02.04.2014 - 14:16 | Son Güncellenme:
İHA
Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesinde, 15 yaşında evlenip eşinden şiddet gören ilkokul mezunu Berivan Elif Kılıç, şiddete boyun eğmeyerek 5 yıl önce eşinden boşandı. Hayatını, ölümü bekleyerek geçirmek istemeyen Kılıç, BDP’ye Kocaköy Belediyesi Meclis Üyeliği için başvuruda bulundu. Partiden bir hafta sonra sürpriz bir telefon alan Kılıç, Kocaköy ilçesinin ilk kadın belediye başkanı oldu.
Kocaköy ilçesinin ilk kadın belediye başkanı Berivan Elif Kılıç’ın hayatı zorluklarla geçti. 15 yaşında kendisinden 10 yaş büyük kuzeni ile evlenen Kılıç, bir yıl sonra ilk çocuğunu kucağına aldı. Evliliği süresince şiddette maruz kalan Kılıç, 5 yıl önce dava açarak kocasından boşandı. İlkokul mezunu olan Kılıç, bir süre evde çocuk bakmaya devam etti. Daha sonra hayatın, ölümü bekleyerek geçemeyeceğini anlayan Kılıç, BDP’den Kocaköy Belediyesi Meclis Üyeliği için başvuruda bulundu. Parti yetkililerine hayat hikayesini anlatan Kılıç, siyaset bilgisinin olmadığını, fakat bu görevi istediğini söyledi. BDP’li yetkililerce bir hafta sonra aranan Kılıç’a, meclis üyeliği yerine ilçe belediye eş başkan adayı olduğu bilgisi verildi. Arkasında aşiret ya da maddi gücün bulunmamasına rağmen, insanların ‘Para harcamadan belediye başkanı oldu’ düşüncesinin önüne geçmek isteyen Kılıç, borç para bularak seçim kampanyaları düzenledi. Kılıç, 30 Mart yerel seçimlerinde, 17 bin nüfuslu ilçede en yakın rakibine 4 bin 500 oy fark atarak Kocaköy’ün ilk kadın başkanı seçildi.
“SOKAKTA OYUN OYNARKEN BİR ANDA EVLİLİĞE ATILDIM”
Henüz mazbatasını almadığı için belediye makamı yerine bina önünde röportaj yapmayı tercih eden Kılıç’ı, çevredeki vatandaşlar bağrına basarak tebrik etti. Burada İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Kılıç, 15 yaşında evlendiğini, geleneklere göre 15 yaşında evlenmenin tuhaf bir şey olmadığını söyledi. 15 yaşında teyzesinin oğlu ile görücü usulü sonucu evlendiklerini dile getiren Kılıç, evliliğin zor olduğunu, ama karşıdaki insanın sorunlu olunca daha zor olduğunu kaydetti. Kılıç, “Ben sürekli şiddet gördüm. 15 yaşında bir çocukken, sokakta oyun oynarken bir anda evliliğe atıldım. Bu beni çok yıprattı. Zorlandığım günler oldu, direndim ama direnmem 14 sene sürdü. Bu süre sonunda pes ettim ve boşandım 5 yıl önce. İki oğlum var. Bir şeyler hep birilerinin kurban edilmesinden sonra akla geliyor. Kadın şiddeti evet televizyonlarda dönüyor ama hiç kimse bunun üstünde durmuyor. Bugün ben kadın eş başkanım Kocaköy’de ilk. Çocuk gelin olmam ve şiddet görmemden kaynaklı bugün herkesin gözü benim üstümde. Benim arkamda şu an bu durumu yaşayan birçok kadın var. Evet milenyum çağı diyoruz, kadın hakları diyoruz, insan hakları diyoruz ama gerçekte hiç birini yürürlüğe koyamıyoruz, bu nedenle siyasete girdim” dedi.
“ALDIĞIM YARALARDAN SONRA ÇOK BÜYÜK SEVİNÇ YA DA HAYAT IŞIĞI YOK BENDE”
Televizyonda izlediği şiddet, tecavüz görüntüleri veya çocukların öldürülmesine, sadece evde ağlamakla yetindiğini aktaran Kılıç, “Ama siyasetin insanları temsil etmek adına önemli bir adım olduğunu düşünüyorum. Aldığım yaralardan sonra çok büyük sevinç ya da hayat ışığı yok bende. Bu seçim sürecinde herkes sevinçliyken, heyecanlıyken bende hiçbir şey yok. Ben kadınlar için bunu yaptım, ama başarılı olamadım demek bile bir başarıdır aslında. Öncelikle, BDP eş başkanlık sistemi ile büyük bir kadın devrimi yaptı. Eş başkanlık, kadın erkek eşit temsiliyet demek. Yani belediyelerin ya da erkeklerin olduğu her yerde kadınların da olması gerekiyor, çünkü nüfusun yarısı kadın. Belediyede ilk defa parlamentoda kadın olacak. Şimdiye kadar mecliste kadın üye bile yoktu. Kadınlara ayrı fon gelecek. Kadınlar hala bir şeyleri yapmak için erkeklerden izin alıyor. Ben bile babamdan izin alıp siyasete girdim. İnsanların neden evlendiği önemli, yani bir kız 13-14 yaşında evleniyorsa bunun neden olduğunu sorgulamak lazım. Bir olayı kestirip attığınızda onu çözmüş olmuyorsunuz, sadece görmezden geliyorsunuz, Türkiye’nin en büyük sorunu bu aslında. Bizi hep görmezden geldi. Bir kadınsanız, hele ki bir Kürt kadınıysanız hayat sizin için iki kat daha zor. Belediyelerde bir bölüm açıp, orada birkaç tane yardımsever gencimizi barındırıp, onlar annelerimiz, ninelerimiz, avukat, hastane veya resmi işlerde Türkçe gereken yerlerde, ya da yardım gereken yerlerde gönüllü olarak yardım edecekler. Bu hem belediye ile halkı kaynaştıracak hem de insanların yardımseverlik duygusunu pekiştirecek. Çünkü biz gittikçe birbirinden soğuyan bir toplum olmaya başladık” diye konuştu.
“KADINA ŞİDDETİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN BİZ ERKEKLE BİREBİR GÖRÜŞMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ”
Kadına şiddetin önüne geçmek için erkekle birebir görüşmeyi düşündüklerini anlatan Kılıç, şöyle devam etti:
“Her belediye de bir kadın birimi olacak, bu avukatı psikologu ve sosyoloğu olacak. Şimdiki yürürlükte olan prosedürlerde kadın erkek şiddetinde erkeğe ceza veriliyor veya evden uzaklaştırılıyor, ya da hapse atılıyor. Ama bu çözüm değil. O erkeğin neden şiddet uyguladığını anlamaya çalışırsanız ya da bu sorunun neden kaynaklandığını anlamaya çalışırsanız çözebilirsiniz. Artık bir belediye başkanı olduğunuz için sözünüz dinlenir. Ama sadece Berivan olsam ‘Ya sen kimsin’ derlerdi, bu bir gerçek bunu inkar etmeyelim. Ben dayağı işkenceyi kitaplarda okumadım o yüzden klasik çözümler bulmayacağım. Ben birebir o ruh halinin içinden gelen biriyim ve hala o ruh halini taşıyorum. Bugün benim ilkokul mezunu olmam, bir mesleğimin olmaması benim başkan olmama engel değilmiş, bunu ispatladık. Kadın neler çekerse çeksin ayakta durabiliyorsa her daim dimdiktir bunu gösterdik.”