SiyasetABD heyetine iki ‘kırmızı’ dosya

ABD heyetine iki ‘kırmızı’ dosya

09.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Çekilme sürecini görüşmek üzere Ankara’ya gelen ABD’li heyet, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın başkanlığındaki heyetle bir araya geldi. Heyete Türkiye’nin Suriye’deki Kürtlere yönelik kucaklayıcı politikaları içeren ve terör örgütü YPG’nin vahşetini anlatan 2 dosya verildi

ABD heyetine iki ‘kırmızı’ dosya

ABD’nin Suriye’den çekileceğini açıklamasının ardından çekilmenin detaylarını konuşmak üzere Türkiye’ye gelen ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton başkanlığındaki heyet, alt düzeyde kabul gördü. Bolton, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın başkanlığındaki Türk yetkililerle Cumhurbaşkanlığı’nda bir araya geldi. Soğuk bir atmosferde geçen görüşmede Bolton’a, ABD’nin Suriye’den çekilme süreci ile terör örgütü YPG’ye verilen silahların durumunun yer aldığı iki “kırmızı” dosya verildi.

Haberin Devamı

ABD’nin Suriye’den çekileceğini açıklamasının ardından Türkiye’ye gelen Bolton başkanlığındaki ABD heyeti, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Kalın başkanlığındaki heyet ile 2 saat 10 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdi. ABD heyetinde Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford, Küresel Koalisyon Özel Temsilcisi James Jeffrey ve diğer yetkililer; Kalın başkanlığındaki Türk heyetinde de Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Yunus Emre Karaosmanoğlu, MİT Başkan Yardımcısı Cemalettin Çelik ve diğer ilgililer yer aldı.

VERİMLİ AMA 'SOĞUK'

Bolton’un İsrail’de Türkiye’nin operasyonlarla Kürtleri hedef aldığına dair sözlerinin gölgesinde geçen görüşmeye dair kaynaklar görüşmenin verimli, ancak soğuk bir havada geçtiğini vurgularken ziyarete dair “Çekilmeye dair net bir perspektifleri yok, hazırlıkları yapmak için zemin yokluyorlar. Temennimiz beklentilerimiz çerçevesinde bir karar vermeleri” değerlendirmesi yapıldı.

Haberin Devamı

Görüşmede, ABD’nin çekilme süreci, DAEŞ ile mücadelede yeni dönemde atılacak adımlar, YPG terör örgütlerine verilen silahlar, bölgedeki 16 ABD üssü için atılacak adımlar, Menbiç yol haritası, İdlib’teki ateşkes konuları ele alındı. Türkiye’nin bölgedeki Kürtlere yönelik yardım faaliyetlerine dair görüşmeler de yapıldığı bildirildi. Toplantıda Kalın, Dunford’a, “Kaç üssünüz var?” diye sorarken, Dunford, “16” diyerek resmen net sayıyı vermiş oldu. Görüşmede Erdoğan’ın New York Times’a yazdığı makale de gündeme geldi, ancak önerilere dair net bir değerlendirme yapılmadı.

'YPG 3 AYDA BİTER'

Türk heyetinin görüşmede eski Başkan Obama dönemine atıfta bulunarak, YPG’ye destek verildiğini hatırlatıp aynı hatanın bu yönetim döneminde de sürdüğü aktarıldı. Türk heyeti, “YPG hiç yokken destek vererek buraya yerleştirdi, işte gelinen durum ortada. YPG, Kürtleri temsil etmez. ABD, YPG’den desteğini çeksin, 3 aya YPG biter” değerlendirmesinde bulunduğu öğrenildi.

ABD heyetine iki ‘kırmızı’ dosya

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın başkanlığındaki Türk heyeti ile Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton başkanlığındaki ABD heyeti, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi. İki heyet, ABD askerlerinin Suriye’den çekilmesiyle ilgili konuları görüştü.

Haberin Devamı

BEKLENTİMİZ BÜTÜN SİLAHLARIN TOPLANMASI

Toplantıda Kalın’ı arayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bolton üzerinden ABD Başkanı Trump’a da selam yolladı ve yerel seçim çalışmalarındaki yoğun programları nedeniyle görüşemediğini iletti. Görüşmenin hemen başında Erdoğan ile bir araya gelemeyeceğini anlayan Bolton, “Meksika Duvarı ile ilgili Trump’ın yapacağı açıklamalar sırasında orada bulunabilmek” gerekçesiyle erken saatlerde Türkiye’den ayrılacağını söyledi. Kalın görüşmeye ilişkin basın toplantısı düzenledi ve soruları yanıtladı. DAEŞ ile mücadelede herhangi bir duraklama olmadığını belirten Kalın, “Suriye Kürtleriyle PKK terör örgütü ve onun Suriye kolu PYD-YPG’nin birbirine karıştırılması, bunların aynı şeymiş gibi cümle içinde kullanılmasına Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere hepimiz tepkimizi verdik. Görüşmede de bunların net şekilde birbirinden ayrılması gerektiğini ifade ettik. PKK terör örgütü, onun Suriye kolu PYD-YPG yahut benzeri örgütler Kürt kardeşlerimizin temsilcisi olamazlar” dedi.

Haberin Devamı

'KOORDİNASYON İÇİNDE'

Çekilme sürecinin PYD-YPG dahil olmak üzere terör örgütlerine yeni fırsat alanları yaratmasına izin vermemek gerektiğini belirten Kalın, “Bu konuda Amerikalı müttefiklerimizle koordinasyon içinde olacağız. Ama görünen o ki Trump yönetiminin Obama yönetiminden devraldığı bir mesele olan YPG-PYD’ye destek konusu Trump yönetimi için de sorun olmaya devam ediyor” diye konuştu. ABD’nin çekilmesiyle ilgili bir yavaşlamanın söz konusu olmadığını belirten Kalın, “60-100 gün deniyordu şimdi 120 dediler. Bilinçli bir geciktirme görülmüyor. Ama asıl önemli olan buradan çekilirken geride neyin, nasıl bırakılacağı, bu silahların toplanıp toplanmayacağı meseleleridir. Fırat’ın doğusunun terör unsurlarından temizlenmesi de bu şarta bağlıdır” dedi.

Kalın, sorular üzerine Bolton’a iki kırmızı dosya verdiği belirterek, “Birinci dosya, Türkiye’nin Kürt kardeşlerimize ve vatandaşlarımıza dönük kucaklayıcı, kapsayıcı politikalarını içeren bilgi notuydu. Suriye, Irak, ve bölgedeki diğer Kürtlere dönük. İkincisi ise YPG-PYD terör örgütünün Suriye’de işlediği suçlar ve insan hakları ihlalleriyle ilgili bir dosya” dedi. YPG-PYD konusunda Türkiye’nin tavrının net olduğunu ifade eden Kalın, “Bizim bugüne kadarki bütün harekatımız, politikalarımız, operasyonlarımız Kürt halkına da baskı ve zulüm uygulayan bu terör örgütlerinin bu istibdad ve zulüm politikalarına son vermektir. Bizim oradaki varlığımız, operasyonlarımız, izlediğimiz politikalar Kürt kardeşlerimizin de can ve mal güvenliğini garanti altına almayı hedeflemektedir” dedi.

Haberin Devamı

Kalın, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bolton’un randevu teklifini geri mi çevirdi” sorusuna “Sayın Cumhurbaşkanımızın teyitli bir randevu sözü yoktu. Böyle bir talep söz konusu idi. Biz bunu en baştan beri teyit etmemiştik. Son tahlilde Bolton’un muhatabı bellidir. O kişilerle de görüşmelerini yaptılar” yanıtını verdi.

'PKK PROPAGANDASI'

Bolton’un İsrail’deki açıklamaların Türk kamuoyunda tepkiyle karşılandığını hatırlatan Kalın, şöyle konuştu:

“Ben kendisine bu meseleyi Irak’tan, Suriye’den ve Türkiye’den örnekler vererek anlattım. Türkiye’nin Kürt kardeşlerimize dönük bölgedeki politikaları izah ettim. Bunları da ihtiva eden bir dosyayı kendisine verdim. Irak’ta Saddam zulmünden kaçan Kürtlere de kapılarımızı açtık. Suriye’ye insani yardım gönderirken bölgeler arası ayrım yapmadık. ‘Türkiye girince Kürtler katledecek, Kürtler zarar görecek’ gibi argümanlar PKK propagandasıdır. Bunlara Amerika gibi ciddi bir devletin kulak asmaması gerekir. Bizim ülkemizde milyonlarca Kürt barış içinde yaşamaktadır.”

Kalın, YPG-PYD’ye verilen silahların toplanmasını meselesini de konuştuklarını, askerler ve istihbarat birimlerinin bu konuyu detaylı bir şekilde ele alacağını söyleyerek, “Bu konuyla ilgili bir çalışma yaptıklarını bize ilettiler. Bizim beklentimiz bütün silahların toplanması, askeri üslerin boşaltılması ve oradaki yerel unsurlara devredilmesi” diye konuştu. Kalın, görüşmede bir tampon bölge, bir harita, sınır hattı konularının gündeme gelmediğini kaydetti.

'KİMSE BEKLEMESİN'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Suriye’deki PYD-YPG unsurlarının korunması güvencesinin verdiği açıklamasını yalanladı. Kalın, “Sayın Trump ile görüşmelerde veya başka bir kanaldan öyle bir güvencenin verilmesi asla söz konusu değildir. Hiç kimse Türkiye’nin bir terör örgütüne güvence vermesini beklemesin” diye konuştu.