SiyasetBabasının koltuğuna aday

Babasının koltuğuna aday

02.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eski Sağlık Bakanı merhum Yıldırım Aktuna’nın oğlu Oğul Aktuna, babasının bir dönem yaptığı Bakırköy Belediye Başkanlığı’na CHP’den aday adayı oldu

Babasının koltuğuna aday

Sağlık Bakanlığı da yapmış eski Bakırköy Belediye Başkanı merhum Dr. Yıldırım Aktuna’nın oğlu ekonomist Oğul Aktuna babasının izinde siyasete adım attı. Oğul Aktuna, CHP Bakırköy Belediye Başkan aday adaylığını açıkladı.
Ekonomist olan Oğul Aktuna, CHP Bakırköy İlçe Merkezi’ne aday adaylığı başvurusunu dün verdi. Daha sonra bir basın toplantısı düzenleyen Aktuna, babasının Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi başhekimi olduğu yıllarda, hastanenin bahçesinde oyun oynadığını anlatarak şöyle devam etti:

‘Babam rol modelim’
“Babamın belediye başkan adayı olmasıyla siyasetle tanıştım. 16 yaşında kendimi ‘89 yerel seçimlerinin içinde duvarlara babamın posterlerini asmaya çalışırken buldum. Belediye başkanı olduğu dönemde de beni hiçbir zaman yanından ayırmamıştır. Babamı rol modeli alarak örnek olarak alıp, gündemi takip etmeye siyaset çok takip etmeye başladım.”

Semiha Berksoy’un torunu
İşletme eğitimini A.B.D’de yaptığını, ardından Türkiye’ye döndüğünü anlatan Aktuna, şunları anlattı:
“Babam bakanlık görevindeydi. Türkiye için projeler hayal etmeye başladım. Türkiye’de askerlikten sonra 16-17 sene özel sektörde üst düzey yöneticilik ve danışmanlık yaptım. Atatürkçü gelenekten gelen bir ailenin mensubuyum. Anneannem ilk opera sanatçısı Semiha Berksoy. Evde aryalar dinleyerek büyüdük. Annem tiyatro sanatçısı Zeliha Berksoy ve babam Yıldırım Aktuna zaten biliyorsunuz. Dedem Kurtuluş Savaşı madalyası sahibi tümgeneral Naci Aktuna’dır. Böyle bir aileden gelen mensup olarak benim bu ülkeye hizmet vermeden sadece kendimi düşünerek konfor içinde yaşamaya çalışmam çok büyük haksızlık olacaktı.”
“Siyasi yolculuğuma Bakırköy’den başlamak istiyorum” diyen Aktuna, “Ben ekonomistim, işletme, finansman yönetim ve iş geliştirme uzmanıyım. Bakırköy’ü tekrar ilklerin yapıldığı 90’lardaki Bakırköy imajını tekrar İstanbul’a hakim olması için elimden geleni yapacağım” dedi.

Haberin Devamı

Babası SHP’nin başkanıydı

Yıldırım Aktuna, 1930’da İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde askeri öğrenci olarak öğrenim gördü. 1954’te tabip teğmen rütbesiyle mezun oldu. Bir dönem Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimliği görevinde bulundu. Aynı dönemde siyasete adım attı. Sosyal Demokrat Halkçı Parti’den Bakırköy Belediye Başkanı seçildi. 2,5 yıl süren Başkanlığı’nın ardından 27 Ağustos 1991’de görevinden ayrılarak Doğru Yol Partisi’ne katılan Aktuna, 19. dönem İstanbul milletvekilliği yaptı. 53. ve 54. hükümetlerde Sağlık Bakanlığı görevlerini de yürüten Aktuna, 77 yaşında pankreas kanserine yakalanarak 29 Eylül 2007 tarihinde vefat etti.