07.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Şevket Yaman - Ankara
CHP yönetimi, olağanüstü kurultay tartışmalarına ilişkin son sözünü söyledi. Parti içi muhalefetin kurultay için topladığı delege imzaları üzerindeki incelemesini tamamlayan genel merkez yönetimi, “geçersiz” bulunan imzalar çıkarıldığında, toplam imza sayısının 569’da kaldığını duyurdu. Daha önce imza veren 31 delegenin imzasını geri çektiği, 18 imzanın da farklı sebeplerden dolayı “geçersiz” bulunduğu bildirildi. Muhalefet kanadından “Amasız ve fakatsız olağanüstü kurultay kararı alınmalıdır” denildi. Ancak Kılıçdaroğlu’nun kurultayı toplamamakta kararlı olduğu belirtildi.
CHP’de kurultay tartışması, 16 Temmuz’da delegelerden imza toplanmaya başlanmasıyla resmiyet kazanmış, imza süreci 30 Temmuz’da sona ermişti. Muhalefet kanadı, 630 imzanın genel merkeze teslim edildiğini açıklasa da genel merkez, gerçek sayının 618 olduğunu, bunlardan 13’ünün de “geçersiz” olması nedeniyle toplam imza sayısının 605’e düştüğünü duyurmuştu.
‘Geçerli sayı 569’
İmzaların teslim edilmesi için tanınan süre dün mesai saati bitimiyle sona erdi. Genel merkez yönetimi, sürenin dolmasıyla birlikte imzalar üzerindeki incelemesini tamamlayarak, imza sayısına ilişkin son sözünü söyledi.
Yapılan açıklamada, şöyle denildi: “Partimize kayıtlı toplam kurultay delegesi 1242 olup, tüzüğümüz uyarınca olağanüstü kurultay için gerekli olan salt çoğunluk 622’dir. Noter onaylı imzalar ile yapılan başvuruların incelenmesi sonucunda geçerli başvuru sayısının 569 olduğu anlaşılmıştır. Genel merkezimize noter tebligatıyla gelen talep sayısı 8’dir.
‘31 imza çekildi’
2 Ağustos Perşembe günü Genel Merkezimize teslim edilen toplam belge sayısı 618’dir. Daha önce noter tebligatıyla gelen 8 talep de bu sayının içinde tekrar sunulmuştur. Teslim edilen 618 belgenin 4 tanesi mükerrerdir. Ayrıca 4 tanesi ilgilisinin dışında, suret tasdiki yaptırılmış fotokopidir. 5 belgedeki imza ise kurultay delegesi olmayan kişilere aittir. Gelen taleplerden 5’i ise tüzüğümüzün 48/4 maddesi uyarınca zorunlu olan gündem birliğini sağlayamamıştır. Tüzüğümüze göre 15 günlük imza toplama süresi içerisinde 31 delegenin noter onayıyla imzalarını geri çektiği görülmüştür. Yukarıdaki açıklamalarımızın dayanağı tüm belgeler şeffaflık ilkemiz gereğince; Parti Meclisi üyelerimizin, milletvekillerimizin, örgüt başkanlarımızın ve tüm basın mensuplarının incelemelerine Yazı İşleri birimimizde açıktır.”
‘Yargıya’ tartışması
Kurultay talep edenlerden Bolu Milletvekili Tanju Özcan, “Mahkeme ile ilgili de istişare edeceğiz. Her seçenek masada” ifadelerini kullandı. Parti Meclisi üyesi Gaye Usluer ise, “Atatürk’ün kurduğu partiyi yargıda tartıştırmayacağız” dedi.
‘Sayılarla oynanmaktadır’
Genel Merkez’in açıklamasının ardından, kurultay isteyenlerin temsilcilerinin oluşturduğu Çağrı Heyeti’nden karşı açıklama geldi. Açıklamada, şöyle denildi: “Tüzüğümüzün belirlediği süre içinde, yeterli sayıda imza (630 belge ve bilgi) genel merkezimize teslim edilmiştir. Buna rağmen olağanüstü kurultayı yapmamak için sayılarla oynanmaktadır. Olağanüstü kurultayın yapılmasına engel olarak yerel seçim sürecinin gösterilmesi gerçekle bağdaşmayan, bahane niteliğindedir. 24 Haziran 2018 seçimlerinde partimizin almış olduğu yüzde 22.6’lık sonucun analizini yapmamış, özdeğerlendirme yapmaktan kaçan bir siyasi anlayış ‘yerel seçimlere hazırız’ diyerek sadece ve sadece kendisini aldatmaktadır. Mevcut MYK’nın değiştirilmesi sorunların bir kez daha halı altına süpürülmesi olacaktır.
‘Amasız, fakatsız’
Olağanüstü kurultay talebi bugün sayıların gölgesinde kalamayacak kadar güçlü ve haklı bir taleptir. Bir çığlıktır. Atanmış değil, seçilmiş delegelerimizin yarıdan çok fazlası olağanüstü kurultay talep etmektedirler. CHP’yi umut bağlayan milyonlarca seçmen ‘Değişim ve Umut’ talebini desteklemektedir. Bu nedenle, partimizi tekrar umut haline getirecek, Türkiye’yi içinde bulunduğu karanlıktan çıkaracak yeni bir yönetim iradesinin oluşmasına olanak sağlanabilmesi için amasız ve fakatsız olağanüstü kurultay kararı alınmalıdır. Bu tarihi sorumluluğu bugün olduğu gibi yarın da üstleneceğimizi ve üzerimize düşeni yapacağımızı kamuoyuna duyururuz.”
Oturma eylemi başlattılar
Az sayıda partili dün sabah, CHP Genel Merkezi önünde oturma eylemi başlatarak, kurultay istedi. Eylemcilerin arasında üç kurultay delegesinin bulunduğu belirtildi. Delegeler adına basın açıklaması yapan Samsun Kurultay Delegesi Fatma Necile Çokay, kurultay talebinde bulunanların imzasına sahip çıkması gerektiğini belirtti. Bitlis Kurultay Delegesi Veysi Uyanık ise talepleri gerçekleşene kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyledi. Oturma eylemi gün boyunca sürdü.
14 vekilden üçü imzasını çekti
Olağanüstü kurultay için 14 milletvekilinin imza verdiği anlaşıldı. Ancak, Çetin Arık (Kayseri), Erkan Aydın (Bursa) ve Özkan Yalım’ın (Uşak) imzalarını daha sonra geri çektiği öğrenildi. Kurultay isteyen isimler şöyle: Yaşar Tüzün (Bilecik), Tanju Özcan (Bolu), Ali Şeker (İstanbul), Selin Sayek Böke (İzmir), Özcan Özel (Yalova) Hasan Baltacı (Kastamonu), Ahmet Kaya (Trabzon), Mehmet Ali Çelebi (İzmir), Gürsel Erol (Elazığ), Erdin Bircan (Edirne), Hüseyin Avni Aksoy (Karabük). Ayrıca, PM üyesi Hakkı Süha Okay’ın da sürpriz bir şekilde kurultay için imza verdiği belirtildi. PM üyesi Haluk Pekşen’in de noterden imza verdiği ancak belgesini genel merkeze göndermediği öğrenildi.