03.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Şevket Yaman-Ankara
CHP’nin ana temasını, “adalet ve cesaret” olarak belirlediği 36. Olağan Kurultay’ı bugün başlıyor. Kurultayda mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısına çıkacak ilk adayın Yalova Milletvekili Muharrem İnce olacağı kesinleşirken, aday olabilmek için delegelerle temasını son ana kadar sürdüren eski İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’nun yeterli imzayı toplayıp toplayamayacakları bugün netleşecek.
Şimdiye kadar altı kurultaydan zaferle çıkan Kılıçdaroğlu’nun bugün de zorlanması beklenmiyor. Genel başkanlık seçiminin ardından, partinin kurultaydan sonraki en yetkili organı olan 60 sandalyeli Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) için seçimler yarın yapılacak.
Kuruluşundan bu yana 35 olağan ve 18 olağanüstü kurultay yapan CHP’de, Atatürk’ten Kılıçdaroğlu’na kadar da yedi genel başkan görev yaptı. Partinin iki gün sürecek 36. Olağan Kurultayı bugün Ankara Spor Salonu’nda başlıyor. Kurultayın Divan Başkanı’nın ortak imzayla Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen olması bekleniyor.
Ana teması, “Adalet ve Cesaret” olarak belirlenen kurultayın, bugünkü genel başkanlık seçimleri için İnce, Kocasakal, Eminağaoğlu ve eski Ümraniye İlçe Başkanı Alparslan Çabuk aday adaylığını açıklamıştı. CHP tüzüğüne göre, toplam delege sayısının yüzde 10’unun imzasıyla genel başkan adayı olunabiliyor. Bu oran ise yaklaşık 126 delegenin imzasına karşılık geliyor. Aday adaylarının kurultayda konuşma yapabilmesi için de 126 imza toplayarak aday olması gerekiyor. Delege sıfatı taşıyanlar ise imza toplamasa da konuşma hakkına sahip.
İnce 126’yı geçti
Kurultayda, Kılıçdaroğlu’nun karşısına çıkacak en güçlü adayın, 5 Eylül 2014’te yapılan kurultayda da aday olan İnce olduğu netlik kazandı. Adaylık için gerekli olan en az 126 delegenin imzasını topladığını daha önce açıklayan İnce’yi; Tanju Özcan, Namık Havutça, Bülent Öz, Mazlum Nurlu, Eda Yalçınkaya, Şefafettin Turpçu ve Emre Köprülü’nün de aralarında bulunduğu 10 civarında milletvekili açıktan destekliyor. Yeterli imzayı toplamaları zor gözüken Kocasakal, Eminağaoğlu ve Çabuk’un adaylık durumu bu sabah saatlerinde netleşecek.
Anahtar liste
Yarın partinin kurultaydan sonraki en yetkili organı olan PM’nin 60 sandalyesinin belirleneceği seçimler yapılacak. Tüzük gereği MYK üyeleri PM üyeleri arasından seçildiği için PM’ye girmek büyük önem taşıyor. PM için CHP milletvekillerinin tamamına yakınının aday olması beklenirken, toplam aday sayısının 500’ü geçeceği ifade ediliyor. 52 PM üyesi doğrudan delege tarafından seçiliyor.
Genel Başkan tarafından Bilim Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) üyeliği için gösterilen sekiz isim ise PM’ye doğrudan giriyor. Daha önceki kurultaylarda 100 ismi “anahtar” olarak delegeye sunan Kılıçdaroğlu’nun bu kurultayda, BKYP hariç 52 kişiden oluşan dar kapsamlı bir anahtar listeyi delegeye sunması bekleniyor.
MYK da değişim
12 kişilik MYK’nın yarıya yakınının Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinin dışında kalabileceği kulislerde konuşuluyor. Mecut MYK üyeleri; Bülent Tezcan, Haluk Koç, Çetin Osman Budak, Tekin Bingöl, Seyit Torun, Veli Ağbaba, ve Lale Karabıyık’ın Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde yer almasına kesin gözüyle bakılıyor.
CHP liderinin, milletvekilleri çıkaramadıkları illerdeki temsilcilerini PM üyesi yapmak istediği, bu nedenle, o illerdeki başvuruları yakından incelediği öğrenildi. Kılıçdaroğlu’nun, çalışmalarıyla kamuoyunun yakından tanıdığı bazı isimleri de BKYP kontenjanından PM’ye taşıyacağı belirtiliyor. Bu çerçevede, KHK ile görevine son verilen Prof. İbrahim Kaboğlu ve İslami camiadan Prof. Cihangir İslam’ın ismi kulislerde konuşuluyor. Ayrıca, İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı’nın da PM’ye girmesi bekleniyor.
Kılıçdaroğlu’nun rakipleri Milliyet’e konuştu
Yalova Milletvekili Muharrem İnce: Kurultayda son sözü delege söyleyecek ama asıl son sözü sandıkta millet söyleyecek. Delegemizin milletin fikri ve değerlerine önem vereceğine inanıyorum. Sokaktaki değişimin sandığa yansıyacağına inanıyorum. Bu yarış sadece Kılıçdaroğlu-İnce yarışı değil, Türkiye’de umutların tazelenmesidir. 16 yıldır kandırılan bir iktidar ve 16 yıldır kaybeden bir muhalefet var. 16 yıldır kandırılan iktidarı değiştirmek için önce kaybeden muhalefeti değiştirmemiz lazım... Muhalefet partilerinden biri hapse atıldı, diğeri ise iktidarın yanına çekildi. Sadece CHP kaldı. CHP’nin statükocu olmaktan çıkıp devrimci olması lazım..
‘Başım dik gireceğim’
Eski İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal: Ben sadece bir fikir ortaya attım. Diyorum ki; uyuyan devin uyanması için gerçekten topluma umut olabilmesi için özüne, gerçek kimliğine, altı oka, Atatürk’e dönmesi gerekiyor. Bunun için de kişilerin değil, fikirlerin yarışması gerekiyor. Mevcut genel başkanla devam etmenin ya da bir kişi değişikliğinin yeterli olacağını düşünmüyorum, öze dönüş gerekiyor. Bu kurultay bir şahlanış kurultayı olmalı, topluma umut vermeli diye düşünüyorum.
‘Önce CHP’de adalet’
Eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu: Ülkede adalet, hukuk ve demokrasi için, ülkede tek adamlığa hayır demek için, önce CHP’de adalet, hukuk ve demokrasi, önce CHP’de tek adamlığa hayır. (Delegelerin yüzde 10’undan imza toplanması şartı) 12 Eylül’ün yüzde 10 baraj anlayışının yarattığı dışlanmışlıklar, AKP yönetimini yaratmıştır. 12 Eylül’ün aynı anlayışının CHP içinde yaşatılıp, parti yönetimin böyle bir anlayışla oluşturulması, ülkeye demokrasiyi getiren CHP kimliği ile bağdaşmaz.
Alternatif listeler
Muharrem İnce’nin de PM için bir liste çıkararak Kılıçdaroğlu’nun listesini delmeye çalışacağı, genel başkanlığı kazanamasa bile PM’de kendisine yakın bir ekip bulundurmak istediği ifade ediliyor. Geçtiğimiz günlerde kurultay için bir manifesto yayımlayarak, önerilerini dile getiren mevcut PM üyeleri Selin Sayek Böke ve İlhan Cihaner’in de alternatif bir PM listesi çıkarabileceği ifade ediliyor. Kendilerini “sol gövde” olarak tanımlayan bu gruba, milletvekilleri Ali Şeker, Orhan Sarıbal ve Niyazi Nefi Kara da destek veriyor.