10.03.2021 - 09:48 | Son Güncellenme:
Kış aylarında grip hastalığı genelde soğuk havalarda olduğu düşünülmektedir. Fakat yaz aylarındaki sıcak havalarda da kas ağrısı, halsizlik, ateş gibi gribe benzeye şikayetlerin yaşanmasına sebep olan grip türü bulunuyor. Bu grip türü halkın isimlendirmesiyle “yaz gribi” olarak adlandırılıyor. Yaz gribi kışın birçok kişinin yakalandığı kış gribinden daha farklı bir hastalıktır. Kış gribinden farklı bir tedavi gerekmektedir.
Yaz Gribi Nedir, Neden Olur?
Genel olarak soğuk havalarda ortaya çıktığını düşündüğümüz grip, ateş ve birçok kırgınlık ile kendini gösteren hastalıklardan biridir. Birçok insan yaz ayında gribe yakalanılmayacağını düşünüyor olsa da bu düşünce yanlış düşüncedir. Hava değişimi olması nedeni ile yaz aylarında yaz gribi olunabilmektedir.
Klimalı olan soğuk bir ortamdan, klimasız doğal sıcak havanın olduğu ortama girilmesiyle yaşanan ani hava değişiklikleri yaz gribine neden olur. Yaz gribi, kışın meydana gelen gribe benzer belirtiler görülse de aslında daha farklı olan bir hastalıktır. Bu sebeple yaz gribine yakalanınca kış gribinde kullanılan ilaçlar kullanılmamalıdır.
Yaz Gribinden Korunma Yolları Nelerdir, Nasıl Geçer?
Yaz gribi hastalığından korunabilmek için ve hızlı bir şekilde hastalığı atlatmak için yeterli miktarda su tüketilmesi gerekir. Gün içinde en az iki litre su tüketilmesi, vücut ısısının dengelenmesini sağlar ve yaz gribinden korunmayı sağlar. Klimanın kullanımını en aza indirmeni gerektiği uzmanlar belirtmektedir.
Kullanılması gerektiğinde ise klimanın ayarının doğru şekilde yapılması gerekiyor. Klima sık aralıklarla kapatılmalı, camlar açılarak ortam havalandırılmalıdır. Rutin olarak klimaların filtresi temizlenmelidir.
Bakımsız olan klimalar ya da havalandırma sistemlerinde mikroplar birikerek çoğalır. Nefes alıp vermekle mikroplar vücuda yerleşir ve kişilere hastalık oluşturur. Klimanın açık olduğu ortamda uyunmamalıdır. Su dahil olmak üzere tüketilen bütün sıvıların fazla soğuk olmamasına dikkat edilmelidir.