Sigorta‘Kentsel dönüşüm sigortalı yapılmalı’

‘Kentsel dönüşüm sigortalı yapılmalı’

14.10.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kentsel dönüşümün riski azaltmada büyük rolü olduğuna vurgu yapan TSB Başkan Yardımcısı ve Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Yaşar, “Vatandaş güvenli binada güvenle oturmak istiyor. Kentsel dönüşümü sigortalı gerçekleştirmemiz lazım” dedi.

‘Kentsel dönüşüm sigortalı yapılmalı’

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) liderliğinde bu yıl Sigorta Tatbikatçıları Derneği, IUC ve Middle East Insurance Review’ın organizasyonunda gerçekleşen 13. Sigorta Haftası’nda düzenlenen 3. Uluslararası Sigorta Zirvesi’nin ikinci günü önemli panellere sahne oldu. Türkiye Sigorta Birliği Başkan Yardımcısı ve Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, zirvenin ikinci gününde “Türkiye Sigorta Piyasasındaki Gelişmeler: Sigorta Penetrasyonu ve Potansiyel Çözümler Üzerine Bir Analiz” başlığı altında bir sunum gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Zorunlu Afet Sigortası, sağlık sigortaları ve Bina Tamamlama Sigortası ürünlerindeki gelişmelere ilişkin bilgi veren Yaşar, şunları söyledi:

“Biz zorunlu sigortayı bile zorla satıyoruz. Trafikte sigortasızlık yüzde 20 ve en çok sigortasızlık motosiklet ve traktörde. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası pandemiden sonra ÖSS’nin önüne geçti. Ama TSS’de yüzde 8, ÖSS’de yüzde 5 sigortalılık oranı var. Konutta ise sigortalılık oranı maalesef yüzde 18 civarında. Dünya genelinde Kahramanmaraş Depremi’yle aynı yıl gerçekleşen afet hasarlarının yüzde 40’ını sigorta karşıladı. Bizim de İstanbul depremi gerçekleşmeden sigortalılık oranını artırıp gerekli önlemleri almamız gerekiyor. DASK, ZAS’e dönecek ve orman yangınları dahil birçok doğal afeti karşılayacak bir sigortaya dönüşecek.”

Haberin Devamı

"Vatandaş güven istiyor"

Kentsel dönüşümün riski azaltmada büyük rolü olduğuna vurgu yapan Yaşar, “Kahramanmaraş Depremi büyüklüğünde bir deprem Marmara bölgemizde olursa beka sorunuyla karşılaşabiliriz. Yasalar, teşvikler, kira ödemeleri varken neden yavaş ilerliyor? Çünkü vatandaş güvenli binada güvenle oturmak istiyor. Burada tek enstrüman Bina Tamamlama Sigortası. Kentsel dönüşümü sigortalı gerçekleştirmemiz lazım. 13 Haziran 2024’te burada genel şartlar yayınlandı. Fakat bu alanda bankalara uygulanan bazı istisnalara sigorta sektörü olarak sahip değiliz. Bir an önce harç ve vergi istisnasının yürürlüğe girmesi ve kentsel dönüşümün önündeki en büyük engelin kaldırılması lazım ki burada penetrasyon hızla artsın” diye konuştu.