19.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:
ŞEBNEM HOŞGÖR - Ankara
AK Parti’nin “Askeralma Kanun Teklifi”nin, askerlik süresini 6 aya indiren, bedelli askerliği ise sürekli hale getiren maddeleri TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Partiler arasında ve partilerle Milli Savunma Bakanlığı arasında yürütülen yoğun temas trafiği sonucu düzenleme üzerinde büyük ölçüde sağlanan uzlaşma çerçevesinde, teklifte bazı son dakika rötuşları yapıldı.
Genel Kurul’da teklifin görüşmelerine geçilmesinden önce birleşime yarım saat ara verilerek, parti grup başkanvekilleri kürsü arkasında bir araya geldi. Askerlik süresinin 6 aya düşürülmesi nedeniyle, yükümlü asker sayısı konusunda bir sıkıntı yaşanacağı bunun da güvenlik zaafiyetine yol açacağına ilişkin endişesini dile getiren CHP ve İYİ Parti, celp dönemi sayısının 12’ye çıkartılarak her ay asker alımı yapılmasının da bu açığı kapatmayacağını savundu. Ancak görüşmeler sonucu partiler arasında büyük ölçüde uzlaşma sağlandı.
Grup Başkanvekillerinin toplantısının ardından yeniden açılan Genel Kurul’da uzlaşma çerçevesinde ilk değişiklik teklifin askerlik süresini 6 aya düşüren 5. maddesinde gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı’na askerlik hizmet süresini bir katına kadar artırma ve yarısına kadar indirme yetkisi de veren madde AK Parti, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin ortak önergesiyle rötuşlanarak kabul edildi. Kabul edilen önerge ile sözkonusu maddenin “Hizmet süresi erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 aydır. Hizmet sürelerini ihtiyaca göre bir katına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya Cumhurbaşkanınca karar verilebilir” şeklindeki fıkrasına “Bu şekilde belirlenen hizmet süresi 6 aydan az olamaz” hükmü eklendi.
İhtiyaç kadar asker
Maddenin görüşmelerinde CHP’nin TBMM Milli Savunma Komisyonu üyesi Mehmet Ali Çelebi, askerliğin 6 aya indirilmesi halinde halen silah altında olup bu süreyi dolduranların terhis olma imkanına kavuşacağına gönderme yaparak, bu durumda şu anda yüzde 70 seviyesinde olan TSK’daki yükümlü erbaş ve er oranının yüzde 30 seviyesine düşeceğini savundu. Mevcut durumda yıllık alım ihtiyacının 300 bin olduğunu, sürenin düşmesiyle bu rakamın 600 bine çıkacağını, şu anda yılda maksimum 400 bin asker alınabildiğini belirten Çelebi, “200 bin kişilik açığın kapatılması konusunda celp sayısının artırılmasını yeterli görmediklerini” söyledi.
Teklifin bedelli askerlik uygulamasını kalıcı hale getiren 9. maddesi de “rötuşla” benimsendi. Kabul edilen önergeyle maddenin alınacak bedelli asker sayısının bakanlıkça belirleneceğine ilişkin fıkrasına “TSK’nın ihtiyacı dikkate alınarak” ifadesi eklendi. Dünkü görüşmelerde askerlik teklifinin ilk 30 maddesi kabul edilerek meclisten geçti.
Meclis’te yaz mesaisi
TBMM Genel Kurulu’nda AK Parti’nin kabul edilen grup önerisi uyarınca Meclis 1 Temmuz’da tatile girmeyecek. Vekiller askerlik düzenlemesinin ardından, önceki gün Meclis’e sunulan ve Perşembe günü komisyonda görüşülecek “eğitim” torba teklifi ile aynı gün TBMM Başkanlığı’na sunulabileceği belirtilen “yargı” torbasını yasalaştırana kadar yaz mesaisi yapacak. ANKARA Milliyet