11.03.2021 - 17:55 | Son Güncellenme:
Yetişkin disleksi hastası olan pek çok kişi, durumlarının farkında olmuyor. Aslında bunlar en zor vakalardır. Bu kişiler, normal ya da ortalamanın üzerinde bir zekaya sahip olsalar da genellikle hayatlarının bazı evrelerinde okulda kötü öğrenci, tembel ya da aptal öğrenci olarak görülmüşlerdir.
Yetişkinlerde Disleksi Neden Olur?
Yetişkinlerde disleksinin neden olduğu uzun yıllardır uzmanlar tarafından araştırılsa da bilim insanları bu hastalığın henüz tam olarak nedenini tespit edememiştir. Aynı zamanda disleksinin beyin gelişimi ya da gen farklılıklarından kaynaklandığı biliniyor. Bu görüşün ortaya çıkmasının en önemli nedeni ise, disleksi hastalığı görülen kişilerin kardeşlerinin yaklaşık %40'ının okuma güçlüğü çektiğinin belirlenmesi ve ebeveynlerin de yaklaşık %49'unun disleksi hastası olmasıdır. Aynı zamanda pek çok bilim insanı okuma ve anlama güçlüğüne bağlı olarak birkaç gen keşfettiler.
Yetişkin Disleksisi Nasıl Anlaşılır?
Yetişkin disleksisi, beynin işleyişinden ve anatomisinden dolayı bu hastalığın ortaya çıktığı düşünülüyor. Bunun nedeni ise, disleksi hastası olan ve olmayan kişilerin beyinindeki dikkat çeken anatomik farklılıklardır. Beynin iki yarım küresini birbirine bağlamaya yarayan bir yapı olan korpus kallozum disleksi hastalarında normal kişilere göre yapısal farklılıklara gösterir. Bu yapı dışında disleksi hastalarında beynin sol yarım küresi ile ilgili çeşitli farklılıklar görülmesi de en çok görülen disleksi nedenleri arasında yer alır.
Yetişkin Disleksisi Nasıl Tedavi Edilir?
Yetişkin disleksisi, hastanın hayatı boyunca sürecek bir durumdur. Bu nedenle tedaviden ziyade hastalığın yol açtığı çeşitli sorunlarla ilgili alınabilecek önlemler ile bunlar için çeşitli tedavi yöntemleri planlanır. Disleksinin tedavisinde diğer pek çok hastalıktan farklı olarak herhangi bir ilaç ya da cerrahi işlem yapılması mümkün değildir.
Disleksi teşhisi yapılır yapılmaz hastalığın tespiti yapılan çocuk özel eğitime tabi tutulmalıdır. Çocukta herhangi bir zeka geriliği söz konusu olmadığı için, kişiselleştirilmiş olarak verilecek eğitim sayesinde çocuğun kısa sürede akranları ile aynı seviyeye gelmesi sağlanır. Ama disleksi teşhisi konulan çocuğun eğitimi, bu konuda özel eğitim almış olan öğretmenler tarafından verilmelidir.