SiyasetBu andıçta yok yok

Bu andıçta yok yok

08.04.2008 - 03:02 | Son Güncellenme:

Mart 2006’da hazırlandığı ve dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Işık Koşaner’e sunulduğu iddia edilen bir andıçta, siyasiler, işadamları, sanatçılar ve STK’lar ile üniversitelerin yanı sıra Milliyet gazetesi de yer aldı

Bu andıçta yok yok

Bir deniz kurmay albay tarafından Mart 2006’da hazırlandığı ve dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Işık Koşaner’e sunulduğu iddia edilen bir andıçta, gazetecilerden işadamlarına, siyasilerden sanatçılara, üniversitelerden sivil toplum örgütlerine kadar onlarca kişi ve kurumun adının yer aldığı öne sürüldü. Andıçın hazırlanmasında 184 farklı internet sitesi, gazete ve dergi haberlerinden faydalanıldığı belirtildi.
Taraf gazetesinin dünkü manşetinde yer alan haberde, Mart 2006’da deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek’in hazırlayıp dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Koşaner’e sunduğu iddia edilen andıçta, Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarının faaliyetleri tek tek sıralanarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den Rahmi Koç’a, Bülent Eczacıbaşı’ndan Kemal Derviş’e, Boğaziçi, Sabancı ve Bilgi üniversitelerinden TOBB, TÜSİAD ve TESEV gibi sivil toplum örgütlerine kadar birçok isim ve derneğin isimlerinin yer aldığı ileri sürüldü. Andıçta yer alan kişi ve kurumların, “Türkiye’yi bölmek isteyen ABD ve AB’nin projelerini Türkiye’de yürütmek için birçok fondan yardım almakla” suçlandığı öne sürüldü.
ABD ve AB’den mali destek aldığı tespit edilen sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile iletişim içinde olan dernekler, medyada ve üniversitelerde görev yapan emekli TSK personeli ve planlanan faaliyetlerin de yer aldığı andıçın altı bölümden oluştuğu belirtildi.
ABD ve AB’den mali destek alan sivil toplum kuruluşları ve derneklerin faaliyetleri ile alınacak karşı tedbirler hakkında onay almak amacıyla hazırlandığı iddia edilen 73 sayfalık andıçın değerlendirme bölümünde ise, söz konusu sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan organizasyonların, ABD ve Almanya’nın hedeflerine uygun kamuoyunun oluşturulmasına hizmet ettiği öne sürüldü.
Andıçta George Soros’un başkanlığını yaptığı Açık Toplum Fonu’ndan mali destek alan kişi ve kurumlar tablolarla gösterilirken, tablonun en başında ABD’de Başkan’a bağlı dış politika konularını koordine eden ve resmi bir bürokratik yapı olan Ulusal Güvenlik Konseyi de yer alması dikkat çekti. Tablolarda bu kurumlarla ilişki halinde olan ve onlardan mali destek alanlar arasında TOBB, TÜSİAD, Adalet, Dışişleri ve Milli Eğitim bakanlıkları, TESEV, Arı Hareketi, Sabancı ve Bilgi üniversiteleri, Liberal Düşünce Topluluğu, KADER, KAMER, SODEV, ENKA Okulları, Umut Vakfı, Robert Koleji, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, ÇYDD, ÇEV, Cem Vakfı gibi birçok vakıf, kurum, okul ve üniversitenin yer aldığı iddia edildi.  Andıçta “Sabetaylar” başlığı altında tasnif edilen kişi ve kurumlar ise, Can Paker, Mehmet Barlas, Canan Barlas, Sabancı Üniversitesi, Enka Okulları, Robert Koleji, Sabancı Holding, Bülent ve Nejat Eczacıbaşı, TÜSİAD, Şişli Terakki Lisesi Vakfı ve Doğu Ergil olarak sıralandı.

Sezen Aksu listede
TESEV Başkanı Can Paker’in isminin ortada büyük harflerle yer aldığı ilişkiler tablosu içinde adı geçen isimlerden bazıları ise şunlar: Bülent ve Nejat Eczacıbaşı, Sabancı Holding, Mehmet ve Canan Barlas, Ahmet İnsel, Nabi Avcı, Ömer Dinçer, Salim Uslu, Oktay Ekşi, Sezen Aksu, Zülfü Livaneli, Taha Akyol, Milliyet/CNNTürk, Özdem Sanberk, Şahin Alpay, Kürşat Bümin, Hakan Altınay, Ali Bulaç, Nadire Mater, Eyüp Can, Nebahat Koç, Murat Belge, Osman Kavala, Ömer Madra ve Eser Karakaş.  Ayrıca tablolardan birinde işadamı Rahmi Koç da Afrika İşbirliği İnisiyatifi Eşbaşkanı olarak yer alıyor. Andıçta yer alan diğer tablolarda isimleri bulunan kişi ve kurumlar ise, Tarih Vakfı, Açık Radyo, AÇEV, Cengiz Aktar, Bianet, Mehmet Altan, Bahçeşehir Üniversitesi ve Ferai Tınç.

Yararlanılan kaynaklar
Andıçta yer alan sivil toplum örgütleri ile ilgili araştırmanın hazırlanmasında, 184 farklı internet sitesinde yayımlanan haber ve bilgiler, Mustafa Yıldırım’ın “Sivil Örümceğin Ağında-Şifre Çözücü: Project Democracy” adlı kitabı, Nokta dergisinin 26 Nisan- 2 Mayıs 2004 tarihli sayısındaki “Soros Türkiye’de Kök Salıyor” başlıklı haberi, Aydınlık dergisinin 1 Şubat 2004 tarihli “Türkiye’de Soros Devleti” başlıklı haberi ile medyada yer alan diğer haber ve yorumlardan yararlanıldığı öğrenildi.
Andıçta çeşitli medya kuruluşlarında ve üniversitelerde görev yapan ve aralarında Kemal Yavuz, Çevik Bir, Armağan Kuloğlu, Erol Mütercimler, Nihat Özcan gibi emekli askerlerin bulunduğu iki liste de yer aldı. Andıçta, söz konusu isimlerin desteklenmesi de istendi.

Haberin Devamı

Bu andıçta yok yok

Soros’un Açık Toplum Enstitüsü’nün desteklediği STK’lar da andıçta sıralandı.

Bu andıçta yok yok

Andıçta gazeteciler, işadamları ve öğretim üyelerinin de ismi geçiyor.

                                                       ANDIÇ                   MART 2006 
HRK. :    3400-          -06/Bilgi Des. D. Cari. İşl. Ş.
KONU :    Sivil Toplum Örgütleri
KİMDEN :    Harekat Başkanlığından
KİME :    Gnkur. II nci Başkanı’na

Bu andıçta yok yok

Andıçta ABD ve AB’den mali destek alan çok sayıda kurum tek tek sayılıyor.