Siyaset8 isim ilk kez bakan

8 isim ilk kez bakan

25.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kabinede sürpriz isimler yer bulurken, mutlaka kabinede olacağı söylenen bazı isimler liste dışı kaldı. 7 Haziran’da 3 dönem kuralına takılan Yıldırım, Bozdağ, Çavuşoğlu ve Faruk Çelik yeniden hükümette. Biri başörtülü iki kadının yer aldığı kabinede ilk kez bakan olan 8 isim arasında Cumhurbaşkanı’nın damadı Berat Albayrak da bulunuyor

8 isim ilk kez bakan

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 64. Hükümet’i görevi devraldıktan 1 hafta sonra açıkladı. Eski ve yeni dengesi ile il dengesi gözetilerek hazırlanan yeni kabinede 8 isim ilk kez bakan oldu. Üç dönem kuralına katılan ağabeylerden dördü yeniden kabineye girerken Ak Parti’nin tüm hükümetlerinde yer alan ve 1 Kasım seçiminde aday olmaya son anda ikna edilen Ali Babacan ile Cemil Çiçek, Nurettin Canikli, Taner Yıldız, Hayati Yazıcı gibi isimler hayal kırıklığına uğradı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı oldu. Kabineye yıllardan sonra iki kadın bakan girdi.

Haberin Devamı

Kulislerde kabinedeki tercihler bir yandan “Erdoğan ağırlığını koydu” iddialarına yol açarken, diğer yandan, “Erdoğan Davutoğlu dengesi gözetildi, Abdullah Gül’e yakın isimler liste dışı kaldı” yorumları yapıldı.

Hükümeti kurma görevini geçen hafta salı günü alan Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dünkü 1 saat 40 dakikalık görüşmesinin Çankaya Köşkü’nde basın toplantısı düzenledi ve yeni kabineyi açıkladı.

Seçim hükümetinde yer alan Yalçın Akdoğan, Numan Kurtulmuş, Cevdet Yılmaz, Tuğrul Türkeş, Fikri Işık, Çağatay Kılıç, Mehmet Şimşek, Nabi Avcı, Veysel Eroğlu ve Mehmet Müezzinoğlu kabinede yeniden yer buldu. Seçim hükümetinde makamını kaybeden Volkan Bozkır da yeniden AB Bakanlığı’na döndü. Erdoğan’a yakın isimlerden olan Nihat Zeybekci, seçim hükümetinde yer alan Ak Partililer arasında kabineye giremeyen tek isim oldu.

Haberin Devamı

Taner Yıldız, Recep Akdağ, Ali Babacan, Nihat Zeybekci, Ömer Çelik, Ayşenur İslam, Mehdi Eker ve İdris Güllüce Geçici Seçim Hükümeti’nden önceki Ak Parti hükümetlerinde yer almalarına rağmen kabineye giremedi. Kabinede yer alması beklenen ve adaylığa son gün Başbakan tarafından ikna edilen Babacan’ın yer almaması da sürpriz olarak yorumlandı. Babacan’ın yer almadığı kabinede, “aynı ekolden” gelen Şimşek korunarak piyasalar ve ekonomi çevrelerine de mesaj verilmiş oldu.

Kabinenin en genç bakanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na; Başdanışmanı Binali Yıldırım, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na getirilirken Erdoğan ile yakın olduğu bilinen Bekir Bozdağ, Naci Ağbal, Süleyman Soylu gibi isimler de kabinede yer buldu. Ak Parti’nin kongresi sürecinde Davutoğlu’nun beraber çalışmayı tercih etmediği Soylu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak kabinede yer aldı.

Üç dönemlikler yeniden

Ak Parti’de üç dönemlik olarak bilinen 7 Haziran sonrası aday olamayan ancak 1 Kasım’da yeniden listeye giren partinin ağır toplarından, Bekir Bozdağ, Mevlüt Çavuşoğlu, Mustafa Elitaş, Faruk Çelik, Binali Yıldırım kabineye girdi. Uzun süre Grup Başkanvekilliği yapan Mustafa Elitaş ilk kez bakan olurken, diğer dört tecrübeli isim yeniden kabine üyesi oldu. Kabinede “eski” isimler ile “yeni” isimleri harmanlayan Davutoğlu, sekiz isme de ilk kez bakanlık verdi. Sema Ramazanoğlu, Süleyman Soylu, Fatma Demetgül Sarı, Mustafa Elitaş, Berat Albayrak, Bülent Tüfenkçi, Mahir Ünal ve Naci Ağbal ilk kez bakanlık koltuğuna oturacak isimler oldu. Seçim hükümetine Başbakan Davutoğlu tarafından MHP’den davet edilen Tuğrul Türkeş, 64. hükümette de yer aldı. Süreç içinde MHP’den ihraç süreci başlatılan ancak kendisi MHP’den istifa eden Türkeş, Ak Parti’den gelen teklifi kabul ederek Ankara adayı oldu.

Aile dostları

Haberin Devamı

Ak Parti’den daha önce Aileden sorumlu Devlet Bakanlığı yapan Selma Aliye Kavaf’ın ablası olan Ak Parti’nin kurucularından Sema Ramazanoğlu, yeni kabinede kardeşi gibi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı oldu. Sema Ramazanoğlu’nun eşi Yıldırım Ramazanoğlu bir önceki dönemde de Ak Parti milletvekili olarak Meclis’te yer alırken Ramazanoğlu ailesinin Erdoğan’ın aile dostu olduğu biliniyor.

Haberin Devamı

2009-2011 arasında Selma Aliye Kavaf ve Nimet Baş kabinede görev almıştı. 4 yıl aradan sonra kabineye biri başörtülü, biri başı açık iki kadın bakan girdi. Yeni dönemde Davutoğlu’nun büyük önem atfettiği alanlardan biri olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mimar olan Fatma Güldemet Sarı’ya emanet edildi.

5. Başbakan Yardımcısı

Lütfi Elvan Karaman Ermenek’te 1962 yılında dünyaya geldi. İTÜ Maden Fakültesi’nden mezun olan Elvan, İngiltere Leeds Üniversitesinde maden ve yöneylem araştırması alanında, ABD’de Deleware Üniversitesinde ekonomi dalında yüksek lisans yaptı. Etibank’ta yüksek mühendis olarak göreve başlayan Elvan, 23. ve 24. dönemde Karaman, 25. dönemde Antalya, 26. dönemde ise Mersin milletvekili oldu. 2013’te Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olan Elvan, 7 Mart 2015’te seçim çerçevesinde yasal zorunluluk sebebiyle görevini Feridun Bilgin’e devretti.

Geçiciydi, kalıcı oldu

Seçim hükümetinde görev kabul ettiği için MHP’den kopmak zorunda kalan ve Ak Parti’ye geçen Yıldırım Tuğrul Türkeş, yeni kabinede de tekrar Başbakan Yardımcılığı görevine atandı. Türkeş, Türk siyasi tarihinin en önemli aktörlerinden MHP’nin kurucu Genel Başkanı Alpaslan Türkeş’in oğlu olan Türkeş 1954’te İstanbul’da dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Mimarlık bölümünde 2 yıl okuduktan sonra Hacettepe Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nü bitirdi. Babasının vefatının ardından Devlet Bahçeli’yle genel başkanlık yarışını kaybeden Türkeş “Aydınlık Türkiye Partisi”’ni kurdu, ardından babaevine tekrar döndü.

Haberin Devamı

Ala yeniden İçişleri’ne

Ak Parti Bursa Milletvekili Efkan Ala, daha önce de yaptığı İçişleri Bakanlığı görevine getirildi. Erzurum’un Oltu ilçesinde yaşayan 8 çocuklu ailenin, en büyük çocuğu olan Ala, 1965’te dünyaya geldi. 1976’da İmam Hatip Lisesi’ne kaydolan Ala, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Kayamakamlık, vali yardımcılığı ve Diyarbakır Valiliği görevlerinde bulundu. Başbakanlık Müsteşarlığı görevine getirilen Ala, 17 Aralık 2013’te gerçekleştirilen yolsuzluk operasyonunda görevinden istifa eden İçişleri Bakanı Muammer Güler’in yerine işleri Bakanı oldu. 7 Haziran öncesi seçim nedeniyle bakanlık görevinden çekildi.

TBMM’den Savunma’ya

Bürokraside müşavirlikten, müsteşarlığa, bakanlıktan, meclis başkanlığına kadar birçok görevde bulunan Ak Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, Meclis Başkanlığı öncesinde yürüttüğü Milli Savunma Bakanlığı’na yeniden getirildi. 1961’de Sivas’ın Gürün ilçesinde doğdu. 1982’de İTÜ Denizcilik Fakültesi’nden 1987’de de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. İsveç Malmö’de Gemi İşletmeleri Teknik Yönetimi” alanında Marmara Üniversitesi’nde hukuk masteri yaptı. 1 Temmuz’da Meclis Başkanı olarak seçildi.

Yeniden AB Bakanı

Ak Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı 64. Hükümet listesinde Avrupa Birliği Bakanlığı görevine getirildi. Büyükelçi Volkan Bozkır, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Son olarak Bükreş Büyükelçisi ve AB nezdinde TC Daimi Temsilcisi görevlerinde bulundu. Başbakanlık Dışişleri Danışmanlığı, Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü ve Dışişleri Başdanışmanlığı, AB Genel Sekreter Yardımcılığı, Dışişleri Bakanlığı AB’den Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı ve AB Genel Sekreterliği görevlerini yürüten Bozkır, 62. Hükümet’te AB Bakanı ve Başmüzakereci olarak görev yaptı. Çok iyi düzeyde İngilizce ve Fransızca bilen Bozkır, evli ve iki çocuk babası.

Ünal, Kültür Bakanı

Ak Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, yeni kabinede Kültür ve Turizm Bakanlığı’na getirildi. Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi Karahüyük Köyü’nde 1966’da dünyaya gelen Ünal, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. 2004 ile 2009 yerel, 2007 genel seçiminde AK Parti seçim kampanyası strateji ekibinde danışmanlık görevinde bulundu. 24 ve 25. dönem Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili olarak Meclis’e giren Ünal, 1 Kasım seçimlerinde de yine memleketinden milletvekili seçildi. Ünal, bakanlık görevini bekleyip beklemediğine ilişkin bir soru üzerine tebliğ edilen görevi kabul ettiklerini söyledi. Ak Parti’nin kültürünün ve geleneğinin bunu gerektirdiğini dile getiren Ünal, “Ne görev verilirse onu hakkıyla yerine getirmek gibi bir sorumluluğumuz var. Yeni kabine Türkiye’ye hayırlı olsun” dedi.

Sağlık yine ona emanet

Yeni açıklanan kabinede, eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın isminin geçtiği Sağlık Bakanlığı’na, yine mevcut bakan Mehmet Müezzinoğlu getirildi. 1955’te Batı Trakya Gümülcine’de doğan Müezzinoğlu, çocukluk ve gençlik yıllarını Rumeli’de geçirdi. Müezzinoğlu, 1970’de İstanbul’a geldi. Lise tahsilini İstanbul İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı. 1982’de İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Batı Trakya’ya döndü. 1983 yılında Meriç Nehri’ni aşarak Türkiye’ye iltica etti. 1983-1986 arasında İstanbul Haseki Hastanesi’nde iç hastalıkları ihtisasını tamamlayan Müezzinoğlu, 1986’da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldu. 2002-2007 arasında Ak Parti İstanbul İl Başkanı olarak görev yaptı. Milletvekili seçildikten sonra Sağlık Bakanı oldu. Müezzinoğlu, yaklaşık 3 yıllık bakanlığı döneminde başta şehir hastaneleri olmak üzere pek çok projeye imza attı.

8 isim ilk kez bakan