SiyasetBakan Şahin'den kadınlara 'İstanbul sözleşmesi' müjdesi

Bakan Şahin'den kadınlara 'İstanbul sözleşmesi' müjdesi

27.10.2011 - 14:02 | Son Güncellenme:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kadına yönelik şiddetin önlenmesiyle ilgili İstanbul Sözleşmesinin Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldığı ve yakında Meclis’e geleceği müjdesini verdi.

Bakan Şahinden kadınlara İstanbul sözleşmesi müjdesi

Türkiye’nin çekince koymadan bu sözleşmeyi imzalayan ilk ülke olduğunu söyleyen Bakan Şahin, "Önemli bir iradedir, bu iradenin gereğini yapmak da hepimizin görevidir" dedi.

Haberin Devamı

Bakan Şahin "Çocuk Gelinler" Projesinin kapanış toplantısında konuştu. Çocuk gelinlerle ilgili Sabancı Vakfı, Uçan Süpürge ve TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitilği’nce yürütülen çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Şahin, Bakan olunca ilk talimatının araştırma komisyonundan çıkan raporun politikaları belirleyeceği ve bunun gereğinin yapılması olduğunu söyledi.

-İÇ HUKUKTA ÇELİŞEN KANUNLAR ELDEN GEÇİRİLECEK-

Kadın ve çocuklarla ilgili uluslararası hukuk ile iç hukuk arasında ve iç hukukta farklı kanunlar arasında farklar varsa bunların giderilmesi gerektiğini anlatan Şahin, "Eğer Medeni Kanunda 17 yaş, Çocuk Koruma Kanunu’nda 18 yaş, Ceza Kanununda 15 yaş çocuk sayılıyorsa bu devam edemez. Derhal Meclis’teki arkadaşlarımızla gerekli çalışmayı yapar gereğini yaparız" dedi.

Haberin Devamı

Çocuk gelinlerle ilgili raporlarda eğitimin önemine dikkat çekildiğini hatırlatan Bakan Şahin, temel eğitimde kız çocuklarının okullaşma oranlarının 98’e ulaştığını erkeklerle eşitlenmesi için 0.5 fark kaldığını, ancak ortaöğretimde bu oranın yüzde 68’e düştüğünü söyledi. Çocuk yaşta evliliklerle mücadele edilecekse kız çocuklarının temel eğitimden sonra okula devam etmelerinin önünün açılması gerektiğine dikkat çeken Bakan Şahin şunları söyledi:

"Koruyucu önleyici en önemli tedbir eğitim dedik. Milli Eğitim Bakanı Çubukçu döneminde yoksulluğun eğitimin önündeki mazaret olmaktan çıkartılması için kız çocuklarının ücretsiz taşınması için çalıştık. Her şehirdeki üniversite kurulması da kız çocuklarının okullaşması açısından bir süre sonra fark edecek. Ata erkil bakış açısı ‘yanımda ol’ anlayışında. ‘Üniversitede de yanında, liseye gider gibi üniversiteyi de okut, mazaretin kalmadı’ anlayışını beslememiz gerekiyor."

-"RAKAMLARLA KONUŞUP SORUNU ANALİZ EDECEĞİZ"-

Katı gelenek görenek ve ata erkil bakış açısının da önemli bir engel olduğuna dikkat çeken Bakan Şahin bu noktada Diyanet İşleri Başkanlığı ile yaptıkları protokolü anlatarak, Diyanet’in aile içi şiddet, erken evlilik gibi konularda dini referans gösteren anlayışa karşı olunduğunun 74 milyona beyan edilmesinin de önemli olduğunu söyledi. Kadını güçlendirecek mekanizmaların yanı sıra ata-erkil bakışta da zihinsel dönüşümü sağlayacak çift bacaklı bir çalışmanın hayata geçmesi gerektiğini anlatan Şahin’in istatistiklerin de politikaların belirlenmesinde büyük önem taşıdığını anlattı. Türkiye’deki istatistiklere bakıldığında 3. ülkelerle aynı sıralarda yer aldığını söyleyen Şahin, TÜİK Başkanı ile bu konuda bir görüşme yaptıklarını, aylık enflasyonu ölçen TÜİK’in sosyal politikalar oluşturmak için aynı derecede önem taşıyan ölçümleri de sağlıklı şekilde yapmasını istediklerini aktardı. Bakan Şahin, "Ben mühendis kökenli bakan bir olarak rakamlarla konuşup rakamlarla sorunu analiz edeceğiz. Güncelleyip rakamları gereğini yapmak için de eylem planı oluşturacağız" dedi.

Haberin Devamı

-"TEK KANATLI KUŞ UÇAMAZ"-

Sorunun varlığını kabul etmenin, halının altına süpürmeden ortaya koymanın önemli olduğunu söyleyen Şahin, "Bu sorunu çözenlerin aklı bizden fazla değil tecrübesi bizden fazla değil. Güçbirliği yapıp sorun çözülmeli dediğimizde bu çözülür. Güçlü toplum kadını ile erkeğin güçlendiği toplumdur. Tek kanatlı kuş uçamaz. Tek ayaklı atlet koşamaz" dedi.

Haberin Devamı

-İSTANBUL SÖZLEŞMESİ İMZAYA AÇILDI-

Bakan Şahin kadına yönelik şiddetin önlenmesi açısından büyük önem taşıyan İstanbul Sözleşmesi’yle ilgili de müjde verdi. İstanbul Anlaşması’nın uluslararası bir sözleşme olduğunu bu nedenle Bakanlar Kurulu’ndan Meclis’e geleceğini anlatan Bakan Şahin, "Şu müjdeyi vereceğiz. Geçen hafta Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı. Ben de imza attım. Bu hafta muhtemelen Meclis’e gönderilecek. İstanbul Sözleşmesi en önemli sözleşmelerden biri olacak. İlk kez Dışişleri Bakanı Davutoğlu hükümet adına imzalamıştır. İlk imzalayan ülke de Türkiye olmuştur. Birçok ülke çekince koymuştur. Türkiye altına çekince koymadan imzaya açtı. Önemli bir iradedir, bu iradenin gereğini yapmak da hepimizin görevidir" dedi.

-BURHAN ŞEŞEN’DEN ŞARKI-

Toplantının bitiminde müzik sanatçısı Burhan Şeşen kürsüye davet edildi. Şeşen, "Çocuk gelinler olmasın" diye "Lütfen sesimi duyar mısın" şarkısını yaptım. 3 yıl önce kaybettiğim oğlum Serdar için daha iyi bir dünya Türkiye özlemi için yazdığım şarkı. Bu şarkı herhangi bir genç kızımızın dünyasında olumlu bir adıma neden olur, bir genç kızın hayatı daha karanlıktan aydınlığa çekilmesine katkı yaparsa, bu benim başıma çocuklarımdan sonra gelen en büyük mucize olacaktır" dedi. Şeşen bu sözlerinin ardından TRT çocuk korosundan üç genç kızı kürsüye davet ederek birlikte "Lütfen sesimi duyar mısın" şarkısını söyledi.