Genel SağlıkVERTİGO belirtileri ve sebepleri nelerdir? Vertigo hastalığı ve tedavi yöntemi...

VERTİGO belirtileri ve sebepleri nelerdir? Vertigo hastalığı ve tedavi yöntemi...

01.02.2022 - 14:44 | Son Güncellenme:

Vertigo nedir sorusu araştırma konusu olmaya devam ediyor. Birçok insanın hayat kalitesini düşüren baş dönmesi, denge kaybı ve kusma gibi belirtiler gösteren Vertigo merkezi sinir sistemi ve iç kulakta bulunan hastalıklardan kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Peki Vertigo sebepleri ve belirtileri nelerdir?

VERTİGO belirtileri ve sebepleri nelerdir Vertigo hastalığı ve tedavi yöntemi...

Vertigo belirti ve sebepleri nelerdir sorusu araştırma konusu olmaya devam ediyor. Merkezi sinir sistemi ve iç kulakta bulunan hastalıklardan kaynaklı olarak ortaya çıkan Vertigo belirtileri arasında kusma, denge kaybı baş dönmesi gibi belirtiler yer almaktadır. Vertigo atakları belli belirsiz ortaya çıkabileceği gibi kişilerin gündelik yaşamlarını etkileyecek düzeyde de ortaya çıkabilmektedir. İşte Vertigo sebepleri ve belirtileri...

Haberin Devamı

VERTİGO NEDİR NEDEN OLUR?

Vertigo, başlıca merkezi sinir sistemi ve iç kulakta bulunan hastalıklardan kaynaklanır. En sık görülen vertigo tipi ise, Benign paroksizmal pozisyonel vertigo (BPPV)'dur. Bu vertigo çeşidinde birkaç dakika ya da 15 saniye boyunca başın hareketi ile birlikte başın dönmesi görülür. Başı öne arkaya sallamak ya da baş bölgesinde kan akışının azalması gibi durumlar bu soruna yol açabilir.

Bu bulgular hayatı olumsuz etkilese ve rahatsız edici olsa da BPPV iyi huylu bir rahatsızlıktır. Ama genellikle tedavi gerektirmez. Vestibüler nörit ve vertigo labirentit iç kulağın iltihaplanması sonucunda oluşur. Buna neden olan etkenler ise genellikle virüslerdir. Bu hastalığa etki eden virüsler ise, kızamıkçık, kızamık, grip, herpes, çocuk felci, kabakulak, hepatit ve EBV virüsleridir.

Haberin Devamı

VERTİGO SEBEPLERİ NELERDİR?

Vertigoya sebep olan şeyler net olarak bilinmese de virüsler, kafa tramvaları, alerji ve kalıtım bu hastalığın nedenleri arasında gösterilir. Vertigonun sebepleri şu şekilde sıralanabilir;

Akustik nörinom, iç kulağın sinir dokusunda meydana gelen bir çeşit tümördür. Vertigo hastalığı ile birlikte kulak çınlaması ve işitme kaybı da ortaya çıkar.

Vertigo, beyin kanaması, beyin damarlarının tıkanması nedeni ile de ortaya çıkabilir. Vertigonun görüldüğü bir diğer hastalık ise, multipl sklerozdur.

Boyun yaralanması ve kafa tramvası sonucunda da vertigo ortaya çıkabilir. Düşük kan şekeri, diyabet, panik bozukluğu, anksiyete vertigoya neden olan diğer etkenlerdir.

VERTİGO BELİRTİLERİ

Vertigo hastalığında, kişi, kendisinin ve etrafındakilerin döndüğünü zanneder. Vertigoda kusma, bulantı, terleme, anormal göz hareketleri de eşlik eder. Aynı zamanda hastalarda kulak çınlaması ve işitme kaybı da ortaya çıkabilir. Yürümede zorluk, görmede bozukluk ve bilinç değişiklikleri de bu belirtilere eklenebilir. Vertigoya neden olan problemler, vertigoya yol açan asıl soruna göre değişiklik gösterir.

Çift görme

Kol ve bacaklarda güçsüzlük

Konuşma güçlüğü

Baş ağrısı

Bilinç kaybı

Denge kaybı şikayetlerini sıkça hissediyorsanız vertigo hastalığının belirtileri ile doktora başvurabilirsiniz.

Haberin Devamı

VERTİGO TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Vertigo tedavisi, altında yatan hastalığa uygun bir şekilde yapılır. Hastada orta kulak enfeksiyonu var ise, çeşitli antibiyotiklerle tedavi yapılır. Kulak içinde iyileşen bir enfeksiyon varsa cerrahi bir operasyon gerekebilir. Bazı hastalara tuzsuz bir diyet ve idrar söktürücü ilaçlar verilir. Benign paroksizmal pozisyonel vertigoda birkaç ayda ya da birkaç haftada kendiliğinden son bulur. Bu hastalara uzman hekimler tarafından gerektiği durumlarda pozisyonel manevralar yapılabilir.

Düzelmeyen hastalara yönelik olarak da hastaların iç kulağına cerrahi operasyon yapılır. Bu dönemde hastalar, ani baş hareketlerinden kaçınmalı, bol su içmeli ve bol istirahat etmelidir. Aynı zamanda hastalar, yüksekte çalışmaktan kaçınmalı ve tehlikeli cihaz kullanmaktan kaçınmalıdır. Vertigo tedavisi sırasında kafein ve tütün ürünlerinden uzak durmak gerekir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar