Genellikle çift terapilerinde sorunun ne olduğunu sorduğumda ilk duyduğum şeydir bu. ''Anlaşamıyoruz, burasıda çözüm olmazsa avukata gideceğiz zaten.'' Çözümü kendi içinde bulamayan çiftler genellikle sürekli çatışır, ilişkileri kopma noktasına gelir. Peki şiddetli geçimsizliğin asıl sebebi ne? Biz şiddetli geçimsizliği nasıl sağlıklı bir geçimlilik haline dönüştürüyoruz? Gelin bundan biraz bahsedelim.
Tartışmak elbette ki sağlıklı bir davranıştır ama tartışmanın sonucu sürekli karşıdakini suçlamaya varıyorsa, kişiler sürekli geçmişteki hataları gündemin orta yerine koyuyorsa ve tartışmaya çözüm aramak yerine sürekli tartışmayı alevlendiriyorsa biz buna şiddetli geçimsizlik diyoruz. Çünkü bu kişiler tartışmanın amacını daima haklı olmak olarak görüyor ve dolayısıyla kendini haklı çıkarmak için sürekli karşıdakinin hatalarını ısıtıp ısıtıp partnerinin önüne sunuyor ee haliyle partneride karşı atak olarak savunmaya geçiyor.
Tartışmalarınızın amacı hiçbir zaman karşınızdakini suçlamak olmasın. İnsanlar hata yapar, eğer yanlış olarak değerlendirdiğiniz bir hata görüyorsanız bunu aynı gün içerisinde partnerinizle konusup onu suçlamadan, yargılamadan nasıl düzeltebileceğiyle ilgili çözüm odaklı bir konuşmaya davet edin. Karşımızdakinin sessiz sakin hatasını anlamasını beklersek hele bir de o bunu anlamazsa her tartışma da sen zamanında bunu da yapmıştın zaten diye, tartışmayı içinden çıkması mümkün olmayan bir hale getirirsiniz
Peki neleri düzeltirsek şiddetli geçimsizliği sonlandırırız bir bakalım.
1. Öncelikle partnerinizi tüm sakinliğinizle dinleyin. O kendini anlattıktan sonra böyle mi söylemek istedin diye anladığınız şeyi teyit ettirin daha sonrasında konuyla ilgili bir eleştiriniz varsa karşınızdakini kırmadan ve yargılamadan kendi fikrinizi sunun.
2. O anda konuştuğunuz konunun dışında başka konuları gündeme taşımayın, bu o andaki sorunun da çözülmesine engel olur ve karşınızdakini kızdırabilir.
3. Tartışmanın alevleneceğini yani birbirinizi kıracağınızı anladığınız anda, şuan da kendimi bu konuyla ilgili konuşabilecek kadar sakin hissetmiyorum bana biraz izin ver sakinleştiğimde bu konuyla ilgili tekrar konuşalım deyip farklı bir odaya geçip sakinleşene kadar partnerinizle konuşmayın, nefes egzersizi yapın, konuyu tekrar değerlendirin ve sakinleştiğinizde aynı konuyu konusmak için partnerinizin yanına gidin.
4. Rahatsız olduğunuz şeyleri siz söylemeden anlamasını beklemek yerine ona anlatmayı tercih edin.
5. Tartışmalarınızda kıyas yapmayın ve üçüncü kişileri tartışmanıza dahil etmeyin.
6. Amacınız haklı çıkmak ya da tamamiyle karşınızdakini haksız çıkarmak olmasın.
7. Partnerinizin aklını okumaya çalışmayın. ''Sen bunu söyledin ama ben senin bunu aslında ne niyetle söylediğini biliyorum, benim canımı acıtmak istiyorsun'' gibi.
Sevgilerimle
Uzman Klinik Psikolog Gülçin Keskin
www.gulcinkeskin.com.tr
bilgi@gulcinkeskin.com.tr
instagram; psk.gulcinkeskin