Siyaset Akşener aday olmayacak delege aday gösterecek

Akşener aday olmayacak delege aday gösterecek

25.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İYİ Parti lideri Akşener’le görüşen Grup Başkanvekili Türkkan, Akşener’in aday olmayacağını ancak delegeler tarafından aday gösterileceğini söyledi. Akşener’in “Kurultayımızı toplayalım, Herkes ne istiyorsa söylesin. Yetkili organlarını seçelim” dediği öğrenildi.

Akşener aday olmayacak delege aday gösterecek

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, olağanüstü kongre kararı aldıktan sonra genel başkanlığa aday olmayacağını açıklayan Meral Akşener ile İstanbul’daki evinde görüştü. Türkkan, Akşener’i Başkanlık Divanı’nın ve delegenin aday göstereceğini söyledi.

Haberin Devamı

Akşener’in, aday olmayacağını açıklaması, 2002’de “MHP lideri Devlet Bahçeli” odağında yaşanan siyasi krizi yeniden gündeme getirdi. Bahçeli, 3 Kasım 2002’de yapılan erken seçimde yüzde 10 barajı altında kalarak Meclis’e veda etmişti. 4 Kasım 2002’de seçime ilk kez giren Ak Parti ile bir önceki seçimde parlamento dışı kalan CHP yer bulabilmişti. Erken seçim çağrısı yapan ve partisi baraja takılan Bahçeli, seçim gecesi istifa ettiğini açıklamıştı.

‘Rencide olurum’

Bahçeli, “genel merkez önünde kendimi yakarım” diyen bir grubun talebini gerekçe göstererek görevine devam etmişti. Yaşanan bu süreci kurmaylarına hatırlatan Akşener, seçim sonuçlarıyla ilgili sorumluluğu alacağını söyledi. Akşener, “’Beni ikna edin, geri dönmek istiyorum’ demek için yaptığım bir organizasyon değil. Bu sorumluluğu almakta kararlıyım. Bazı arkadaşların böyle zannetmesinden rencide olurum. ‘Beni ikna edin’ gibi bir organizasyon değil” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Türkkan, tartışmalarla gündem olan Afyonkarahisar’daki 1. Çalıştay’ın raporunu da görüşmede Akşener’e sundu. Partililerce hazırlanan raporda, Akşener’in liderliği ve genel başkanlığına ilişkin herhangi bir olumsuz cümle yer almadı. Edinilen bilgiye göre Akşener, Türkkan’a, “Kurultayımızı toplayalım, kurultayımızı gerçekleştirelim. Herkes ne istiyorsa söylesin, konuşsun. Tüm teşkilatı kurultaya davet edin. Partinin yetkili organlarını seçelim” dedi. Akşener’in delegenin iradesi karşısında kayıtsız kalamayacağı belirtiliyor.

Çarşaf liste

12 Ağustos’ta yapılacak olağanüstü kongrede, genellikle sol partilerde yapılan “çarşaf liste” uygulaması gündeme gelecek. Partinin yetkili kurulları kongre aracılığıyla değiştirilecek. Buna göre, delegeler, yeni yönetimde görmek istedikleri kişilerin, isimlerinin karşısına işaret koyacak. En çok oy alana göre sıralama yapılıp yeni yönetim belirlenecek. Çarşaf liste yoluyla delegeye, yetkili kurulları ve başkanlık divanını değiştirmek için fırsat verilecek. Türkkan, Akşener’in 72 saat süre talep ettiğini belirterek, “Akşener aday olmayacak, delegeler onu aday gösterecek. Bu işin içerisinde b, c, d planımız yok. Tek planımız Meral Akşener. Bu partinin bir tek genel başkanı var” ifadesini kullandı. Türkkan, FOX TV canlı yayınında ise, “12-13 MHP’linin İYİ Parti’ye geçebileceğini düşünüyorum” iddiasını ortaya attı.

Haberin Devamı

‘Cesurlar hareketi’

İYİ Parti TBMM Grup Başkanvekili Yavuz Ağıralioğlu, Milliyet’e yaptığı açıklamada İYİ Parti’nin, “FETÖ” ve, “HDP’ye yakın” bir parantezde tutulma çabası olduğunu savundu.

Afyonkarahisar’daki çalıştayda seçim sonuçlarını çok sağlıklı şekilde değerlendirdiklerini, milletin mesajını doğru algıladıklarını, hatalarını masaya yatırdıklarını belirten Ağıralioğlu şunları kaydetti:

“Çalıştay, ‘ne yaparsak iktidara gelebiliriz’ toplantılarının finaliydi. Orada seçimden çıkardığımız derslerimizi çalıştık. Önümüzdeki süreci hem demokratik kazanımlarımız açısından bir kuvvete hem de partimiz açısından vizyon kurultayına çevireceğiz. Genel seçim süreci çok hızlı olduğu için parti kendi kurumsal kimliğini inşa edemedi. İYİ Parti’nin hükümet tarafından içinde tutulduğu “FETÖ” ve, “HDP’ye yakın” parantezi, bu parti saflarında mücadele etmeyi zorlaştırıyor. Birikimi, kariyeri olan bir sürü insan buraya gelmekten imtina ediyor. Bu bir cesaret işi. Ak Parti’nin bizi illegal parantezde tutmuş olmasına rağmen 5 milyon oy aldık. Bizi destekleyenlerin korktuğu bir iklimde biz bu kadar oy aldık. İYİ Parti, her şeyi göze alanların partisi. Her türlü suçlamayı göze alanların partisi. Bunu göze alabilen bir hareketin ‘cesurlar hareketi’ olarak tabir edilmesi çok doğru.”