SiyasetAltı kıtada diplomasi

Altı kıtada diplomasi

26.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurul toplantıları çerçevesinde New York’ta dışişleri bakanları düzeyindeki temas trafiği, Türkiye’nin diplomaside küresel bir güç haline geldiğini gözler önüne serdi.

Altı kıtada diplomasi

AYDIN HASAN /ANKARA- Türkiye; üzerinde bir devlet bulunmayan Antarktika dışında diplomaside 6 kıtada etki oluşturan bir ülke olmaya başladı. New York’ta dışişleri bakanları düzeyindeki temas trafiği; Türk diplomasisinin Avrupa, Asya, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Afrika ve Avusturalya kıtalarına yayılan etki alanını gözler önüne serdi. Türkiye, 2022 yılı içinde dış politikada attığı önemli adımlar ile diplomaside küresel bir aktör haline geldi.

Türkiye, mart ayındaki Antalya Diplomasi Forumu ile dünya diplomasinin nefes aldığı yerlerden biri oldu. Forum çerçevesinde Türkiye-Rusya-Ukrayna üçlü dışişleri bakanları toplantısı da düzenlendi. Türkiye; yıl içinde İsrail ve Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi ABD, Suudi Arabistan, BAE ve Mısır ile ilişkilerin iyileştirilmesi yönünde önemli adımlar attı. Türkiye ile BM’nin çabalarıyla Karadeniz’de oluşturulan tahıl koridoru da, Türk diplomasisinin 2022’deki küresel çaptaki önemli başarılarından birini oluşturdu.

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a refakat etmek ve ikili ve çok taraflı görüşmeler yapmak üzere bulunduğu New York’ta hafta boyunca yoğun bir görüşme maratonu yaşadı.

Görüşmelerinin çoğunu New York’taki Türkevi’nde gerçekleştiren Çavuşoğlu, ilk görüşmesini KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’yla yaptı. Çavuşoğlu, ABD’den Belarus’a, Nikaragua’dan İsveç’e, Şili’den Avustralya’ya, Brezilya’dan Hindistan’a 30’a yakın ülkenin dışişleri bakanı ile ve uluslararası teşkilat yetkilileriyle bir araya geldi.

Türkevi’nde zirve

Çavuşoğlu, 22 Eylül’de ise Polonya’nın da misafir olarak katıldığı MIKTA+ (Meksika, Endonezya, Kore, Türkiye, Avustralya) Dışişleri Bakanları Toplantısı’na Türkevi’nde ev sahipliği yaptı. Bakan; Rohinga Krizine Dair Yüksek Düzeyli Yan Etkinliği, İslam İşbirliği Teşkilatı Yıllık Koordinasyon Toplantısı ve Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı Bakanlar Toplantısı’na katıldı.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, 23 Eylül tarihinde ise BM Genel Kurulu marjında düzenlenen Güney Doğu Avrupa İşbirliği Süreci Gayrıresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı ile Dış İlişkiler Konseyi’ne katıldı. Toplantıya Türkiye, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya, Moldova, Romanya, Sırbistan, Slovenya ve Yunanistan dışişleri bakanları katıldı. Çavuşoğlu, toplantı öncesinde ayak üstü sohbet ettiği Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile toplantı sırasında da yan yana oturdu.

Yazarlar