06.04.2023 - 13:28 | Son Güncellenme:
Ömer Nasuhi Bilmen; hayatının büyük bir bölümünde temel ilimler alanında çok sayıda eserler vermiştir.
Ömer Nasuhi Bilmen Kimdir?
1883 yılında Erzurum’da dünyaya gelmiştir. Babasını erken yaşta kaybetmesinden dolayı amcasının himayesi altında eğitim almıştır. Aynı zamanda Erzurum müftüsü de Ömer Nasuhi Bilmen’e dersler vermiştir. Ders aldığı bu kişiler hayatlarını kaybedince Ömer Nasuhi Bilmen İstanbul’a gitti. Burada
Tokatlı Şakir Efendi’nin derslerine devam etti ve diplomasını aldı.
Aynı zamanda sınavı kazanarak dersiamlık şehadetnamesini aldı. Bu sıra da okumakta olduğu Medresetül-kudat’ı bitirdi. Ömer Nasuhi Bilmen Arapça ve Farsçayı çok iyi bilmektedir. Ayrıca Arapça, Farsça ve Türkçe dilleri ile şiirler yazabilmektedir. Hatta Fransızca diline de merak salmıştır. Bu dili de tercüme yapacak kadar öğrenmiştir.
Beyazıt dersiamı olarak 1912 yılında göreve başlamıştır. Ömer Nasuhi Bilmen İstanbul müftülüğüne tayin edilmiştir. Tayin edildiğinden ölümüne kadar ilmi ve samimi dindarlığı ile Türkiye’de halkın başlıca güven kaynağı olmuştur.
Ömer Nasuhi Bilmen’in Kısaca Hayatı, Eserleri ve Kitapları
Ömer Nasuhi Bilmen; Erzurum’da doğmuştur. Erzurum’da olan alimlerden eğitim almıştır. Daha sonra İstanbul müftülüğü yapmıştır. Türkiye Cumhuriyet’inin beşinci diyanet işleri başkanı da olmuştur.
Ömer Nasuhi Bilmen; Tefsir, Fıkır, Kelam, İman, Dinler Tarihi, Edebiyat, İ’tikad ve ahlak hakkında yirmi dört tane eser ve üç tane de makale yazmıştır. Ömer Nasuhi Bilmen en meşhur eseri ise Büyük İslam İlmi’dir. Başlıca diğer eserleri ise
Hukuk-ı İslamiyye ve Istılahat-ı Fıkhiyye Kamusu,
Kur’an-ı Kerim’in Türkçe Meal-i ALiisi ve Tefsiri,
Büyük Tefsir Tarihi,
Kur’an-ı Kerim’den dersler ve öğütler,
Süre-i Fethin Türkçe Tefsiri İ’tila-yı İslam ile İstanbul Tarihçesi,
Hikmet Goncaları,
Muvazzah İlm-i Kelam,
Mülehhas İlm-i Tevhid Akaid-i İslamiye,
Yüksek İslam Ahlakı,
Dini Bilgiler,
Ayrıca Ömer Nasuhi Bilmen Nehetğ’l-ervah adında divançeyi ve İki Şüküfe-i Taaşşuk adında romanı da bulunmaktadır.