SağlıkYatınca Baş Neden Döner? Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (Bppv) Nedir?

Yatınca Baş Neden Döner? Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (Bppv) Nedir?

05.03.2021 - 15:17 | Son Güncellenme:

Ciddi ve yaygın hastalıkların başında baş dönmesi gelmektedir. Birçok kişi günlük hayatında baş dönmesi ile karşılaşabilir. Baş dönmesi bazen uzun bir süre devam etmektedir. Bazende kısa bir süre içerisinde geçer. Sizler için yatınca baş neden döner ve nedenleri nelerdir? Benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Yatınca Baş Neden Döner Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (Bppv) Nedir

Baş dönmesine neden olan çok sayıda faktör vardır. Bu yüzen oldukça yaygın bir hastalık olduğu söylenebilir. Baş dönmesi yaşayan kişilerde sersemlik veya dengesizlik ortaya çıkmaktadır. Bazen ise baş dönmesi sonucunda bayılma durumu ortaya çıkmaktadır.

Yatınca Baş Neden Döner?

Baş dönmesi yaygın olan ve cinsiyet ayırt etmeden herkeste görülebilen bir durumdur. Hareket halinde veya uzanırken bile baş dönmesi yaşanabilir. Baş dönmesinin nedenleri kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Baş dönmesinin sonucunda dengesizlik hissi yaşanacağı için kişinin dikkatli olması gerekmektedir. Baş dönmesi yatınca bile ortaya çıkabildiği için her an meydana gelebilecek bir rahatsızlıktır.

Baş dönmesinin nedenleri:

- Migren,
- Alkol kullanımı,
- İlaçların yan etkileri,
- İç kulak rahatsızlıkları,
- Kalp hastalıkları,
- Sıcak çarpması,
- Susuzluk veya açlık,
- Aşırı hareket,
- Demir eksikliği ile ortaya çıkan hastalıklar,
- Beyin bozukluğu.

Yatınca baş dönmesi yaşayan kişiler öncelikle bunun nedenini araştırmalıdır. Eğer yaşanan baş dönmesi çok sık oluyorsa durum ciddi olabilir. Ancak, yatınca oluşan baş dönmesi nadir olan bir durumsa ciddi sonuçlara yol açmaz.

Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) Nedir?

Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo, bir çeşit baş dönmesi hastalığıdır. Bu hastalık iyi huylu pozisyonel bir baş dönmesi olarak adlandırılmaktadır. Bu hastalık baş dönmesi ve gözlerde yaşanan istemsiz hareketler ile ortaya çıkar. Bu baş dönmesi zamanla hafiflemekte ve çoğu zaman kendiliğinden geçmektedir.

Hastalığın nedeni ise İç kulakta yaşanan bir problemdir. İç kulakta bulunan küçük kalsiyum kristallerinin yapışık olduğu yerden çıkarak küçük parçalar halinde denge kanallarının içine doğru gitmesi sonucunda BPPV hastalığı oluşur. Yaşanan baş dönmesi ise bu hastalığın bir etkisidir

Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo'ya neden olan durumlar;

- Kafa travması,
- Kafada yaşanan sarsıntılar,
- Kulak hastalıkları,
- İleri yaşta olanlarda yaşa bağlı olarak oluşan hastalıklar,
- Dolaşım bozuklukları,
- Uzun süre hareketsiz kalmak.

BPPV hastalığının başlıca nedenleri dışında henüz tespit edilemeyen farklı nedenleride olabilir. Bu durumu yaşayan hastalar için tedavi şansı vardır. Bu tedavi sonrasında hastalık kendi kendine ortadan yok olmaktadır.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar