04.03.2021 - 04:37 | Son Güncellenme:
Su bazlı vernikler dışında otomotiv ve mobilya sektöründe kullanılan diğer vernik çeşitleri şu şekilde sıralanabilir: 1- Poliüretan vernik. 2- Selülozik vernik. 3- Sentetik (Yapay) vernik.
Vernik Nedir?
Vernik, üretiminde birçok çözücü maddenin kullanıldığı, reçine esanslı bir koruyucudur. Genellikle ahşap yüzeyleri çevresel etkilerden korumak için kullanılır. İçerisinde yer alan katkı maddeleri ve reçine sayesinde paslanmayı önler. 50'li yıllardan sonra, dünya genelinde kullanım oranı artan vernik, kullanıldığı yerlere ve içerisindeki maddelere göre birçok türe ayrılır.
Vernik Ne İşe Yarar?
Vernik, uygulandığı yüzeylerde bir süre bekletildikten sonra kalın bir tabaka oluşturur. Bu tabaka, başta mutfak dolapları ve koltuklar üzere birçok mobilyanın çok daha uzun ömürlü olmasını sağlar. Tiner ile karıştırılıp inceltildiğinde metal yüzeylerin daha parlak görünmesinde etkilidir.
Genellikle kapalı mekanlarda uygulanan sprey verniklerin kullanımı çok daha pratiktir. Poliüretan verniklerin en önemli özelliği ise kolay kurumasıdır. Karton ve cam yüzeylerde de kullanılan parlak ve yarı parlak vernikler, dekorasyon ürünlerinin daha parlak ve yeni görünmesini sağlar.
Selülozik verniklerin üretiminde doğal vernik kullanıldığı için uzun süreli koruma sağlar. Şeffaf vernikler en çok ahşap ve seramik yüzeylerde kullanılır. İşlenmiş ve zımparalanmış ahşaplarda daha kolay bir şekilde uygulanabilir.
Araçlarda Vernik Ne İçin Kullanılır?
Vernik, arabaların boyasını korumak ve parlaklık sağlamak için kullanılır. Sadece metalik boyalı araçlarda kullanılması önerilir.