26.03.2021 - 10:43 | Son Güncellenme:
Normalde VDRL testi negatif olmalıdır. Negatif çıkan VDRL testi, vücudun Sifilis etkeni olan Trepenoma pallidum bakterisi ile karşılaşmadığı ve bu bakteriye karşı antikor oluşmadığı anlamına gelmektedir. Pozitif çıkan VDRL testinin ise bir hastalık belirtisi olabilir. Ancak bazı durumlarda VDRL testi yalancı pozitif de olabilmektedir.
VDRL Testi Nedir?
VDRL, damardan alınan kan örneğinden test edilen serolojik bir kan testidir. Açlık veya tokluk gerektirmez ve günün herhangi bir saatinde alınan kandan test edilebilir. Mikrobiyoloji laboratuvarlarında enfeksiyonların teşhisi için test edilir.
VDRL testi, sifilizin teşhisi ve kontrolü için bir testtir. Evlilik öncesi ve kan bağışı yapılırken yapılması gereken rutin testlerden biridir. Laboratuvarlarda ELISA veya lateks yöntemleri sıklıkla kullanılmaktadır.
Frengi, ağrısız veya ağrılı bir yara ile doğrudan temas halinde cinsel ilişki yoluyla yayılan Treponema pallidum bakterisinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Sadece sifilizin erken ve geç evrelerinde ortaya çıkmaz, aynı zamanda latent subklinik sifiliz tanısında da kullanılır. Sfilis varlığında sonuç pozitiftir.
VDRL Testi Nasıl Yapılır?
VDRL testi, bir damardan alınan kan örneğinin santrifüj edilmesinden sonra elde edilen serum örneğinden yapılan serolojik yöntemlerle mikrobiyoloji laboratuvarlarında yapılır.Laboratuvar teknisyenleri tarafından birkaç saat içinde yapılan test onaylanır ve mikrobiyoloji uzmanları tarafından raporlanır.
VDRL Testi Pozitifliği Ne Zaman Olur?
Frengi hastalarında VDRL testinin pozitif çıkması beklenir.
VDRL Testi Yalancı Pozitifliği Hangi Durumlarda Olur?
Bazı durumlarda, VDRL testi, kişide sifiliz olmasa bile yanlış pozitif sonuçlar verir. Bu gibi durumlarda analizi isteyen doktor gerekli yorum ve değerlendirmeyi yapabilir ve gerekirse çalışma tekrar veya ek testler yapılabilir.
VDRL Testi Pozitif Olan Hastalar Nasıl Tedavi Edilir?
VDRL testi pozitif çıkan hastalar, cinsel yolla bulaşan frengi (sifiliz) açısından değerlendirilir. Hastaya uygun antibiyotik tedavisi verilir. Hastalık genellikle ürologlar, doğum uzmanları, dermatologlar ve bulaşıcı hastalık uzmanları tarafından kontrol edilir ve tedavi edilir.