14.06.2011 - 09:18 | Son Güncellenme:
CHP'de hesaplaşma erken başladı. Her ne kadar oy oranını ve milletvekili sayısını yükseltse de beklentinin çok altında kalınması, muhalefeti harekete geçirdi. Muhaliflerin ilk hedefi, delegenin yüzde 20'sinin oyunu alarak partiyi olağanüstü kurultaya götürmek. Kurultayda ise Kılıçdaroğlu'na karşı çıkarılacak bir adayın destekleneceği belirtiliyor.
Zaman gazetesi yeni CHP muhaliflerinin nabzını tuttu. Kulislerden sızan bilgilere göre, her iki isme yakın eski yöneticiler parti içindeki 'rahatsız' delegelerle görüşmeler yapıyor. CHP'de listeye giremeyen veya gidişattan memnun olmayan çok sayıda delege olduğu ileri sürülüyor. CHP Tüzüğü'ne göre, partinin olağan kurultayı 2 yılda bir toplanıyor. Tüzüğün 54. maddesinde, "Parti Meclisi'nin kararı ya da kurultay üyelerinin tam sayısının beşte birinin 15 günlük süre içinde noterden onaylı imzaları ile yaptıkları başvurular üzerine Kurultay, Genel Başkanca olağanüstü toplantıya çağrılır. Genel Başkan da gerekli gördüğünde, Kurultayı olağanüstü toplantıya çağırır." hükmü yer alıyor.
BAYKAL: SONUÇLAR BAŞARISIZ "Partiyi yüzde 28 bandında bıraktım." diyen Deniz Baykal, önceki gece sonuçların netleşmesinin ardından kurmaylarıyla telefon görüşmeleri yaptı. Alınan bilgilere göre, Baykal kendisine yakın isimlere şu değerlendirmelerde bulundu: "Sonuçlar başarısızdır. Partinin başında kim olsa bu şartlarda zaten aynı oyu alırdı. Seçmenin alternatifsiz kaldığı bu siyasi ortamda daha fazla oy almamız gerekirdi. Ayrıca uçuk vaatlerin siyasette karşılık bulmadığı görüldü. Bu durum partinin itibarını da zedeledi. Bundan sonra parti yeniden hızla toparlanmalı. Örgütü dışlayarak bir yere varılamayacağı görülmüştür. Partinin kurumsal kimliği ve DNA'sıyla oynandığında oy kazanılamayacağı da anlaşılmıştır." Eski Genel Sekreter Önder Sav'ın da önceki gece kendisine yakın isimlerle görüşmeler yaptığı, dün de bir grup eski yöneticiyle bir araya geldiği belirtildi. Baykal ve Sav'a yakın isimler, yeni dönemde birlikte hareket edeceklerinin mesajını veriyor. Baykal'a yakın bir isim, "Eğer söz konusu CHP ise daha önce yaşanan kırgınlıklar teferruattır. İlişkiler, partiden daha önemli değil." ifadelerini kullandı.
ŞAPKAYI ALIP GİTSİN Seçim sürecinde sessiz kalan eski yöneticiler, seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından seslerini yükseltmeye başladı. Önder Sav'a yakınlığıyla bilinen eski Manisa Milletvekili Şahin Mengü, "Bu ekibin tamamı başarısızdır." iddiasında bulundu ve delegelerin yeni bir kurultay değerlendirmesi yapması gerektiğini savundu. Eski İzmir Milletvekili Canan Arıtman ise 'anlamlı bir artış' olmadığını belirterek "Genel Başkan ile ekibi sözünü tutmalı ve istifa etmelidir. Kılıçdaroğlu'na yakışan şapkayı alıp gitmektir. Gitmezse kurultay toplanır." dedi. Baykal'a yakınlığıyla bilinen eski İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek seçim sonuçlarının istedikleri gibi olmadığını belirterek, yeni bir kurultayın delege kararıyla alınacağına işaret etti.