Siyaset 'Çekilme, YPG’ye hizmet etmemeli'

'Çekilme, YPG’ye hizmet etmemeli'

19.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Aksoy, ABD’nin Suriye’den çekilme kararına ilişkin, “Çekilme süreci PYD-YPG’nin bölücü gündemine kesinlikle hizmet etmemeli. Sahada yeni oldubittiler yaşanmamalı” dedi...

Çekilme, YPG’ye hizmet etmemeli

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi. Aksoy, şunları söyledi:

Haberin Devamı

DİRENÇ VAR: Menbiç yol haritasının uygulanması ve Fırat’ın doğusuna bir an önce geçilmesinde kararlıyız. Ulusal güvenliğimize tehdit teşkil eden hiçbir duruma müsamaha göstermeyeceğiz. Terörle mücadeledeki kararlı duruşumuz, Başkan Trump’a Suriye’den çekilme kararını aldırdı. Ancak çekilme kararına karşı ABD güvenlik bürokrasisinde direnç olduğunu da gözlemliyoruz.

OLDUBİTTİ YAŞANMAMALI: Bu çekilme süreci PYD-YPG’nin bölücü gündemine kesinlikle hizmet etmemeli. Sahada yeni oldubittiler yaşanmamalı. Bu hususları Bolton’a kuvvetli şekilde dile getirdik. Amerikan makamlarıyla bu sürecin aşamalarını ve nasıl yürütüleceğini tüm diplomatik ve askeri veçheleriyle birlikte görüşmeye devam edeceğiz. Bu süreçte Rusya ve İran ile eş güdümümüz de çok önemli.

Haberin Devamı

AMACI BELLİ: Menbiç yol haritasının amacı belli. PYD-YPG Menbiç’ten çekilecek. Silahları Amerika tarafından toplanacak ve Menbiç’i Menbiç halkı yönetecek. Rejimin Menbiç’e yönelik provokasyon girişimlerine ve PYD-YPG’nin rejimi Menbiç’e sokma çabalarına kesinlikle izin verilmemeli. Kimse durumdan vazife çıkarmaya kalkışmasın. Menbiç’in PYD-YPG’den temizlenmesi, bizim için bir ulusal güvenlik meselesidir.

GÜVENLİ BÖLGE: ABD’nin teklif ettiği 20 millik güvenli bölge konusuna olumlu yaklaşıyoruz. 16 Ocak’ta iki ülkenin genelkurmay başkanları Brüksel’de bir toplantı yaptı. Askeri ve sivil makamlar arasındaki temaslar devam ediyor. 5 Şubat’taki toplantıda da Sayın Sedat Önal, bizim görüşlerimizi karşı tarafa iletecek. Güvenli bölge sadece bizim sınırımızı güvence altına almayacak aynı zamanda burada yaşayan halkın da huzur ve güven içinde olmasını sağlayacak. Olası bir göçün önlenmesi, istikrarın sağlanması ve Türkiye’de yaşayan Suriyelilerin ülkeye geri dönmesini teşvik edecek bir unsur olacak.

BİLGİ AKTARIMI: (Rusya’nın S-400’e ilişkin teknik detayların Amerikan tarafıyla paylaşıldığına ilişkin kaygısı) Böyle bir bilgi aktarımı söz konusu değil. Rus büyükelçisinin bir gürüşmesi oldu. Hatta Lavrov’a da dile getirildi.

REJİM KIŞKIRTIYOR: (İdlib’de son durum) Rejimin son dönemde İdlib’e yönelik bazı kışkırtıcı eylemlerini gözlemledik. Amacı bu muhtırayı aşındırmak, bunu biliyoruz. Son günlerde HTŞ de ılımlı muhalifleri hedef almaya başladı. Biz bu provokasyonlara karşı gerekli önlemleri ilgili kurumlarımızla almaya devam ediyoruz. Bu provokasyonların muhtırayı aşındırmasına izin vermeyeceğiz.

Haberin Devamı

ŞAM’A ELÇİLİK YOK: 2019’da Irak’ta Musul, Basra daha sonra Kerkük ve Necef başkonsolosluklarımızı yeniden faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Ovaköy sınır kapısının açılması da Irak ile ticaretimizi artıracak bir gelişme olacak. Bu konudaki çalışmalar devam edecek. Kesinlikle şu aşamada Şam’da büyükelçilik açmamız söz konusu değil.

FETÖ’NÜN OKULLARI: FETÖ iltisaklı okulları kapatan ülke sayısı 21’e yükseldi. Maarif Vakfı, 18 ülkede FETÖ iltisaklı okulları devraldı. Vakıf ayrıca 16 ülkede 66 yeni okul açtı.