13.06.2018 - 16:16 | Son Güncellenme:
Laktoz intoleransı olanlar, veganlar ve süt ürünlerinden uzak durmaya çalışanlar hep bir inek sütüne alternatif arayışındalar. Önce soya sütü, sonra badem, sonra fındık, sonra hindistancevizi… Şimdi de sıra yulaf sütünde. Peki yulaf sütü inek sütüne iyi bir alternatif mi? Yulaf sütünün faydaları ve zararları neler? Bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi okuyun. İşte yulaf sütü kullanmak için 6 neden…
Yulaf sütü kullanmak için 6 neden
1. Tadı güzel
Yulaf sütü diğer süt alternatiflerine göre daha zengin bir tada sahiptir. Yulaf ezmesini seviyorsanız muhtemelen yulaf sütünün tadını da seveceksiniz.
2. İyi köpürüyor
Yulaf sütü diğer süt alternatiflerine göre köpürme konusunda inek sütüne en yakın olanı. Bu yüzden dünya çapındaki baristalar arasında da popüler bir seçim. Yulaf sütüne bu köpürme özelliğini veren ise içine eklenen kanola yağı.
3. Besin değeri yüksek
Bir bardak yulaf sütü önerilen günlük demir ihtiyacınızın %10'unu karşılar, 4 gram protein ve 2 gram lif içerir. Bu diğer süt alternatiflerine göre oldukça fazladır. Yüksek lif içermesi sindirimi kolaylaştırır, mide problemlerine iyi gelir hatta kilo vermenize yardımcı olur.
4. Alerji riski azdır
İster laktoz intoleransınız olsun, ister soya, fındık veya gluten alerjiniz olsun, yulaf sütünü endişe etmeden tüketebilirsiniz.
5. Doğa dostudur
Yulaf sütü üretiminde diğer sütlere göre daha az suya ihtiyaç olduğu için ekolojik açıdan da yararlıdır. Bu doğa dostu süt alternatifini tüketirken ekolojik olarak en iyi seçimi yaptığınızdan içiniz rahat olabilir.
6. Yapması kolaydır
Kendi yulaf sütünüzü yapmak oldukça kolaydır. Bir yulaf ezmesi yapıp, bir tülbent beziyle suyunu bastırın. İşte yulaf sütünüz hazır bile. İsterseniz bal ve tarçın gibi doğal tatlandırıcılar ekleyebilirsiniz.
Yulaf sütü zararları nelerdir?
Üreticiler süt alternatiflerine inek sütünün faydalarını sağlamak için kalsiyum ve D vitamini eklerler. Ancak inek sütünde D vitaminin tercih edilen türü D3 vitamini bulunur. Yulaf sütü gibi alternatiflerde ise çoğu zaman daha ucuz olan D2 vitamini eklenir. Bu vitaminin vücutta emilimi D3 vitamini kadar kolay değildir.
İyot ise inek sütünde bulunan ama yulaf sütünde olmayan başka bir elementtir. Özellikle hamile veya emzirirken inek sütü yerine yulaf sütü kullanıyorsanız bir iyot ve D vitamini kaynağı bulmanız çok önemli. Bu besinleri deniz yosunu, somon, yumurta ve iyotlu tuz tüketerek alabilirsiniz.