06.02.2009 - 11:36 | Son Güncellenme:
Neşet KARADAĞ DHA
AKP'den ayrılarak MHP'den aday olan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, eşinin bir arsası ile ilgili imar düzenlemesi yapılırken Belediye Meclisi'ne başkanlık yapmasının Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu tarafından 'etik' olmadığı yönündeki kararın iptali için nöbetçi idare mahkemesine başvurdu. Başkan Durak, avukatı aracılığıyla yaptığı başvurusunda Etik Kurulu'ndan da sembolik olarak 1 TL manevi tazminat istedi.Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın idare mahkemesine giderek Etik Kurulu'nun kararının iptali için başvuru yapacağı dün belediye basın bürosunca gazete ve ajanslara bildirildi. Ancak, belirtilen saatte Durak'ın mahkemeye gelmediği başvuruyu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Oktay Karakaş ile Başkan Durak'ın avukatı Umut Tamer Topuz'un yaptığı ortaya çıktı. Adliye binası önünde basın açıklaması yapan Av. Topuz, Etik Kurulu kararının etik olmadığını, siyasi bir karar olduğunu söyledi. Bu kararın iptali için Ankara İdare Mahkemesi'ne gönderilmek üzere nöbetçi idare mahkemesine başvurduklarını belirten Av. Topuz, kararın iptalinin yanısıra kararla Başkan Durak'ın manevi şahsiyetinin zarar görmesi nedeniyle 1 TL'ik manevi tazminat ile tam yargılama istediklerini de belirtti. Av. Topuz şunları söyledi:
'ANAYASA'YA AYKIRILIK VAR'
"Geçtiğimiz günlerde Etik Kurulu, Büyükşehir Belediye Başkanımız Aytaç Durak hakkında pek de etik olmayan karar vermiştir. Biz de bu kararın iptali için idare mahkemesine başvurduk. Başbakanlık Etik Kurulu'nun kuruluş kanunda Anayasa'ya aykırılıklar var. Bu aykırılıkları iptal davamızda gerekçeleriyle öne sürdük. Kuruluş kanunun iptalini de istedik. Etik Kurulu, yargı organı gibi davranak, yargıya müdahale ettiği kanısına vardık. Kararlar Resmi Gazete'de yer alıyor. Bunun da mahkemeler üzerinde etki edeceği üzerinde kuşkularımız var. Mahkeme, gerekçemizi uygun görürse Anayasa Mahkemesi'ne Etik Kurulu'nun kuruluş kanunun iptali için müracaat edecek."
'SİYASİ KARAR'
Etik Kurulu'nun 2005 - 2008 içinde 265 olayı incelediğini ancak hiç bir karara varmadığını da iddia eden Av. Topuz, "Etik Kurulu'nun hiç bir işlevselliği yoktur. Tek kararı AKP'den 1 Aralık 2008'de istifa eden Büyükşehir Belediye Başkanımız Aytaç Durak hakkında istifasından 3 gün sonra bu kararı gündeme aldı. Burada iyi niyet olmadığı anlaşılıyor. Etik Kurulu kararı kesinlikle etik değil. Hukuka da uygun değil. Hukuki dayanağı da yok. Tamamen siyasi gerekçelerle alınmış bir karardır. Seçimler yaklaşıyor. Seçimler öncesi başkanımızı yıpratmaya yönelik. Seçim yarışında zarar vermek için verilen bir karardır" dedi.
Etik Kurulu kararı neydi?
Kararda, Başkan Durak'ın eşi Fahriye Durak'a ait arsa ile ilgili düzenlemede "avantaj sağlandığı", "Dürüstlük ve tarafsızlık ile "Çıkar çatışmasından kaçınma ilkelerine aykırı davranıldığı belirtilerek şöyle deniliyor:
"5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 'Başkan ve Meclis üyelerinin görüşmelere katılamayacağı durumlar' başlıklı 27. maddesinde; 'Belediye başkanı ve meclis üyeleri, münhasıran kendileri, ikinci derece dahil kan ve kayın hısımları ve evlatlıkları ile ilgili işlerin görüşüldüğü meclis toplantılarına katılamazlar' hükmü yer almıştır.
Kanun koyucu bu hüküm ile belediye meclis kararlarının hiçbir etki altında kalınmaksızın, objektif ve tarafsız bir şekilde alınmasını sağlamayı amaçlamıştır.
Bu durumda Aytaç Durak'ın, eşine ait taşınmazı da kapsayan imar planı değişikliğinin görüşüldüğü toplantıya katılmaması gerekirken, aksine davranışı Kanun'un yukarıda anılan hükmüne açık bir aykırılık teşkil etmektedir.
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın, eşine ait taşınmazı avantajlı bir duruma getiren imar planı değişikliğine ilişkin iş ve işlemlere katılmak suretiyle Kamu Görevlileri Etik Davranış İlkeleri ile Başvuru Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 9. maddesinde düzenlenen 'Dürüstlük ve tarafsızlık' ile 13. maddesinde düzenlenen 'çıkar çatışmasından kaçınma' ilkelerine aykırı davrandığına, kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasına ve taraflara tebliğine, tebliğinden itibaren 60 gün içinde idari yargı yolu açık olmak üzere, oybirliği ile karar verilmiştir."
Başkan Durak ne dedi?
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, eşinin bir arsası ile ilgili imar düzenlemesi yapılırken Belediye Meclisi'ne başkanlık yapmasının Etik Kurul tarafından uygun görülmemesi ile ilgili, "Etik olmayan komplolarla etik kurullar ve adli makamlar boş yere meşgul ediliyor" dedi. Başbakanlık Etik Kurulu'nun bugünkü Resmi Gazete'de yayınlanan kararını yazılı bir açıklama ile eleştiren Durak, iddiaların siyasi kurgular nedeniyle ortaya atıldığını öne sürerek, şöyle demişti:
"Belediye Meclisi'nin bu kararında, 338 dönümlük bir alanda eşime ait 12 dönümlük, yani yüzde 3 oranında gayrimenkulü vardır. İmar düzenlemesinde yoğunluk artışı da yapılmamıştır. Herhangi bir gizlilik, dolandırıcılık ve sahtekarlık söz konusu değildir. Her şey açıktır, kanunsuzluk da yoktur. Neymiş? Etik değilmişà Yeni Adana'da, yani 30 milyon metrekare alanda benim ve ailemin başka arsaları olduğu gibi, Belediye Meclis üyelerinin de çok sayıda gayrimenkulleri, arsaları vardır. Belediye meclisinin su, otobüs ücretleri, harçlar ve vergilerle ilgili aldığı şehri ilgilendiren kararlar, tüm üyeleri ilgilendiriyor olabilir. Gerek belediye meclis üyelerinin, gerekse TBMM üyelerinin, parmak kaldırdığı, onayladığı kararlar kendilerini ilgilendiriyorsa (ki her vatandaşı olduğu gibi kendilerini de ilgilendiriyor) bu kararların tamamı etik dışı mı sayılacaktır? Kimse öküz altında buzağı aramasın. Adanalı hemşerilerim bu ve benzeri siyasi kurgularla ortaya atılan iddialara gerekli yanıtı her zaman olduğu gibi yine sandıkta verecektir. Ayrıca, Başbakanlığa bağlı Kamu Görevlileri Etik Kurulu'nun benim için aldığı bu karar Türkiye'de bir ilk'tir. "
Kılıçdaroğlu açıklamıştı
Durak hakkında mülkiye müfettişlerinin yargılanmasını istediği tartışmanın odağındaki arsa kentin en gözde yerleşim bölgesinde göl manzaralı ve 11 bin 260 metrekare. İmarı konut yapmaya uygun iken, hem ticaret alanına dönüştürüp, hem de inşaat oturum alanında yüzde 50'lik artış sağladığı öne sürülüyor. Bu iddiaları CHP Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu gündeme getirdikten sonra Durak inceleme için müfettiş istemiş, müfettişlerin 'yargılama' talebi İçişleri Bakanı Beşir Atalay'da beklerken, Durak'ın parti değiştirmesi ile onaylanmıştı. Aynı karara göre, imar düzenlemesine olumlu oy kullanan çok sayıda AKP'li Belediye Meclisi üyesi de yargılanacak. Bakanlığın kararı, henüz Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'na intikal etmediği için dava açılmadı. Bu dava ile ilgili beklenti sürerken, bu kez 2006'da Avrupa Birliği ile işbirliği içinde yolsuzluklarla mücadele kapsamında oluşturulan Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu, Aytaç Durak ile ilgili ihbar üzerine 'etik davranmadığı' yönünde kararı aldı.