Siyaset Akar: izin vermeyeceğiz

Akar: izin vermeyeceğiz

12.08.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Oruç Reis sismik araştırma gemisi için tüm tedbirleri aldığını söyledi.

Akar: izin vermeyeceğiz

Akar, Genelkurmay Karargâhı başta olmak üzere kuvvet komutanlıkları ve bölgedeki birlik komutanlarına video telekonferans yöntemiyle bağlanarak toplantı yaptı. MTA Oruç Reis sismik araştırma gemisine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından refakat ve koruma sağlandığını belirten Akar, Türkiye’nin deniz yetki alanlarındaki uluslararası hukuktan kaynaklanan hak, alaka ve menfaatlerini korumak için tüm gerekli tedbirlerin alındığını vurguladı.

Haberin Devamı

Akar, Türkiye’nin Kıbrıs dahil Mavi Vatan’daki hak-alaka ve menfaatlerini korumakta azimli, kararlı ve muktedir olduğuna dikkat çekerek, bölgede hiçbir oldu-bittiye izin verilmeyeceğini ifade etti.

‘Taviz değil jest


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile görüşmesinin ardından Doğu Akdeniz’deki gelişmelere değindi. Türkiye’nin burada iyi niyet göstergesi olarak “taviz değil geçici bazı jestler” yaptığının altını çizen Çavuşoğlu, bu süreçte de Avrupa Birliği (AB) ve Almanya’nın diyalog için çaba sarf ettiğini anımsattı.
Türkiye olarak AB ve Almanya’ya “Biz bu jesti yaparız ama Yunanistan ve Rum kesiminden herhangi olumlu adım yerine olumsuz adım göreceksiniz” dediğini aktaran Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Böyle bir durumda biz ne yapıyoruz; gemilerimizi tekrar hareketlendirdik. Burada kararlılığımız tamdır. Türkiye’ye yönelik dün bazı açıklamalar oldu. Bazıları dengeli, bazıları taraflı ama geldiğimiz noktada kimse Türkiye’ye yönelik ‘Siz iyi niyet göstermediniz.’ diyemez. Biz iyi niyet gösterdik ama karşı tarafta kötü niyetli bir ülke var. Dolayısıyla suçlayacaklarsa Yunanistan’ı suçlasınlar.”

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise Twitter’dan yaptığı açıklamada “AB, Yunanistan’ın tüm Avrupa’yı ‘Yunan tiyatrosu’na çevirmesine izin vermemelidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda diplomasiye alan açmak için ciddi adımlar attık. Türkiye, barışçıl tutumunu ortaya koydu, diplomasiye şans tanıdı. Yunanistan ise her zamanki gibi diplomasiyi ‘Yunan tiyatrosu’na çevirmeye çalıştı” dedi.

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da Twitter’dan şu mesajı paylaştı: “Türkiye, Akdeniz’de eski sömürgecilerin çizmek istediği hudutları kabul etmiyor ve etmeyecek. Akdeniz, ganimetlerin paylaşıldığı bir huzursuzluk denizi değil, hukukun ve barışın hâkim olduğu bir deniz olacaktır. Türkiye, Mavi Vatan’dan vazgeçmez.”

MSB: Misakımız Mavi Vatanımızdır

Milli Savunma Bakanlığı, “Mavi Vatanımızdaki her türlü hak, alaka ve menfaatimizi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sonuna kadar korumakta kararlıyız, buna muktediriz. Misakımız Mavi Vatanımızdır” açıklamasını yaptı. MSB’nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Şanlı tarihimizden, asil milletimizin sevgisi, güveni ve duasından aldığımız ilhamla Mavi Vatanımızdaki her türlü hak, alaka ve menfaatimizi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sonuna kadar korumakta kararlıyız, buna muktediriz. Misakımız Mavi Vatanımızdır” denildi. Paylaşımda, Doğu Akdeniz’de faaliyete başlayan MTA Oruç Reis sismik araştırma gemisi ile ona refakat ve koruma sağlayan Türk Deniz Kuvvetleri unsurlarının helikopterden çekilen görüntüleri de yer aldı.

Şentop’tan ‘Mavi Vatan’ mesajı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop da “Mavi Vatan”, “Oruçreis” hashtagı ile bir mesaj paylaştı.

Şentop mesajında, “Mücadele azmini tarihin her devrine cesaretiyle nakşetmiş ve var olma hakkını mücadelesiyle tasdik ettirmiş aziz milletimizin Mavi Vatan’daki kahraman evlatlarını selamlıyorum. Yolunuz, milletimizin bahtı gibi açık olsun” ifadelerini kullandı. Şentop paylaşımında, FETÖ’nün 15 Temmuz hain darbe girişiminin 3. yıl dönümü olan 2019’da TBMM’nin 15 Temmuz özel oturumunda yaptığı konuşmasından bir bölüme de yer verdi.