SiyasetBahçeli’nin çıkışının altında yatan nedenler! Yerelde ‘kısmi’ ittifak

Bahçeli’nin çıkışının altında yatan nedenler! Yerelde ‘kısmi’ ittifak

03.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, siyasi parti karargahlarında yerel seçim hazırlıkları olgunlaşma safhasındayken sürpriz bir çıkış yaptı. “Yerelde de ittifakın kapısı aralandı” şeklinde yorumlanabilecek bu adımı MHP liderinin neden attığı konusunda Genel Merkez koridorlarının nabzını yokladık.

Bahçeli’nin çıkışının altında yatan nedenler Yerelde ‘kısmi’ ittifak

Bahçeli, Türkiye’nin beka sorununa yönelik tehlikenin geçmediğini düşünüyor. Terör, uluslararası baskılar ve son olarak ekonomik krize sürükleme komplosunun eklendiğini gören Bahçeli, Türkiye’nin mevzi kaybetmemesi gerektiğine inanıyor. Parlamenter sistemden, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişte ortaya çıkan direnç ile bunu yöneten iç ve dış odakların boş durmadığı, 31 Mart 2019’da gerçekleştirilecek yerel seçimlerin yeni bir yıkım fırsatı olarak kullanılacağı kanaatinde.

Haberin Devamı

İşte bu noktada Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kökleşmesi için Ak Parti ile MHP’nin oluşturduğu ‘Cumhur İttifakı’nın ortaya çıkardığı sinerji ve çarpan etkisinin yerel seçimlerde de sonuç vereceğini dikkate alıyor. Şer odaklarına “yerel seçimlerde de bir tokat atılabileceğini” hesaplıyor.

MHP’ye göre; Türkiye bir sistem tercihi yaptı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne göre şekillenen merkezi yönetim ile yerel yönetimlerin uyumlaştırılması gerekiyor. Denetim ve yönetim sürecinde olası çatışma alanlarının doğmasının Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kökleşmesini zedeleyeceğine inanıyor.

Bloklaşma işareti

Terörle mücadelede yerel yönetimlerin önemi ‘hendek’ savaşlarında açıkça görüldü. Hem dozer, kepçe gibi belediye araçlarının terör faaliyetlerinde kullandırılması hem de parasal kaynaklarının terör örgütlerine aktarılmasının önüne geçilmesini düşünen MHP, PKK/PYD ve FETÖ’nün yörüngesinde olduğunu düşündükleri siyasi partilerin özellikle büyükşehir belediyelerini kazanmaması gerektiği görüşünde. Kayyuma devredilen 102 belediyenin cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine uygun şekilde tahkim edilmesi hayati önemde. MHP yönetiminde, CHP ile HDP’nin belli yerlerde İYİ Parti’yi de yanlarına alarak “yerel blok” oluşturma ihtimali olduğu inancı hakim. Böyle bir bloklaşmanın oluşması halinde, Ak Parti ve MHP de milletvekili genel seçiminde olduğu gibi sonuç almak adına ‘Cumhur İttifakı’nı yerel seçime taşıyabilir.

Haberin Devamı

Bahçeli’nin son çıkışı, Ak Parti ile MHP arasında yerel seçim ittifakı için kapının aralandığını gösteriyor. İlk belirlemeler, İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere 27 büyükşehir ile kayyumdaki 102 belediyede Ak Parti ile MHP işbirliği. Her ilde ittifak yapılacağı beklentisi yanlış olur. Bahçeli’nin MHP’nin elindeki belediyeleri koruyup, yeni belediyeleri kazanma arzusuna ilişkin değerlendirmeleri de olası ittifakın ‘kısmi’ olacağı görüşünü destekler nitelikte.

Temas beklentisi

Gidişat, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Bahçeli’nin önümüzdeki süreçte yerel seçimlere ilişkin bir görüşme gerçekleştireceğine işaret ediyor. MHP’nin bugün gerçekleştireceği Başkanlık Divanı toplantısı ve 6 Eylül’deki Merkez Yönetim Toplantısı’nın gündemi ‘yerel seçim’ olacak. Slogan hazır: “Beka, birlik, beraberlik milli belediyecilik.”