Seyahat etmek psikolojimizi nasıl etkiler?

Bir psikolog olarak yolculuklarda insanların birçok farklı duyguyu bir arada yaşadığını gözlemledim. Bu yazımda gözlemlerimi aktarmak istedim. O zaman gelin seyahat etmenin psikolojimizi nasıl etkilediğine birlikte bakalım.

Öncelikle seyahat etmenin insanlar üzerinde faydalarının olduğunu düşünüyorum. Hayata dair şeyleri televizyondan, internetten bakıp görmek ile yaşamanın arasında çok fark olduğu aşikar. Bu sebeple gezen, deneyimleyen insanların olaylara karşı bakış açılarının genişlediğini gördüm. Ufkunuz açıldığında problem çözme becerileriniz de bu şekilde gelişir. Bir yolculuk anında plan dışı sorunlar çıkması çok muhtemeldir ve siz hiç bilmediğiniz bambaşka bir yerde iken karşınıza çıkan bir problemi çözmek durumunda kalırsınız. Daha önceden yapamayacağınıza inandığınız şeyleri bile o anda yapabilir cesaret edebilirsiniz. Bu da korkularınızı yenmenize yardımcı olur.

Haberin Devamı

Varoluşsal, yaşamsal korkular uzak yerlere gittikçe azalır. Dünya’nın aslında ne kadar büyük olduğunu fark edip, kapladığınız alanın ne kadar küçük olduğunu görürsünüz. Değişik birçok ülkede benzer problemlerin yaşandığını görürsünüz. Problemler için çok vakit harcamanın anlamsız olduğunu keşfedersiniz. Duyguların evrensel olduğunu her yerde aynı şekliyle hissedildiğini fark edersiniz. Bu da sizi daha güçlü hissettirir. Yalnız olmadığınızı anlarsınız.

Özgür hissettirir. Yaşamın getirdiği düzen takıntısından ve kontrolcülük gibi yaşamı kısıtlayan düşüncelerden arınırsınız. Kaygıları azaltır. Uzun süre bu alışılmış düzenin dışına çıkmayınca kişi artık seyahat etmeyi, bir yerden bir yere gidebilmeyi tehlike olarak algılayabilir. Güvenli alanın, düzenin dışına çıkmak gibi yorumlayacağı içine dış dünyayı tehlikeli algılayabilir. Bu yüzden zaman zaman yapılan yolculuklar insanın bu düzende takıntılarda sıkışıp kalmasına engel olur.

Bazı insanlar için basit bir seyahat, mutlu anıların biriktirileceği bir tatil bile kaygıları arttırabilir. Kendine yarattığı güvenli alanın içerisinde her şeyi kontrol edebileceğini düşünür insan. Seyahat ederken birçok kontrol edemeyeceği şey olduğunu anlar. Aslında bu çok iyi farkındalıktır. O zamana kadar her şeyin kontrolü altında olduğunu düşünen insan, yaşamda kontrol edemeyeceği şeyler olduğunu da görür. Nesnecilikten, garanticilikten uzaklaşır.

Haberin Devamı

Yolculuklar diğer insanlarla iletişim kurabilmeniz için neden yaratır. İster istemez sosyalleştirir ve sosyal fobinin getirdiği iletişim kurma korkularına karşı yüzleştirme sağlar.

Sürekli aynı düzen ve tempo içerisinde olmak uzun vade de monotonluk getirir. Yoğun tempodan biraz uzaklaşmak dikkati farklı bir alana yoğunlaştıracağı için insan psikolojisine iyi gelir. Biraz nefes alıp, kendini ödüllendirip tekrar iş yaşamına dönmek daha çok motivasyonunuzu arttırır. Motivasyonunuzu arttıracağı için mevcut düzeninize döndüğünüzde daha mutlu, daha hevesli çalışırsınız. Biriktirdiğiniz anılar, yenilerini biriktirebilmek için size dayanak olur. Umutlu hissettirir. Bu şekilde dağılan dikkatinizi daha rahat toplayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Değişik yerler, kültürler görüp değişik insanlarla tanışırsınız. Farklı yemekler deneyebilme, farklı aktiviteler yapabilme şansınız olur. Değişik şeyler deneyimlemek her zaman insanda heyecan, merak uyandırır. Merak eden insan daha çabuk öğrenir. Herkesin seyahat anlayışı farklıdır. Kimisi yakına, kimisi uzağa, kimisi lükse, kimisi doğaya gitmeyi ister, kimisi tek başına, kimisi grupla gezmeyi sever. Siz hangi tarz yolculuklardan, tatillerden hoşlanırsınız? Hayalinizdeki yolculuklara çıkmanız dileklerimle…