SiyasetCumhurbaşkanı Erdoğan: Sağlık yatırımlarımızın kıymeti salgın döneminde çok iyi anlaşılmıştır

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sağlık yatırımlarımızın kıymeti salgın döneminde çok iyi anlaşılmıştır

09.08.2020 - 20:13 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Muhalefetin sürekli eleştirdiği, gereksiz dediği sağlık yatırımlarımızın kıymeti salgın döneminde çok iyi anlaşılmıştır. Aslında muhalefet, modern sağlık kuruluşundan ne anladığını, meşhur sahra hastanesi skandalıyla ifşa etmiştir. İstanbul'daki acil durum hastanelerimizi, Başakşehir Çam ve Sakura gibi devasa sağlık tesislerini diline dolayanlar, vatandaşlarımıza derme çatma fuar alanlarını sahra hastanesi diye yutturmaya çalıştılar." dedi.

Erdoğan, Kocaeli Üniversitesi Sağlık Tesisleri ve Araştırma Merkezleri Açılış Töreni'nde, Kocaeli Üniversitesi'nin Onkoloji Hastanesi ve Rehabilitasyon merkezi ile 3 tıp merkezinin açılışının yapılacağını dile getirdi.

Haberin Devamı

Araştırma ve uygulama hastanesine ait poliklinik ve tıp eğitimi uygulama merkezinin toplam kapalı alanının 29 bin 500 metrekare olduğunu kaydeden Erdoğan, şu bilgileri verdi:

"Merkezin yatırım bedeli yaklaşık 73 milyon TL'dir. Günlük 4 bin hastaya poliklinik hizmeti verme kapasitesine sahip merkezimizde 225 poliklinik odası bulunuyor. Hizmete kazandırdığımız Semahat Aracı Onkoloji ve Palyatif Bakım Merkezi ise 10 bin 300 metrekare kapalı alana sahip önemli bir yatırımdır. Binanın Aracı ailesi tarafından üniversitemize bağışlanmasından dolayı bu merkezimize merhume Semahat Aracı'nın adı verilmiştir. 45 adet kemoterapi kabini bulunan merkezimizde günlük 110 hastaya kemoterapi tedavisi uygulanacak, gerekli hallerde bu sayı 200 hastaya kadar çıkabilecektir."

Haberin Devamı

Erdoğan, açılışı yapılan Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Birimi Merkezi'nde denek hayvanları için kurulan elektrofizyoloji, kardiyoloji, davranış araştırma laboratuvarları ve ameliyathanelerle ilaç ve tıbbi deneylerde çok başarılı sonuçlar elde edileceğine inandığını belirtti.

Yatırım tutarı 17,5 milyon lira olan 10 bin 500 metrekare kapalı alana sahip Batı Kampüsü Sağlık Bilimleri Araştırma Merkezleri binasının içinden geçilen dönemde kritik önem taşıdığını dile getiren Erdoğan, tesis içerisinde tıbbi genetik ve moleküler biyoloji araştırma merkezi, PCR laboratuvarı, proteomiks laboratuvarı, klonlama laboratuvarı ve kök hücre merkezi yer aldığını anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, merkezin Kovid-19 salgınıyla mücadelede bölgede yürütülen PCR test hizmetlerine aktif olarak katkı sunduğunu kaydederek, toplam yatırım bedeli 147 milyon lirayı bulan sağlık tesislerinin hayırlı olmasını diledi, eserlerin inşasında emeği geçenleri tebrik etti.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sağlık yatırımlarımızın kıymeti salgın döneminde çok iyi anlaşılmıştır

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sağlık yatırımlarımızın kıymeti salgın döneminde çok iyi anlaşılmıştır

"Salgın döneminde pek çok gelişmiş ülkenin sağlık sistemlerinin çöktüğüne şahitlik ettik"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünya genelinde yaklaşık 750 bin kişinin hayatına mal olan koronavirüs salgınının pek çok gerçeğin görülmesine sebep olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bu salgın sağlık yatırımlarının önemini göstermenin yanı sıra sosyal devlet anlayışının da değerini ortaya koymuştur. Salgın döneminde pek çok gelişmiş ülkenin sağlık sistemlerinin çöktüğüne şahitlik ettik. Ekonomik güçlerine rağmen tedarik zincirini devam ettiremeyen, kamu düzenini sağlayamayan devletler gördük. Bırakın vatandaşlarına sağlık personeline dahi maske, tulum, koruyucu tıbbi malzeme temin edemeyen ülkeler oldu. Özellikle yaşlı bakımevlerinden yansıyan görüntüler bir ibret ve utanç vesikası olarak hafızalara kazınmıştır. Elbette her bir ülkenin bu yaşananlardan alacağı dersler vardır.

Haberin Devamı

Türkiye olarak biz de bu süreçte sağlık sistemimizi test etme, güçlü ve zayıf yönlerimizi görme imkanı bulduk. Muhalefetin sürekli eleştirdiği, gereksiz dediği sağlık yatırımlarımızın kıymeti salgın döneminde çok iyi anlaşılmıştır. Aslında muhalefet, modern sağlık kuruluşundan ne anladığını, meşhur sahra hastanesi skandalıyla ifşa etmiştir. İstanbul'daki acil durum hastanelerimizi, Başakşehir Çam ve Sakura gibi devasa sağlık tesislerini diline dolayanlar, vatandaşlarımıza derme çatma fuar alanlarını sahra hastanesi diye yutturmaya çalıştılar. Yönettikleri mahalli idarelerde toplu taşım hizmetlerini dahi salgın şartlarına uygun olarak sunmayı beceremediler. Şov yapmaktan, karamsarlık aşılamaktan, yalan yanlış bilgilerle evham oluşturmaktan kendi asli görevlerini yapmaya fırsat bulamadılar. Tüm bunlara rağmen hamdolsun güçlü sağlık altyapımız ve tüm sağlık çalışanlarımızın fedakarlığı ile en kritik evreyi başarıyla atlattık."

Haberin Devamı

Maddi imkanı ne olursa olsun bu zorlu süreçte 83 milyonun her bir ferdine, birinci sınıf sağlık hizmeti sağladıklarını belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

"Ne vatandaşlarımız tedavi hizmetlerine erişimde ne de sağlık çalışanlarımız koruyucu sağlık malzemelerine ulaşımda hiçbir sıkıntı çekmedi. Salgın tehdidi altındaki hiçbir vatandaşımızı hastane kapısından geri çevirmedik, hiçbir hastanın tedavisini ihmal etmedik. Bilhassa şehir hastanelerimiz salgın döneminde en çok istifade ettiğimiz, en çok gurur duyduğumuz sağlık tesislerimizden biri oldu. Sadece sağlık hizmetlerini en yaygın ve en üst düzeyde vermekle kalmadık aynı zamanda yeni yatırımlarla sağlık altyapımızı tahkim ettik."

Haberin Devamı

"150 ülke ve 6 uluslararası kuruluşun sağlık malzemesi desteği talebini karşıladık"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşların ihtiyaçları yanında bugüne kadar 150 ülke ve 6 uluslararası kuruluşun sağlık malzemesi desteği talebini karşıladıklarını dile getirerek, "Yurt dışında bulunan 90 binden fazla vatandaşımızı kurduğumuz hava, kara ve deniz köprüleriyle ülkemize getirdik. İnşallah bundan sonra da atamız Kanuni Sultan Süleyman'ın o veciz ifadesinde buyurduğu şekilde 'Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi' düsturuyla çalışmayı sürdüreceğiz. Rabb'im yar ve yardımcımız olsun." diye konuştu.

"Bütün bunlar bize bir şeyi ikaz etmeli"

Sözlerini tamamlamadan önce başta Kocaelililer olmak üzere tüm vatandaşlara "TAMAM" diyerek sloganlaştırdıkları temizlik, maske, mesafe kurallarına riayet etmelerinin önemini hatırlatmak istediğini belirten Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Maalesef maskesini takmayan veya maske bulundurup da çenesinin altında barındıran vatandaşlarım var. Yanlış yapıyoruz. Bütün bunlar bize bir şeyi ikaz etmeli. Allah göstermesin. Bütün bu süreç içinde vefat edenlerin sayısını duyuyorsunuz, görüyorsunuz. Öbür tarafta hastanelerde maalesef şu anda yer alanların durumunu görüyorsunuz. Biz, bu ihmallerden çok çektik. Açık plajlar, vesaire... Lütfen bu dönem içinde bunları bırakalım ve sabırla şu dönemi atlatmaya gayret edelim. Hiçbirimizin ihmalkar davranarak ne kendimizin ne de sevdiklerimizin sağlığını riske atma lüksü yoktur. Bizim inancımızda önce tedbir, sonra tevekkül gelir. Rehavetin, duyarsızlığın, kurallara karşı kayıtsız davranmanın sonu ya pişmanlıktır ya da hastalıktır. Vatandaşlarımdan salgına karşı tedbiri elden bırakmamalarını, hayatlarını idame ettirirken muhakkak kurallara uymalarını istirham ediyorum."

Erdoğan'dan sağlık çalışanlarına teşekkür

Açılışını yaptıkları sağlık tesislerinin Kocaeli'ye ve Kocaelililere hayırlı olmasını dileyip, eserin inşasında emeği geçenleri tebrik ederek, görev yapan sağlık personeline de başarılar dileyen Erdoğan, mart ayından beri büyük bir gayretle çalışan sağlık personeline de teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasının ardından eski TBMM Başkanı Binali Yıldırım, bazı bakanlar, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, iş insanı İbrahim Aracı ve milletvekilleriyle kurdele keserek Kocaeli Üniversitesi Sağlık Tesisleri ve Araştırma Merkezleri'nin açılışını gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kurdelayı keserken yaptığı konuşmada, "Tesislerimiz tüm Kocaeli'mize, inşallah tüm insanlığa hayırlı olsun diyoruz, şifa kaynağı olsun diyoruz ve özellikle emeği geçenleri tekrar tebrik ediyorum. Geçmişlerinize Allah'tan rahmet diliyorum. Sağolun, varolun. Başta Rektörümüz olmak üzere doktorlarımıza, hemşirelerimize, sağlık memurlarımıza da çok çok teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sağlık yatırımlarımızın kıymeti salgın döneminde çok iyi anlaşılmıştır

"Pandemi tüm dünyada etkisini sürdürüyor"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgını riskinin ortadan kalkmadığını hatta artarak devam ettiğini belirterek, "Normalleşme, mücadeleden geri adım atmak anlamına gelmemelidir." dedi.

Kocaeli Üniversitesinin Umuttepe Yerleşkesi'ndeki Sağlık Tesisleri ve Araştırma Merkezleri açılış töreninde konuşan Koca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın destekleriyle altyapısıyla iftihar edilen sağlık sistemine sahip olduklarını söyledi.

Başta gelişmiş ülkeler olmak üzere tüm dünyanın pandemi döneminde zor bir sınav verdiğine işaret eden Koca, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde herkesin sağlık hakkının korunduğunu, ihtiyaç halinde tek bir vatandaşın vaktinde ve kaliteli sağlık hizmetine erişiminde sorun yaşanmayan Türkiye hedefine adım adım ilerlediklerini aktardı.

Sağlıkta ülkenin çağ atladığı bir dönemin inşa edildiğini vurgulayan Koca, bu dönemin vatandaşların layık olduğu hizmete en üst düzeyde kavuşmasını sağlayan örnek bir model olarak tarih sahnesinde yer bulacağına inandığını belirtti.

Bakan Koca, her geçen gün güçlenen sağlık sisteminin, 21. yüzyıl dünyasına Türkiye'nin adını "sağlık ülkesi" olarak yazdıracağını dile getirerek, "İnsan gücünün niteliği ve niceliği artırılarak sağlık çalışanlarımızın üzerindeki iş gücümüzün azaltılması, aile hekimi başına düşen nüfusun azaltılması, yeni ve modern hastanelerin hizmete alınması, kurulmakta olan mükemmeliyet merkezleri, inme obezite ve onkoloji merkezi gibi özellikli hizmetlerin yaygınlaştırılması gibi memnuniyeti daha da artırmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

Sağlığın stratejik bir alan olduğuna dikkati çeken Koca, "İlaç ve tıbbi cihazda dışa bağımlılıktan kurtulmalı, önemli oranda teknoloji ihraç eden ülke olmalıyız. Yerli ve milli sağlık sanayine sahip olmak, günümüz dünyasında yerli ve milli savunma sanayine sahip olmak kadar önem arz etmektedir." dedi.

Bakan Koca, bu alanlardaki atılımların, üretim ve hizmet sektörünün dinamizminin yanında ve bunlardan daha fazla, üniversitelerin akademik başarılarına bağlı olduğunu kaydetti.

Birlikte sinerji oluşturulduğu ölçüde güçlü olunduğuna inandığını belirten Koca, tüm dünyanın ortak bir kaygıda birleştiği ender bir zamana şahitlik edildiğini söyledi.

Pandeminin etkisini tüm dünyada sürdürdüğüne işaret eden Koca, "Bütün vatandaşlar, risk altında olmasına rağmen mücadelede ön safta yer alan sağlık çalışanları herkesten daha fazla bu riske maruz kalıyor ve bu yüzden başta doktorlar ve kıymetli hocalarımız olmak üzere sağlık çalışanlarından da kayıplar verdik." dedi.

Koca, vatandaşlara iki mesaj vermek istediğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Salgın riski ortadan kalkmış değil hatta artarak devam etmektedir. Normalleşme, mücadeleden geri adım atmak anlamına gelmemelidir. İkincisi ise kontrollü sosyal hayat; maske ve mesafe kuralına uymalı, el temizliğine her zamankinden daha fazla önem vermeliyiz. Tedbirlere uyarsak tehdit ortadan kalkacaktır. Tedbirlere hassasiyetle uyarsak bugüne kadar elde ettiğimiz kazanımları kaybetmemiş olacağız. Çok değerli insanlarımızı bizden alan salgını, Allah'ın izniyle hep birlikte yeneceğiz."

"Sinerji oluşturacak iş birliği modelleri üzerinde çalışıyoruz"

Sağlık Bakanı Koca, üniversitelerin nitelikli insan gücüyle Bakanlığın imkanlarını bir araya getirip sinerji oluşturacak iş birliği modelleri üzerinde çalıştıklarını anlatarak, "Halihazırda birçok üniversitemizle hastanelerimizi ortak kullanıyoruz. Açılan şehir hastanelerimiz, bu iş birliğine yeni bir vizyon ve yeni bir ivme katacaktır. Şehir hastanelerinin kapılarını üniversitelerimize açmanın hem nitelikli insan kaynağını kaliteli hizmete dönüştüreceğine hem de üniversitelerimize yeni bir açılım fırsatı vereceğine inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Bu yapının belli teşvik modelleriyle desteklenmesinin, ileri eğitim ve beceri gerektiren özel tıbbi hizmetlerin başarıyla verildiği mükemmeliyet merkezlerinin kurulmasını sağlayacağını dile getiren Koca, "Üniversitelerin ana fonksiyonu olan eğitim ve araştırmayı garanti altına alacak, hizmet sunumunda verimliliği sağlayacak ve üniversiteleri yükten kurtaracak bir iş birliği modelini birlikte geliştireceğiz." dedi.

Bakan Koca, yeni açılan merkezin halka sunulan sağlık hizmetleri açısından bölgede önemli bir boşluğu dolduracağını ifade ederek, yapımına önderlik edenleri, destek verenleri ve bilhassa bağışıyla bu eserin hayat bulmasına vesile olan Aracı ailesini kutladı.

Buralarda görev alacak doktorların ve tüm sağlık çalışanlarının görevinin kutsiyet bilinciyle hizmet bayrağını taşıyacaklarından şüphe duymadığını vurgulayan Koca, "Genç meslektaşlarıma sadece modern binalar, son teknolojik cihazlar değil, hocalarımızdan aldığımız kültür, ilim ve irfanı, insan sevgisini ve insana hizmet şuurunu da bıraktığımıza inanıyorum. Bugüne kadar doktorundan hasta bakıcısına kadar zorlukları engel olarak görmeyen, her türlü şiddete göğüs geren, mesai sınırı tanımadan gece ve gündüz hizmet veren sağlık personelimiz, bu yeni mekanlara yeni bir ruh, yeni bir can verecektir." ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

Yazarlar