Siyaset ‘Affedersiniz Ermeni’ için suç duyurusu

‘Affedersiniz Ermeni’ için suç duyurusu

07.08.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Benim için ‘Gürcü’ diyen oldu, affedersin, çok daha çirkin şeylerle ‘Ermeni’ diyen oldu” sözlerine muhalefetten sert tepki geldi.

‘Affedersiniz Ermeni’ için suç duyurusu


CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, Erdoğan’ın bu sözleriyle nefret suçuna giren beyanlarda bulunduğunu, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiğini belirterek, suç duyurusunda bulundu.
Güneş, dün Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Başbakan ve cumhurbaşkanı adayı Erdoğan’ın adayların kimlikleri üzerinde yorumlar yaptığını nefret tohumları ektiğini, Alevi-Sünni ayrımı yaptığını, ‘ayrımcılığın daniskası’nı yaptığını savundu. Erdoğan’ın önceki gün bir televizyon programında, “Afedersiniz bana, çok daha çirkin, Ermeni diyen oldu” sözlerini hatırlatan Güneş, “Yani Ermenilik kötü bir şey. Cumhurbaşkanı olmak isteyen kişi, ‘Ermeni olmak suçtur’ diyor. Bu Başbakan’ın bir dil sürçmesi değil. 2011 seçimi öncesinde de kendisine Rumluk isnat edildiği için de ‘affedersiniz’ demişti. Bu, Türk Ceza Kanunu’na göre suçtur, Anayasa’nın 10. maddesindeki eşitliği ihlal etmiştir. Başbakan nefret suçu içine giren beyanlarda bulunmuş, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmiş ve aşağılamıştır” dedi.

Ermeni olmak suç mu?
MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, “Affedersiniz, Ermeni olmak suç mu?” başlığıyla yaptığı açıklamada, “Sayın Erdoğan’ın süregelen ayrımcı üslubunun ve nefret dilinin sonuncu kurbanı da Ermeni kökenli vatandaşlarımız olmuştur. Sayın Erdoğan’a 21. yüzyıldan haberlerimiz var: Ermeni olmak bir suç, bir kusur, çirkinlik, ayıp veya günah değildir. Ait olduğumuz etnik ve kültürel gruplar, yüce Rabbimizin takdirinin bir neticesidir ve bunların haşa ayıplanması veya küçümsenmesi günahların en büyüğüdür” dedi.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da tepkisini şöyle dile getirdi: “Erdoğan bir fitneci başıdır. Milletin etnik kimliği ve mezhebini birbirine düşman kılıyor. Allah bizi bu ayrımcı düşünceden korusun. Bu zihniyet Kürdü Türk’e, Müslüman’ı Müslüman’a, Zaza’yı Kürde, Sünni’yi Alevi’ye düşman kılmaktadır. Önemli olan ‘o, şu, bu’ değil, ‘biz’ demektir.”