Siyaset‘Bize çelme takana eyvallah demeyiz’

‘Bize çelme takana eyvallah demeyiz’

28.04.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Mushafı’nı takdim ve tanıtım programında “Yüzümüze tokat atana, ayağımıza çelme takana, canımıza kastedene, haysiyetimize saldırana eyvallah edecek değiliz” dedi.

‘Bize çelme takana eyvallah demeyiz’

 

Gülden Çoktan / İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Büyük Çamlıca Camii Konferans Salonu’nda düzenlenen İstanbul Mushafı’nı Takdim ve Tanıtım Programı’na katıldı. Katılımcıların Ramazan-ı Şerifi ve Kadir Gecesi’ni tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam medeniyetinde bu alanda ekol hâline gelmiş on farklı dönemin yeniden yorumlanmasıyla hazırlanan ve Türk-İslam sanatının en güzide eserlerinden biri olarak tarihteki yerini alacağına inandığını belirttiği İstanbul Mushafı’nı hazırlayan Hüseyin Kutlu’yu tebrik etti. 

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mushaf’ı Şerif geleneğinin asırlar boyunca çizgisinden kırılmadan, kesintiye uğramadan, bozulmadan günümüze kadar geldiğini belirterek, “Hayatımızın her alanını ama özellikle de geleneği olan sanatlarımızı yozlaşmaya karşı korumak mecburiyetindeyiz. Hele konu Kuran’ı Kerim ise burada asla riya, kibir, harcıalemlik söz konusu olamaz. İstanbul’un hat sanatının merkezi olmayı sürdürmesi medeniyetimizin bu alandaki gücünü, tarihimizin devamlılığını, geleceğimizin aydınlığını göstermektedir” ifadelerini kullandı. 

‘Ayrım iyi yapılmalı’

Tarihin farklı medeniyetlerinin yükselişine ve düşüne şahitlik ettiğini belirten Erdoğan, “Dünyanın son birkaç asrına ise Avrupa ve Amerika merkezli Batı medeniyetinin damga vurduğunu söylemek herhalde yanlış olmaz. Bu sürecin elbette kölelikten katliamlara sömürüden istismara kadar uzanan boyutları vardır. Ama Batı medeniyeti dünyayı asıl sanatıyla kültürüyle sinemasıyla dizisiyle müziğiyle resmiyle sporuyla yani modern tabirle yumuşak güç unsurları denilen içerik üretimiyle istila etmiştir. Tabii burada teknolojinin bizatihi kendisiyle muhteviyatının ayrımını iyi yapmak gerekiyor. Mesela interneti, sosyal medyayı ve benzeri uygulamaları kullanmak herkesin hakkıdır. Herkese kolaylık sağlar. Şayet bu teknolojik imkanın içeriğini siz üretmiyor, dilini ve mesajlarını siz yönetmiyorsanız hak ve kolaylık olarak gördüğünüz şey kısa sürede sizi gönüllü şekilde esir alan bir silaha dönüşür. Benzer örnekleri tüm medya mecraları, tüm iletişim araçları için vermek mümkündür” dedi.

Haberin Devamı

‘Kaygı verici’

“Bu mecraların yeni bir faşizm dalgasının araçları haline dönüşmeye başlaması dünyayı ve insanlığı hızla geçmiştekilerden çok daha güçlü bir tehdidin kucağına doğru itmektedir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geçmişte yaşanan acılardan, felaketlerden, zulümlerden yeterince ibret alınmamış olacak ki dünya yeniden ırkçılığın, İslam düşmanlığının, ötekileştirmenin yükselişe geçtiği bir döneme girdi. Avrupa ülkelerindeki seçimlerde ırkçı partilerin iktidara ortak olma hatta tek başına iktidara gelme seviyesinde desteklere ulaşmaları üzüntü ve kaygı verici bir tablodur. Müslümanlar olarak kötü gelişmelere karşı en büyük gücümüz en büyük imkanımız hiç şüphesiz inancımızdır. Bunun yanında medeniyetimizin zengin birikimini ihya etme kabiliyetimizi harekete geçirerek maruz kaldığımız önyargıların, ithamların, dayatmaların hatta saldırıların üstesinden gelebileceğimize inanıyorum. Yüzümüze tokat atana, ayağımıza çelme takana, canımıza kastedene, haysiyetimize saldırana eyvallah edecek değiliz.”

Haberin Devamı

‘Mücadelemizi sürdüreceğiz

Erdoğan şunları söyledi: “Devletimizi güçlendirerek, ekonomimizi geliştirerek, siyasi ve sosyal birliğimizi tahkim ederek mücadelemizi sürdüreceğiz. Mimarimizi yeni bir yorumla tekrar ihya ettik. Mimar Sinan Camii’ni, Büyük Çamlıca Camii’ni inşa ederken bu anlayışla hareket ettik. Ankara’da yaptıklarımız ve şimdi Barbaros Hayrettin Camii’ni Levent’te inşa ederken bu anlayışla hareket ettik. Ecdadımız bu eserleri Selimiye’siyle, Sultanahmet’iyle, Süleymaniye’siyle, Fatih’iyle yapmışken biz bu ecdadın torunları olarak bu istikamette bu adımları atmamız gerekir dedik, adımları attık ve atmaya devam edeceğiz.

Haberin Devamı

Birileri rahatsız olabilir. Ama biz onlar rahatsız oluyor diye o izi sürmekten geri duramayız. Televizyon dizilerinden müziğe sinemadan bilgisayar oyunlarına kadar geniş bir alanda özgün kültür ve sanat içeriklerimizle şimdi dünyaya açıldık. Bilim insanlarımız, sanatçılarımız, sivil toplum temsilcilerimiz uluslararası düzeydeki çalışmaları takdir topluyor. İstanbul Mushaf’ını da medeniyetimizin bu alandaki inkişafının yeni bir sembolü olarak görüyorum.”

‘Bize çelme takana eyvallah demeyiz’

Erdoğan’dan taziye ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Üsküdar İlçe Tanıtım Medya Komisyon Üyesi Elif Taşyüz Ümit’in hayatını kaybeden kardeşi aile hekimi Merve Taşyüz Polat’ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Ziyaret ile ilgili konuşan Merve Taşyüz Polat’ın eşi Timur Polat, “Cumhurbaşkanımız ziyarette bulundu. Dua etti. Biz de kendisine teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun. Acımızı paylaştı” dedi. - İSTANBUL İHA

Haberin Devamı

Guterres ile telefonda görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile telefonda görüştü.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre görüşmede, BM Genel Sekreteri Guterres, Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği temaslara ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğana bilgi verdi. -İSTANBUL DHA