17.07.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Başbakan Yardımıcısı ve Hükümet Sözcüsü Arınç, Suriye’nin Akdeniz’de düşürdüğü Türk savaş uçağının pilotların naaşını çıkaran Nautilus gemisinin bölgeden ayrılmasında sonra uçağın enkazının deniz dibinden çıkarılması için ABD donanmasının yüklenici firmaları arasında yer alan Phoenix International firması ile anlaşma sağlandığını açıkladı.
Arınç, firmanın kurtarma ve batık çıkarma teçhizatının Türk donanmasına ait İnebolu gemisine monte edilerek, çalışmalara iki gün içinde başlanacağını ifade etti. Bakanlar Kurulu toplantısı, dün Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında yapıldı. Arınç, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, ABD ve Rusya’nın Akdeniz’de Türk uçağının düşürülmesi konusunda Türkiye’ye verdikleri bilgilere ilişkin soru üzerine, bu konuda yetkili kişi ve kurumların bugüne kadar açıklama yaptıklarını, bu açıklamaya ilave edilecek husus olmadığını belirtti.
İnebolu’ya monte edilecek
Arınç, ABD ve Rusya’dan gönderilen verilerin değerlendirildiğini belirterek, “Bizim Türkiye olarak tezlerimizi nakıs eden (eksik bırakan) bir gelişmeye raslanmamıştır” dedi. Arınç, Akdeniz’de Suriye karasularında sürdürülen enkazın çıkartılması çalışmaları konusunda, şu bilgileri verdi: Teç hizat, İnebolu gemisine monte edilecek.
Bir iki güne başlıyor
“Henüz deniz altındaki uçak enkazının yüzde 10’unu bile bulamayacak kadar bir parçasına kavuşma imkanımız oldu. Şu anda uçağın büyük enkazı, büyük parçaları halen su altına bulunmaktadır. Nautilus’un oradan bir şekilde ayrılmasıyla, ki kendileri bunu optik sistemlerindeki bir arıza sebebiyle göreve devam edemeyeceklerini, Karadeniz’e dönmek istediklerini ifade etmişlerdir. Nautilus’un yerinden ayrılmasıyla aynı görevi yapabilecek başka imkanlar da aranmıştır. Bunlardan ABD Silahlı Kuvvetleri’nin yüklenicisi durumunda bulunan Phoenix International firmasıyla görüşmeler yapılmış ve anlaşılmıştır.
Bu görüşmeler ve anlaşma sonucunda, arama-kurtarma çalışmaları bundan böyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı TCG İnebolu gemisinden yürütülecektir. Bu geminin üzerinde arama ve kurtarmada kullanılacak alet, teçhizat Phoenix International tarafından sağlanacak, gemimize monte edilecek ve arama-kurtarma faaliyetleri firma personeli tarafından yürütülecektir.” Teçhizatların yükleme çalışmalarının hemen başlayacağını, iki gün içerisinde de arama-kurtarma faaliyetlerinin başlamasının öngörüldüğünü belirten Arınç, “Eğer uçak enkazına süratle ulaşılabilir ve uçağın büyük parçaları, tamamı mümkün olur mu bilemiyorum, çıkarılabilirse uçağımızın ne şekilde vurulduğu, isabet aldığı, ne tür bir silahla vurulduğu konularındaki belki müphemiyet ortaya çıkarılmış olacaktır.
Bugüne kadar elimizdeki bilgiler ve başkaları tarafından bize ulaştırıldığı bildirilen bilgi ve belgelerle bizim Türkiye olarak tezlerimizin tersine bir olguya yol açabilecek bir gelişmeye rastlanmamıştır” diye konuştu.
Air France’ın enkazını da onlar buldu
ABD merkezli denizcilik ve denizaltı teknolojisi hizmeti veren Phoenix International, arama ve kurtarmada kullanılacak alet ve teçhizatın yanı sıra firma çalışanlarını da operasyonda aktif olarak görev verecek. Firma ABD Donanması’na ait Denizaltı Kurtarma Sistemleri’nin sağlanmasını ve onarımını üstlenen isim. Firmanın personeli ABD donanmasına ait askerlerle birlikte operasyonlara katılma hakkına sahip. Haftanın 7 günü günde 24 saat hizmet verdiğini söyleyen firma 1997’de sualtı operasyonları konusunda uzman 6 kişi tarafından kuruldu. Kurulduktan kısa süre sonra ABD Donanması ile arama kurtarma çalışmaları yürütmek için bir anlaşma imzalayan firma 2003’te Meksika Körfezi’nde petrol endüstrisi için araştırma, onarım ve inşaat gibi çalışmalar yürütmeye başladı. Firmanın en çok ses getiren çalışması ise 228 kişiye mezar olan Air France’a ait Airbus A330 model uçağın enkazını ve kara kutusunu bulması oldu. 2009 yılında Rio-Paris seferini yaparken düşen 447 sefer sayılı uçak Türk arp sanatçısı Fatma Ceren Necipoğlu’nun da ölümüne neden olmuştu. Başarılı firma Phoenix 1999’da İsrail’in kaybolan denizaltısı DAKAR’ı da Akdeniz’in doğusunda buldu. Denizaltı 69 mürettebatıyla 1968’de kaybolmuştu. Yine İsrail’e ait bir F-16D model uçak 2000 yılında Akdeniz’de kaybolduktan kısa süre sonra Phoenix tarafından bulunmuştu.
DIŞ HABERLER SERVİSİ