26.08.2014 - 16:31 | Son Güncellenme:
AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, İsveç'teki seçimlerle gündeme gelen Kulu, 1954 yılında ilçe oldu. Avrupa'ya 1960 yılında göç vermeye başlayan ilçede, en çok İsveç tercih edildi. İlçeden, söz konusu ülkeye ilk göç ise 1960 yılında gerçekleşti. Asker arkalarının çağırması üzerine okuma yazma bilmeyen beş kişi, yanlarına aldıkları tahta bavullarla ülkenin yolunu tuttu.
Daha sonra ilçeye gönderilen bir mektupta, "Kulu'da herkese söyle de duysunlar. İsveç'te aş var, iş var, para var, durmasın gelsinler" yazısı, ilçe halkını için umut oldu.
Önce aileler, akrabalar, komşular derken bugün 45 bini İsveç'te olmak üzere 65 bin Kululunun Avrupa ülkelerinde olduğu belirtiliyor. İlçe merkez nüfusu 25 bin olan Kulu'da yaz aylarında bu oran İsveç'te yaşayanların da gelmesiyle 60 bine çıkıyor.
- İsveç Kulu için çok önemli
Konya'ya 150, Ankara'ya yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta yer alan, okur yazar oranının yüzde 98 olduğu ilçede, İsveç'te 14 Eylül'de yapılacak genel ve yerel seçimlerin heyecanı yaşanıyor.
İsveç hükümeti seçimlerde katılımı artırmak için oy potansiyeli yüksek olan Kulu'daki vatandaşları için yarın sandık kuracak. İsveç'teki partiler ise ilçede siyasi propagandalarını yapmayı sürdürüyor.
İsveç vatandaşlarının haberdar olması için belediye hoparlörlerinden belirli aralıklarla seçim anonsu yapılıyor.
İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt, 2009 yılında Kulu'yu ziyaret etmiş, bu yıl 27 Haziran'da ise İsveç Fahri Konsolosluğunun açılışı İsveç Entegrasyon Bakanı Erik Ullenhag'ın katılımıyla yapılmıştı.
Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız, iki ülke ilişkilerinin tarihten bu yana hep iyi olduğunu söyledi. İsveç'teki birinci ve ikinci kuşağın yaz aylarında ilçeye geldiğini ifade eden Yıldız, yeni neslin ilçeden kopmaya başladığını dile getirdi.
Bazı gurbetçilerin ilçedeki yatırımlarını satarak bulundukları ülkelerde iş yeri açmaya başladığını aktaran Yıldız, tüm hemşehrilerini ilçeye davet etti.