilebilir" hükmünü içeriyor.
Kanunun ilgili maddesinin atıfta bulunduğu 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Yasası'nın 11. maddesinin (f) fıkrasının üçüncü alt bendi ise şu hükmü içeriyor:
"Türk Ceza Kanunu'nun 312. maddesinin fıkrasında yazılı halkı sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etme suçundan mahkum olanlar, affa uğramış olsalar bile milletvekili seçilemezler"
10 ay hapis cezası alan Erdoğan, Karatepe gibi ceza indiriminden yararlanarak dört ay hapis yatacak. Erdoğan, 15 gün içinde kararın düzeltilmesi için başvuruda bulunabilecek. Hukukçular Yargıtay'ın kararını değiştirmesi, cezayı ertelemesi veya değiştirmesinin Türk hukukunda şimdiye kadar çok az örneği olduğuna dikkati çekerek şu görüşü dile getirdi:
"Erdoğan'ın karar düzeltme talebi, başsavcı tarafından işleme konulmayabilir, eğer konulsa da bu kararı genellikle değiştirmez. Bu çok istisnai bir durum. Mahkemenin çok büyük bir teknik hata yapması halinde bu karardan dönülebilir, ancak şimdiye kadar uygulanmış birşey değil."

RECEP Tayyip Erdoğan'ın siyasi yaşamının bitmesiyle sonuçlanan yargılama süreci, adım adım şöyle gelişti:
* Kapatılan RP Siirt İl Başkanlığı'nın 6 Aralık 1997'deki açık hava toplantısında okuduğu şiirde, "minareler süngümüz, camiler kışlamız, kubbeler miğferimiz" diyen Erdoğan hakkında, Diyarbakır DGM tarafından dava açıldı.
* Davanın 31 Mart'ta yapılan ilk duruşmasında sözlerinin kaynağı olarak Selçuklu Sultanı Alparslan ile Ziya Gökalp'i gösteren Erdoğan, hakkındaki suçlamaları reddetti.
* 21 Nisan 1998'de Diyarbakır 3 No'lu DGM tarafından Erdoğan, Türk Ceza Kanunu'nun 312. maddesi uyarınca "halkı din ve ırk farklılığı gözeterek, kin ve düşmanlığa tahrik etme" suçuyla 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. DGM'nin verdiği karara, savıcının beraat talebine rağmen, Erdoğan'ın cezası ertelenmedi, paraya çevrilmedi.
* Erdoğan'ın dosyası daha sonra temyiz için Yargıtay'a gönderildi. Erdoğan'ın 10 ay hapis cezası 23 Eylül 1998'de Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nce onandı.
Erdoğan'a siyaset yapma yasağını getiren 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 11. maddesinin 6. fıkrası ise şöyle: "Türk Ceza Kanunu'nun 312. maddesinin ikinci fıkrasında yazılı halkı sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etme suçundan mahkum olanlar, siyasi partilere üye olamazlar ve üye kaydedemezler."


YARGITAY 8. Dairesi'nin onama kararıyla birlikte Erdoğan'ın siyasi yaşamının sona erdirecek süreç de başlamış oldu. Erdoğan, "karar düzeltme" talebiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurabilecek. Ancak Başsavcı Vural Savaş'ın cezanın onanmasını isteyen tebliğnamesi nedeniyle Erdoğan'ın başvurusunun reddedilmesi bekleniyor.
Savaş, 4 Eylül 1998'de 8. Daire'ye gönderdiği tebliğnamede, "Ucuz kabadayılık gösterilerine kalkışmakla" suçladığı Erdoğan'a verilen cezanın onanmasını istemişti. Savaş, tebliğnamede, siyasilerin hukuku siyasallaştırmayı başaramayacaklarını ve hakimlerin suç işleyen herkes gibi siyasilere de cezalandırmayı devam edeceklerini bildirmişti.
Erdoğan'ın başvurusunun karara bağlanmasının ardından İçişleri Bakanlığı harekete geçerek Erdoğan'ın belediye başkanlığının düşürülmesi için Danıştay'a başvuracak. Danıştay'ın ise daha önce Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Şükrü Karatepe örneğinde de yaşandığı gibi Erdoğan'ın belediye başkanlığını düşürme olasılığı yüksek görülüyor. İstanbul Valisi, mahkeme kararının kesinleşmesinden sonra İçişleri Bakanlığı'nın görevden alma tebligatını belediyeye gönderecek. Böylece Erdoğan'ın koltuğu boşalacak. Yeni başkanın belirlenmesi için İstanbul Valisi, Büyükşehir Belediye Meclisi'ni yedi gün içinde toplantıya çağıracak. Üyeler, gizli oyla yeni başkanı kendi aralarından seçecek. FP'nin çoğunluğa sahip olduğu Büyükşehir Belediye Meclisi'nden Erdoğan'ın yerine halen başkan vekilliğini sürdüren Ali Müfit Gürtuna'nın seçilmesi bekleniyor.
Büyükşehir Belediye Meclisi'nin oy dağılımı şöyle; FP 98, CHP 21, ANAP 55, DSP 15, DYP 3, Bağımsız 7.

YARGITAY 8. Ceza Dairesi'nin dünkü oturumun ardından aldığı karar şu ifadelerle açıklandı: "İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Siirt'te halka hitaben yaptığı konuşma ile ilgili Diyarbakır 3 No'lu DGM'ce verilen mahkumiyet kararı temyizen Yargıtay 8. Ceza Dairesi'ne gelmiş olup dairemizce yapılan inleceleme ve müzakere sonunda 4 onama oyuna karşın bir muhalif oyla onanmıştır. Onama yönünde oy kullananlar, Başkan M. Naci Ünver, üyeler Uzul Kızılkılıç, Serpil Çetinkol ve Yusuf Kenan Doğan'dır. Karara muhalif üye Muhittin Mıhçak. Kararın gerekçesi daha sonra açıklanacaktır."



KEŞFETYENİ
Sevgilisinden doğum günü partisi! Pastadaki yazı dikkat çekti
Sevgilisinden doğum günü partisi! Pastadaki yazı dikkat çekti

Cadde | 18.04.2025 - 07:45

Son dönemin en popüler oyuncularından biri olan Sıla Türkoğlu 26 yaşında. Sevgilisi Ata Ayyıldız, Sıla Türkoğlu için doğum günü partisi düzenledi.

Yazarlar