19.02.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
TBMM Başkanı Binali Yıldırım, 7 aydır yürüttüğü Meclis Başkanlığı görevini AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı nedeniyle bıraktı. Yıldırım, dün geç saatlerde istifasını Meclis Genel Sekreterliği’ne verdi.
Dilekçe işleme konuldu. İstifası öncesi eski Meclis başkanları ve 27. Dönem milletvekillerine veda yemeği veren Yıldırım, özetle şöyle konuştu:
ADAN’A DEVREDECEĞİM: 31 Mart 2019 tarihinde yapılacak yerel seçimler ülkemize hayırlı ve uğurlu olsun. Partilerimiz, belediye başkanlıkları ve belediye meclis üyelikleri için aday listelerini yarın (bugün) Yüksek Seçim Kurulu’na teslim edecekler. Ben de Adalet ve Kalkınma Partimizin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı gösterildim. Daha önce açıkladığım üzere TBMM görevimden istifa edeceğim. Yarın (bugün) sabah görevi vekilim İstanbul Milletvekili Celal Adan’a devredeceğim. TBMM’ye yeni seçilecek başkanına şimdiden başarılar diliyorum.
ASIRLIK ÇINAR: 143 yıllık bir Meclis geleneğimiz var. Bu geleneğimiz 23 Aralık 1876 tarihinde Meclis-i Mebusan’ın açılışı ile başladı. TBMM’de açılışının 99’uncu yılında. 23 Nisan 2020’de asırlık çınar olacak. Millî iradenin tecelli ettiği Meclisimiz, kurtuluş ve kuruluş mücadelemizde hep en önde oldu. Milletimizin çare merkezi oldu. Önemli kanunlara ve kararlara imza attı.
YEDİĞİ HER DARBE GÜÇLENDİRDİ: Bu sebepledir ki, Türkiye Cumhuriyeti’ni hedef alan hainler önce Gazi Meclisimize saldırdı. 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül, 28 Şubat, 27 Nisan muhtıra ve darbelerine maruz kaldı. Ama her zaman millî irade galip geldi. “Yediğiniz darbe sizi yıkmıyorsa, güçlendirir” misali, yediği her darbe TBMM’yi ve millet iradesini daha da güçlendirdi.
PARTİLER KARARLI DURUŞ SERGİLEDİ: Darbe girişimlerinin sonuncusu da 15 Temmuz 2016 tarihinde FETÖ’cü hainlerden geldi. Bu menfur darbe girişimine karşı Meclisimiz’de gurubu bulunan bütün partiler kararlı bir duruş sergiledi. 15 Temmuz gecesi, aziz milletimiz de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla demokrasinin yanında olduğunu gösterdi. TBMM, 15 Temmuz hainlerinin verdiği tahribatı hızlı bir şekilde giderdi. Türkiye ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütün olarak 21’inci yüzyılın lider ülkesi olma yolunda kararlılıkla ilerlemektedir. Bu uğurda yapılan en önemli çalışmalardan biri de 1982 Anayasası’nda köklü bir değişiklik yapmak olmuştur. Millet-devlet uzlaşmasının temel hükümlerini içeren Anayasamızın 70 maddesi değiştirilmiştir. Genel Kurulumuzda yapılan görüşmeler ve oylamalar sonrasında kabul edilen anayasa değişikliği, 16 Nisan 2017 tarihindeki halk oylamasıyla yürürlüğe girdi. Kabul edilen yeni anayasamızla TBMM’nin görev ve yetkileri yeniden tanımlandı. 24 Haziran 2018’de yapılan seçimlerle Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemine geçildi. 27. Dönem değişen yeni sistemin ilk meclisi oldu.
GAYE YÖNETİMDE İSTİKRAR: Yeni sistemimizin gayesi yasama-yürütme-yargı erklerinin yetki ve sorumluluklarını netleştirerek, yönetimde istikrarı tesis etmektir. Kamu yönetiminde köklü bir değişikliği getiren Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemiyle, TBMM tümüyle yasama, denetim ve temsil görevine odaklanmıştır. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin bir önemli gayesi yürütmenin istikrarını temin etmektir. Türkiye’de 99 yılda 65 hükûmet kuruldu. 65’inci Hükûmetin başbakanı ve parlamenter sistemin son başbakanıyım. Bir hükûmetin ömrü ortalama 1,5 yıl olmuştur. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemiyle, Türkiye’de yepyeni bir dönem başlamıştır.
VEKİL SAYISI DEĞİŞECEK: Meclisten benim de aralarında bulunduğum yaklaşık 20 kişi belediye başkan adaylığı listelerinde olacak. Çok alışılmış bir şey değil. Halen milletvekili olup belediye başkanlığına seçilecek arkadaşlarımızla birlikte meclisin milletvekili sayısı değişecek.
TBMM KARDEŞLİĞİN MERKEZİ: TBMM, milletimizin barış, huzur ve kardeşliğinin merkezidir. Milletimizin beka mücadelesinin karargâhı olan yüce Meclisimiz, milletimiz için hayırlı hizmetler yapmaya devam edecektir.
HELALLEŞMEK SÜNNETTİR: Parlamenter sistemin son başbakanıydım. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin ilk Meclis Başkanı oldum. Belediye başkanlığı görevine aday olan ilk Meclis Başkanıyım. Meclis Başkanlığı görevinden bu nedenle ayrılan ilk başkan oldum. Gördüğünüz gibi ilklerle sonlar arasında dolaşıp duruyoruz. 7 ay boyunca millî iradeyi temsil eden Sayın Milletvekillerimizin başkanlığını yaptım. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün açılışını ve ilk başkanlığını yaptığı TBMM’nin 28’inci başkanı olarak anılmak benim için onurdur. Bugüne kadar yaptığım işlerde, asil milletimize hizmet etmekten başka bir gayem olmadı. Vedalaşmalarda helalleşmek sünnettir. Haklarınızı helal ederseniz üzerimden büyük bir yükü alırsınız. Varsa, benim de hakkım sizlere helal olsun. Allah hepinizden razı olsun.