23.07.2018 - 18:58 | Son Güncellenme:
Şebnem Hoşgör - Ankara
AK Parti, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamaları ve kamuoyundan gelen tepkilere karşın, bedelli askerlikte, “temel eğitim” şartından vazgeçmedi. Buna karşılık, 28 günlük temel askerlik eğitimi önerisini, 21 gün olarak revize etti.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, bedelli askerlik, sağlık çalışanlarına yıpranma payı, tabip ve diş hekimi emeklilerine ek ödeme gibi düzenlemeleri içeren, “torba teklif”i görüşmek üzere dün saat 13.00’de toplandı. Komisyon öncesi gözler, Bahçeli’nin, “28 günde yaylalar yaylalar türküsünü bile öğrenemezler” değerlendirmesinin ardından, temel eğitim şartı konusunda nasıl bir tavır takınacağı merakla beklenen AK Parti’deydi. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan değerlendirmeler sonucu verilen kararı AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş açıkladı. Muş, 28 günlük önerilerini 21 gün olarak revize edeceklerini duyurdu.
'BEDELİ ÖDENSİN YETER'
MHP’li Mustafa Kalaycı, komisyonda teklifin tümü üzerine konuşurken AK Parti’nin 21 gün önerisi için şunları söyledi: “Bedelli olacaksa böylesi bir eğitime ne gerek var? Ayrıca dövizli askerlikte uzaktan eğitim söz konusu. ‘Asker olarak kışlaya girsin’ diyorsak o zaman kendi içinde tutarlı olması lazım. Yurtdışındaki de gelsin o zaman. Biz, ‘bedelse bedeli verilip yapılsın’ diyoruz. Bedelli askerlik tartışmalarını çok da uzatmamamız gerekiyor. Bedelini canıyla ödeyen yiğitlerimizi incitmememiz lazım.”
CHP’li Bülent Kuşoğlu, TSK’nın yeni teknolojik ihtiyaçlar doğrultusunda nasıl yapılanması gerektiğinin konuşulması gerekirken, bunların es geçildiğin söyledi. HDP’li Garo Paylan, zorunlu askerliğin kaldırılıp, vicdani ret hakkını da kapsayan sosyal hizmeti içeren alternatifli bir düzenleme istedi. İYİ Partili Durmuş Yılmaz, Kanal İstanbul projesiyle ilgili düzenlemeyi eleştirirken, “Bu parayla Kızılırmak üzerine iki şehir kuralım. Anadolu’yu rant getirir hale dönüştürelim” dedi.
CHP'NİN ÖNERGESİNE RET
Teklifin tümü üzerindeki 5.5 saatlik görüşmelerin ardından maddelerine geçildi. Bedelli askerlik maddesi için iktidar ve muhalefetten 6 değişiklik önergesi geldi. AK Parti’nin asker kökenli İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın önergesinin kabul edilmesiyle bedellide temel eğitim süresi 28 günden 21 gün’e indirildi.
“Genel harp şartlarında silah altına alınacak gençlerin, asgariden temel askerlik eğitimi almalarını önemsiyoruz” diyen Ünal, buna karşın eğitim süresini kısaltarak, adayların iş ve görevlerinden asgari sürede uzak kalmasını amaçladıkları ifade etti. CHP’nin temel eğitim şartının kaldırılmasına yönelik önergesi ise, AK Partili ve MHP’li vekillerin oylarıyla reddedildi. CHP’li Mehmet Bekaroğlu, Bahçeli’nin açıklamasına karşın komisyonda neden farklı tavır sergilediklerini MHP’lilerin açıklamasını istedi. Kalaycı, “Konu özel, önemli, hassas bir konu. Milli Savunma Bakanlığı’mızın görüşü olduğu için bu görüşe destek veriyoruz” açıklamasını yaptı.
FİZİKİ DERSLER OLMAYACAK
Dövizli askerlikteki uzaktan eğitimin içeriğine ilişkin bilgi veren Muş, “Fiziki dersler olamayacağına göre, uzaktan eğitimde benzeri dersler olacaktır. Burada abartılacak bir mesele yok. TSK ilk defa askere adam almayacak, ilk defa eğitim de vermeyecek” dedi. Muş, Türkçesi olmayanlar için yabancı dillerde uzaktan eğitim imkanın da yaratılabileceğini söyledi.
YURT DIŞINDAKİLER 2 BİN EURO ÖDEYECEK
- Görüşmelerin ardından TBMM Askerlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve KHK’lerde Değişiklik Yapan Kanun Teklifi’nin bedelli ve dövizli askerlikle ilgili maddeleri kabul edildi. Buna göre yurt dışında yaşayıp bedelli askerlikten yararlanmak isteyenlerin ödediği bin euro’luk tutar, 2 bin euro’ya çıkarıldı ve 38 yaş sınırı kaldırıldı.
- Kabul edilen 2. maddeyle askeri hizmetin gerektirdiği ve TSK’nın ihtiyaç duyduğu erbaş ve er sayısı dikkate alınarak bedelli askerlikte yaş sınırı 31 Aralık 1993 tarihi de dahil bu tarihten önce doğanlar olarak belirlendi. Askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmaları için başvurularda 15 bin Türk lirası veya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuruna göre ödeme tarihindeki karşılığı kadar konvertibl yabancı ülke parasını bir defada ödemeleri ve 21 gün temel askerlik eğitimini yerine getirmeleri gerekecek.
- Bedelli askerlikten yararlananlar temel askerlik eğitimi süresince çalıştıkları iş yeri, kurum ve kuruluşlar tarafından aylıksız veya ücretsiz izinli olacak. Bu uygulama kapsamında tahsil edilen tutarlar, genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı merkez muhasebe birimi hesabına yatırılacak. Yatırılan bu tutarlar karşılığı Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na aktarılmak üzere Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine ödenek eklemeye Cumhurbaşkanı yetkili olacak. Bu düzenleme hükümlerinden yararlanan yükümlüler hakkında saklı, yoklama kaçağı ve bakayadan dolayı idari ve adli soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak, başlatılanlar sona erdirilecek. Bu suçlara ilişkin kesinleşmiş idari para cezaları tahsil edilmeyecek.
KANAL İSTANBUL TORBAYA GİRDİ
Ak Partili Sadi Bilgiç başkanlığında toplanan komisyonda muhalefet, birbiriyle alakasız konuların torba teklif olarak Meclis gündemine getirilmesine tepki gösterdi.
CHP, HDP ve İYİ Parti temsilcilerinin yanı sıra MHP’li Kalaycı da torba yasa uygulamasının yasama kalitesini ve hukuk güvenliğini zedelediğini söyledi. Muhalefet, Kanal İstanbul projesinin Yap-İşlet Devret Modeli ile yapılmasına imkan tanıyacak yasa teklifinin, bedelli torbasına alel acele eklenmesini de eleştirdi. Torba yasayla birleştirilen Kanal İstanbul teklifinin sahibi Ak Partili Hasan Turan da sunumunda muhalefetin eleştirilerine, fıkrayla yanıt verdi. İdama giderken annesini görmek isteyen Temel’in ardından son isteği sorulan Dursun’un, “Temel anasını görmesin” yanıtı verdiğini anlatan Turan, “Temel mantığıyla davranırsak burada saatlerce usul konuşuruz” dedi.
AKAR GELMEDİ
Komisyona Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın katılmaması dikkati çekti. Muhalefet, daha önce yeni sistemde bakanların yasa teklifleriyle ilgili bir rolü olmadığını belirterek, Adalet Komisyonu toplantısına Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün katılarak, teklifi savunmasını eleştirmişti.