Siyaset‘Bir şarkımızı da mı dinlemediniz?’

‘Bir şarkımızı da mı dinlemediniz?’

03.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kontrollü normalleşmede mağduriyetleri süren sanatçılar ve eğlence sektörü temsilcilerinin feryadı, İYİ Parti TBMM grubu toplantısında da yükseldi.

‘Bir şarkımızı da mı dinlemediniz’

Genel Başkan Meral Akşener’in, “milletin kürsüsü” uygulaması kapsamında söz verdiği Müzik Yorumcuları Meslek Birliği Başkanı Burhan Şeşen, yaklaşık 16 aydır sahnelerden uzak kalan müzisyenler adına konuştu. Şeşen, “Eyy bu ülkeyi yönetenler, aşk acısı çektiğinizde bir şarkımızı da mı dinlemediniz? Bir ağıtla, bir bozlakla hiç mi hüzünlenmediniz? Bunları da geçtim, bir düğünde hiç mi halaybaşı olmadınız? Daha da özeli, ilkokullarda, milli bayramlarda, vatani görevinizi yaparken ‘Dağ Başını Duman Almış’ marşını da mı okumadınız?” diye sordu. Yüz binlerce sektör çalışanı ve bakmak zorunda oldukları ailelerinin yaşam mücadelesi verdiğini belirten Şeşen, “Hiç bilmediğimiz iş kollarında üç kuruş paraya iş arar olduk. Pandeminin ilk günlerinden itibaren Kültür Bakanı haricinde, devletin en üst makamı, müzik sektöründen hiç ama hiç söz etmedi. Tiyatrocu ve sinemacı kardeşlerimiz acil eylem planlarında yer aldı ama bizler ‘devlet babanın’ üvey evlatları olarak görüldük nedense. En başından beri devletten beklentimiz; diğer iş kollarına sağlanan kadameli normalleşmenin bizim sektörümüze de uygulanmasaydı” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Talepleri sıraladı

Şeşen, “Müzisyenler farklı, özel insanlar. Bu yaşımda hâlâ bir şarkıyla dünyayı güzelleştirebileceğimi düşünüyorum. Değerli siyasiler, bizleri yönetmeye çalışanlar, müzik bizleri sadece duygusal olarak güçlü kılmaz. Aynı zamanda akıl ve vücut sağlığı konusunda kullanılar en eski tedavi yöntemlerinden birisidir müzik. Bunun için müzik yaşasın, müzisyen yaşasın; tiyatro sinema, edebiyat, sanat yaşasın ki çağın gerisinde kalmayalım” dedi. Şeşen, meslektaşlarının taleplerini ise, şu şekilde sıraladı:

“Daha geç olmadan sokağa çıkma kısıtlaması 21.00’dan 24.00’e uzatılmalıdır.

Performans salonları, gece kulüpleri, türkü barlar sosyal mesafe ve hijyen koşulları göz önüne alınarak bir an önce açılmalıdır.

Haberin Devamı

Devlet, tam normalleşmeye kadar satılacak biletlerin bir kısmını sübvanse etmelidir.

Aylardır kapalı olan işletmelere maddi destek ve vergi indirimi gelmelidir.

TL’nin değer kaybından dolayı, ithal edilen stüdyo ekipmanları, ses-ışık sistemleri ve enstürmanlardan alınan gümrük vergileri minumuma indirilmelidir.

Müzisyenlerin sosyal güvenlik alanındaki belirsizleri ortadan kaldırılmalıdır.

Özel kopyalama harcından alının vergiler bir an önce hak sahiplerine dağıtılmalıdır. Zira bu Hazineye gelir kaydedilecek bir kalem değil, sanatçının tazminatıdır.”

Yazarlar