SiyasetAK Parti'li Bostancı: İnsan Hakları Eylem Planı'nı çok hızlı Meclis gündemine getireceğiz

AK Parti'li Bostancı: İnsan Hakları Eylem Planı'nı çok hızlı Meclis gündemine getireceğiz

03.03.2021 - 11:14 | Son Güncellenme:

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan, 'İnsan Hakları Eylem Planı'nı yeni yasalar marifetiyle belli bir takvim içinde TBMM gündemine getireceklerini söyledi. Bostancı "Yaklaşımımız yasalara tekabül eden kısmıyla ilgili yoğun ve hızlı bir çalışma ile Meclis'e biran önce getirmek. Meclis'te muhalefet partileri ile görüşeceğiz. Çok hızlı bir çalışma gerçekleştireceğiz" dedi.

AK Partili Bostancı: İnsan Hakları Eylem Planını çok hızlı Meclis gündemine getireceğiz

AK Parti'li Bostancı, 'İnsan Hakları Eylem Planı'nın TBMM gündemine ilişkin DHA'ya değerlendirmede bulundu. Eylem Planı'nın çok zengin bir içeriğe sahip olduğunu belirten Bostancı, "Türkiye'nin daha demokratik, daha özgür bir ülke olması yolunda bir takım temel normları ortaya koyuyor. 9 amaç 11 ilke çerçevesinde, yargı süreçlerinin hızlandırılmasından, insan haklarının çeşitli alanlarında korunmasına, kadına ve şiddete itiraza ve buna ilişkin düzenlemelere birçok geniş alana yönelik normlar içeriyor. Tabii ki bu bir temenni belgesi değil. Bunun önemli bir kısmını TBMM yasalar marifetiyle pratiğe geçirecektir. Kimi yasalara ilişkin düzenlemeler, yeni yasalar marifetiyle biz belli bir takvim içeresinde, İnsan Hakları Eylem Planı'nı Meclis'in gündemine getireceğiz. Yaklaşımımız yasalara tekabül eden kısmıyla ilgili yoğun ve hızlı bir çalışma ile Meclis'e biran önce getirmek" diye konuştu.

Haberin Devamı

'MUHALEFET İLE GÖRÜŞECEĞİZ'

Bostancı, insan hakları meselesinin herkesin ortak meselesi olduğuna vurgu yaparak, AK Parti'nin bütün önemli düzenlemelerde olduğu gibi İnsan Hakları Eylem Planı ile ilgili çalışmayı da, muhalefet partileri ile paylaşacağını aktardı. Bostancı, "Yasaları yaparken şimdiye kadar takip ettiğimiz yöntem her neyse aynı şekilde davranacağız. Yasaları çalışacağız. İlgili kurum kuruluş, toplumsal çevre bunlarla gereken değerlendirmeleri yapacağız. Nihai olarak Meclis'te muhalefet partileri ile görüşeceğiz. Bütün bu çalışmalar tamamlandıktan sonra Meclis Başkanlığı'na vererek, komisyon aşamasını başlatacağız. Dolayısıyla, diğer siyasi partilerle de muhakkak bir değerlendirme aşaması olacaktır" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

'ÇOK HIZLI ÇALIŞACAĞIZ'

Bostancı, İnsan Hakları Eylem Planı'nın, 3-5 taslakla olacak bir iş olmadığına vurgu yaparak, "9 amaç ve 11 ilke ve çok sayıda alt husus var. Çeşitli mevzuatlar var. Onların hepsine ilişkin çalışmalar sürdürülüyor. Geniş bir takvim içeresinde; ama hızlı ve etkin şekilde bu yasaları yapacağız. Bu konuyla ilgili olarak Meclis'te çalışan milletvekilleri var. Çok hızlı bir çalışma gerçekleştireceğiz. Bakanlıklardan etki analizleri, geçmişteki uygulamalar, burada ortaya çıkan problemler, yahut onların görüşleri yine aynı şekilde toplumun çok farklı kesimleriyle temas kurup çalışmayı öyle yürüteceğiz. Ama asıl kadrolar muhakkak Meclis'te" diye konuştu.

'FEZLEKELERİ İTTİFAK POLEMEĞİNE ÇEVİRMEK YANLIŞ'

Bostancı, HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına dönük fezlekelere ilişkin de muhalefetin, 'fezlekeler konusu millet ittifakını bölmeye dönük' eleştirilerine yanıt verdi. Bostancı, "Böyle görmek son derece yanıltıcı olur. Çünkü; fezlekelere ilişkin bir çalışma yapılır, gerekçeleri ile birlikte. Meclis Genel Kurul'a intikal ederse orada somut ve maddi deliller var demektir ki, siyasi partiler ittifaklarına göre değil, o somut deliller üzerinden karara varmak durumundalar. Partiler tabii karar veremiyorlar. Milletvekilleri muhakkak o maddi unsurları hesaba katıp o çerçevede yargının işleyebilmesi için dokunulmazlığı kaldırıp kaldırmama hususunda karar vereceklerdir demektir. Bunu bir 'ittifak' polemiğine çevirmek, hukuku, içtüzüğü, anayasayı bir kenara bırakmak demektir. Milletvekilinin görevlerinden bir tanesi de içtüzüğe uygun bir şekilde davranmaktır. Fezlekelerin nasıl ele alınacağı orada beyan ediliyor. Fezlekelerdeki içerik, ortaya konulan maddi unsurlar, yürütülen dava o çerçevede. Eğer siz memleket için son derece önemli hayati bir iş olarak görüyorsanız, ya da görmüyorsanız ona göre tavır alırsınız. Ama meseleyi, 'vay efendim millet ittifakı falan' diye başlarsınız, çok yanlış bir yerden bakarsınız" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

ARA SEÇİM SÖYLENTİLERİ

Bostancı, HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlık dosyaları üzerinden yapılan 'ara seçim' söylentilerine ilişkin de, "Ara seçim şartlar teşekkül ettiğinde düşünülebilecek, konuşulacak bir şey. Bugünden o değerlendirmeyi yapmak çok doğru olmaz. Bir kere görmek lazım; fezlekelerin nelerle ilişki olduğu, hangi fezlekeler değerlendirilmeli, sonuçta karma komisyon marifetiyle bunlar değerlendirilecek. Bir neticeye varılırsa ancak genel kurula intikal edecek. Olmamış bitmemiş süreçleri bütünüyle bitmiş gibi değerlendirmeyi siyaseten doğru bulmam" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

"BUNUN CEVABI SİYASETTE DEĞİL HUKUKTADIR"

AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı, AA'ya yaptığı açıklamada da, 'HDP ile ilgili bizim siyasi kanaatlerimiz, hukuken ise ancak yorumlarımız olabilir. Biz siyasetle ilgiliyiz. Hukuken değerlendirme, bağımsız mahkemelerin konusu. HDP kapatılacak mı? Bunun cevabı siyasette değil hukuktadır. CHP-HDP ilişkisi bakımından benim gördüğüm sorun şu: İki partinin yakın ilişkisi tamamen siyasi çıkar esasında bir iş birliği mahiyetinde. CHP, HDP'nin karmaşık konumu, demokrasi ile terör arasındaki belirsiz salınımı üzerinde herhangi bir değerlendirmede bulunmuyor, iş birliğine bir çerçeve koymuyor' dedi.