Sağlıklı BeslenmeYüksek sesle horlamanın nedeni nedir?

Yüksek sesle horlamanın nedeni nedir?

04.01.2017 - 15:23 | Son Güncellenme:

Uyku kalitesini oldukça düşüren horlamanın yanı sıra yüksek sesle horlamanın sebepleri nedir?

Yüksek sesle horlamanın nedeni nedir

Yüksek sesle horlamak sadece uykunuzun kalitesini düşürmekle ve etrafınızdakileri rahatsız etmekle kalmaz, aynı zamanda bir hastalığın belirtisi de olabilir. Horlamanın birçok sebebi mevcuttur ve bunların bazıları ciddi değilken, bazıları dikkat edilmesi gereken sağlık problemleri olabilir.

Haberin Devamı

Yetişkin nüfusun yaklaşık yarısı zaman zaman horlamaktadır. Horlama sesinin oluşması, boğaz yolunun darlaşması ve havanın rahatlamış boğaz dokularının üstünden geçmesiyle olur. Horlama sesi yumuşak ve göz ardı edilecek düzeyde olabileceği gibi oldukça sesi ve rahatsız edici de olabilir.

Obezite yüksek sesle horlamanın sebepleri arasındadır. Bölgedeki ekstra dokular boğaz yolunu engelleyebilir ve horlamayı daha olası kılar. Eğer sebep buysa kilo vermek problemi çözecektir. Ancak eğer obezite baka sebeplerle birleşirse durum daha ciddidir. Havanın geçtiği yerde ne kadar fazla yumuşak doku varsa, horlama ihtimali de o kadar artacaktır.

Uyuma pozisyonu da kişinin horlamasına yol açabilir. Yan yatmak yerine sırt üstü yatmak boğaz kaslarının rahatlamasına, havanın geçtiği bölgenin engellenmesine ve horlamaya sebep olacaktır. Her ne kadar horlamaya karşı kullanılan ağızlıklar ve burun açıcılar olsa da sadece yan yatmak problemi çözmeye yardımcı olabilir.

Haberin Devamı

Boğaz kaslarını önemli düzeyde rahatlatacak her şey horlamayı başlatabileceği gibi alkol de olası sebeplerden biridir. Araba sürmeyi tehlikeli kılması ve uyku getirmesinin yanında alkolün bir diğer yan etkisi de yüksek sesle horlamaktır. Uyku saatine ne kadar yakın alkol alırsanız, horlama ihtimali de o kadar artar.

Ağzın içindeki dokuların şekli kişinin horlama riskini yükseltebilir. Hava yolu ne kadar tıkalıysa horlama o kadar sesli olur. Örneğin normalden daha uzun ve yumuşak olan küçük dil, yüksek sesle horlamaya yol açabilir. Olası diğer fiziksel sebepler arasında şişmiş lenf bezleri, bademcikler de mevcuttur. Deviye septum gibi burun içi anomaliler de horlamaya yol açabilir. Obezite, alkol kullanımı, sırt üstü yatmak gibi faktörlerle birleştiğinde ise problem çok rahatsız edici olabilir.

Uyku apnesine boğazdaki gerçek bir engel sebep olur. Hava kanalında bulunan bu engel, kişiyi uyandırmadan nefes almayı azaltabilir veya tamamen durdurabilir. Bu saatte 1 ila 100 kere olabilen bir durumdur. Kişinin yanında biri uyumuyorsa durumu hiç fark edemeyebilir ve neden bir türlü tam olarak dinlenemediğini anlayamaz. Bu durumun teşhisi uyku kliniklerindeki profesyoneller tarafından koyulabilir.

Haberin Devamı

Hemen Sağlık

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar