Genel SağlıkYaz gribinden korunmak için klima kullanmanın 7 altın kuralı

Yaz gribinden korunmak için klima kullanmanın 7 altın kuralı

12.07.2023 - 16:47 | Son Güncellenme:

Yaz gribinin gerçek adının ‘lejyoner hastalığı’ veya ‘klima hastalığı’ olduğunu söyleyen Doç. Dr. İsmail Önder Uysal, yaz gribinden korunmak için klima kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.

Yaz gribinden korunmak için klima kullanmanın 7 altın kuralı

Yaz aylarının gelmesiyle kişilerde ateş, halsizlik, kas ağrıları gibi grip belirtileri görülebiliyor. Yaz gribi olarak adlandırılan ve grip ile benzer belirtiler gösteren 'lejyoner hastalığı', kış mevsiminde yakalanılan gripten çok daha farklı bir hastalık olarak görülüyor. Klima hastalığı olarak da adlandırılan lejyoner hastalığı; ateş, halsizlik, kas ağrıları, daha sonraki süreçte de öksürük, balgam çıkarma, derin nefes alma isteği gibi belirtilerle ortaya çıkıyor ve kış gribinden farklı bir tedavi gerektiriyor. Doç. Dr. İsmail Önder Uysal, yanlış klima kullanımı nedeniyle ortaya çıkan 'klima hastalığı' olarak da bilinen lejyoner hastalığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

Yaz gribinden korunmak için klima kullanmanın 7 altın kuralı

YAVAŞ YAVAŞ HASTA EDİYOR

Havaların yüksek sıcaklıklara ulaştığı yaz aylarında soğuk algınlığı ortaya çıkabilir ve kendini grip, nezle, üşütme gibi belirtiler ile gösterebilir. Ancak halk arasında bilinen adı ile 'yaz gribi' ifadesi kışın yakalanan gripten çok farklı bir anlam içerir. Yaz gribinin gerçek adı ‘lejyoner hastalığı’ veya ‘klima hastalığı’dır. Grip ile benzer belirtiler gösterse de hastalığın sebep olduğu organizmalar gribe göre çok farklıdır. Öncelikle bu hastalık kişiden kişiye bulaşmaz. Hastalık mikrobu; su tesisatlarında, soğutma kulelerinde, havalandırma sistemlerinde çoğalarak bulaşır. Bu cihazların içinden geçen suların zerreciklerinin solunması veya istem dışı nefes yollarına kaçması ile ortaya çıkar. Günler içinde kişinin yavaş yavaş hastalanmasına neden olur.

Haberin Devamı

Baş ağrısı, kas ağrısı, titreme ve 40 °C veya daha yüksek ateş gibi belirtiler gösteren Lejyoner hastalığı; ikinci veya üçüncü günde mukus ve bazen kan getirebilen öksürük, nefes darlığı, göğüs ağrısı, mide bulantısı, kusma, ishal gibi gastrointestinal semptomlar ve zihinsel bulanıklığa neden olabilir.

Yaz gribinden korunmak için klima kullanmanın 7 altın kuralı

KIŞ GRİBİ İLAÇLAR ETKİLİ OLMUYOR

Lejyoner hastalığı tedavisinde kesinlikle daha önce kış gribi ve soğuk algınlığında kullanılan ya da çevreden tavsiye edilen ilaçlar dikkate alınmamalı. Mutlaka bir kulak burun boğaz hastalıkları veya göğüs hastalıkları uzmanına muayene olunarak, doktorun tavsiye ettiği ilaçlar kullanılmalı. Bu hastalığa en başından yakalanmamak için de çeşitli önlemler alınabilir. Klimaların ve havalandırma sistemlerinin genel bakım ve temizlikleri ile periyodik filtre değişikliklerinin zamanında yapılması; havuzların bakım, ilaçlama, havalandırma işlemlerinin; su değişimi, zemin temizliği ve havuz suyu boşaltılarak yapılan detaylı zemin temizliğinin zamanında ve özenle yapılması bu önlemler arasında sıralanabilir.

DOĞRU KLİMA KULLANIMI ŞART

Yazın klima kullanımı genel olarak minimum düzeyde olmalı. Ancak klima kullanılması gerekiyorsa, klimanın sık sık kapatılması bir süre bekledikten sonra tekrar açılması, hafif ama kesintisiz birkaç saat çalıştırılması,  sıcaklık ayarının çok düşürülmemesi, ideal serinliği elde edecek şekilde kurulması, bakımlarının düzenli olarak yaptırılması ve filtrelerinin zamanında yenilenmesi çok önemli. Uyunacak olan odanın pencere yoluyla havalandırılması, klima ile serinletilmesinden daha sağlıklı.

Haberin Devamı

Yaz gribinden korunmak için klima kullanmanın 7 altın kuralı

YAZ GRİBİNDEN KORUNMAK İÇİN KLİMA KULLANIRKEN DİKKAT!

1- Gün boyu yaklaşık her saat başı bir bardak su içilmeli.

2- Klima yaklaşık 22 - 23 derece civarında bir sıcaklıkta tutulmalı.

3- Soğuk hava çıkış hızı (üfleme) en düşük şiddette olmalı.

4- Soğuk hava çıkış yönü odanın tavanına dönük olmalı, sabit kalmalı.

5- Klima uyuyan kişilerin üzerine direkt yönlenmemeli.

6- Hem pencere hem klimanın açık olduğu bir odada uyunmamalı.

7- Üşüme hissiyle uyanıldığında klimayı kapatılmamalı, sıcaklık ayarı 3-4 derece artırılmalı. 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar