Dini Bilgilerİşrak Namazı Nedir, Ne Zaman Kılınmalıdır? İşrak Namazı Nasıl Kılınır?

İşrak Namazı Nedir, Ne Zaman Kılınmalıdır? İşrak Namazı Nasıl Kılınır?

06.07.2024 - 00:47 | Son Güncellenme:

İşrak diğer adıyla kuşluk namazı, nafile namaz içerisinde yer alan ibadetlerden biridir. Allah'a yaklaşmanın vesilesi olan nafile namazların belli vakti vardır. Kuşluk yani işrak namazının vakti ne zamandır? Bu namazın genel özellikleri nelerdir? Kuşluk namazının kılınış şekli nasıldır tüm detayları ile derledik.

İşrak Namazı Nedir, Ne Zaman Kılınmalıdır İşrak Namazı Nasıl Kılınır

İşrak, Güneşin doğuşundan 30-45 dakikalık bir süre sonra başlar. Öğle namazına kadar devam eder. Bu zaman zarfında kılınan nafile namazlara işrak/duha veya kuşluk namazı denir. Peygamber efendimizin kıldığı bir namazdır. 

Haberin Devamı

 İşrak Namazı Nedir, Ne Zaman kılınmalıdır?

 Güneşin doğuşundan yarım saat sonraki zaman kuşluk yani işrak zamanın başlama zamanıdır. Öğle namazına yarım saat kalaya kadar bu namaz kılınabilir? İkişer ikişer veya dörder dörder kılınabilir. Bu vakitte kişi istediği kadar nafile kuşluk namazı kılabilir. 

 İşrak Namazı Nasıl Kılınır?

 Hanefi mezhebine göre işrak namazı abdest alındıktan sonra niyet ile başlar. Niyet sesli yapılır. 'Niyet ettim Allah rızası için kuşluk/işrak/duha namazını kılmaya' şeklinde niyet yapılır. Bu niyetin ardından tekbir getirilir ve namaz başlar. 

 1- Tekbir 'Allahu Ekber' şeklinde getirilir.

 2- Elle göbek altına bağlanır, sağ el sol elin bileğini serçe ve baş parmak tutacak şekilde bağlanır.

Haberin Devamı

 3- Subhaneke duasının ardından fatiha okunur. Fatihadan sonra Kurandan her hangi bir sure veya üç ayetten fazla olacak şekilde ayet okunur. Allahu Ekber denilerek tekbir getirilir ve rukuya gidilir. Rukuda eller diz kapaklarını tutar ve kılan kişi secde bölümüne bakar.

 4- Rukuda ise 'subhanerabiyel azim' üç defa veya tek sayı olacak şekilde daha fazla söylenebilir. Acele namaz kılınmaz. Ağır ağır kılınır ve sureler tane tane okunur.

 4- Tekbir getirilir ve dik duruş pozisyonuna yani kıyam pozisyonuna gelinir. Bu durumda 'rabbena velekel hamd' denir. daha sonra 'Allahu ekber' denir ve secdeye gidilir.

 6- Secdede 3 defa subhanerabbiyel ala denir. Tekbir getirilir ve oturuş pozisyonuna gelinir. Rabbiğfirli denir ve tekrar tekbir getirilir ve secdeye gidilir. 3 defa subhanerabbileyala denilir ve tekbir getirilerek dik durulur. 

 7- Subhaneke, fatiha ve her hangi bir surenin ardından ruku, kıyam ve secde aynı şekilde yapılır. Son oturuşta ettehiyyatü, salli, barik, rebbena ve rebbenağfirli duaları okunur. Sağa ve sola 'esselamu aleykum ve rahmetullah' denilerek selam verilir.