Ankara Milliyet
DYP, Türk vatandaşların yoğun olarak bulunduğu Moskova, Berlin, Washington, Bakü, Oslo gibi şehirlerde temsilcilik açacak.
DYP Genel İdare Kurulu'nun (GİK) önceki günkü toplantısında, parti tüzüğünde önemli değişiklikler yapıldı. Siyasi partiler yasası çerçevesinde yapılan değişikliklerle, gençlik kolları ve kadın kollarının yanı sıra yurtdışı temsilciliklerine ilişkin hükümler getirildi. Tüzükte, temsilciliklerin kurulacağı öncelikli ülkeler olarak Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Norveç, İsviçre, Rusya, ABD, Kanada, Avustralya, KKTC, Kafkasya ve Avrasya ülkeleri olarak sayıldı.
DYP Genel Başkan Yardımcısı Hacı Filiz, "Yunanistan'da azınlığın yaşadığı Gümülcine ile Bulgaristan'da da temsilcilik açma düşüncesindeyiz. Ancak, bu konudaki kararı bu ülkelerin tutumuyla bu girişimin oradaki azınlığa zarar verip vermeyeceğini değerlendirdikten sonra alacağız" diye konuştu. Filiz, yurt dışı çalışmalar konusunda şunları söyledi:
"Yurt dışında, özellikle Almanya gibi Türkler'in yoğun yaşadığı ülkelerde marjinal gruplar kendilerine rahat bir hareket alanı buluyor. Buradaki vatandaşları merkeze çekecek siyasi organizasyonlar yok. Bu girişimimizle, DSP gibi diğer partiler de böyle organizasyonlara giderlerse ordaki gençlerimiz merkeze doğru çekilecektir. Bu durum, radikal hareketleri engelleyecektir."
Kollara merkezi baskı
GİK toplantısında, gençlik ve kadın kollarına ilişkin tüzük değişiklikleri tartışma yarattı. İl başkanlarından gelen baskılar dikkate alınırken, merkezin kol yönetimleri üzerinde baskı kurabilmesine de olanak sağlandı. Tüzüğe konulan hükümle, GİK kararıyla gençlik ve kadın kollarının Genel İdare Kurulları görevden alınabilecek ve yerlerine atama yapılabilecek.
Gençlik ve kadın kollarının belde ve ilçe yönetimleri seçimleri ise kayıtlı üyelerle yapılacak. Gençlik kolları için 18 - 28 yaş sınırı gösterilirken, bu yaş grubundaki kadınlar gençlik veya kadın kollarından yalnızca birine üye olma zorunda bırakıldı.
GİK toplantısında, partiye geri dönüş için başvuran eski milletvekili Cengiz Üretmen'in bu başvurusu kabul edildi. Başkanlık Divanı'nda ise Çiller'in isteği üzerine, Yalım Erez, Mehmet Ağar gibi isimlerin partiye dönüşünü sağlamama yönünde politika oluşturuldu.