Depresyon kişinin kendini mutsuz, değersiz, huzursuz, çaresiz hissetmesi durumudur. Depresyondaki kişi daha önceden yaptığı şeylerden zevk almamaya başlar. Kendisine ve çevresine karşı ilgisizleşir.
Zaman zaman hepimiz kendimizi mutsuz, değersiz ve çaresiz hissederiz. Bu demek değildir ki depresyondayız. Kişinin kendisine depresyondayım diyebilmesi için bu duyguları en az 2 hafta boyunca her gün hissediyor olması gerekir ve bu duygular kişinin işlevselliğini bozuyor olmalı.
Gelelim depresyonun nasıl medyana geldiğine. Yaşanılan sorunlar çoğu zaman ruh halimizi bozuyor, bozulan ruh halimiz kimyamızı bozuyor dolayısıyla mutlu olmamızı sağlayan dopamin, nörepinefrin ve serotonin gibi çeşitli nörotransmitterlar de bozulmalar meydana geliyor ve depresyona giriyoruz.
Peki beslenme açısından depresyonun nedenleri nelerdir?
Omega-3 oranı düşük olan kişilerde depresyon sık görülmüştür ve omega-3 yağ asidi verilmiş kişilerde depresyon oranının %48 oranında düştüğü görülmüştür.
Depresyon-Kolesterol
Kolesterolu düşük olan kişilerin serotonin seviyeleri de düşüktür. Kolesterol eksikliği, serotonin metobolizmasını bozar ve kişinin depresyona girmesine yol açar.
Depresyon ve İnositol
Çeşitli araştırmalarda depresyonda olan kişilerin inositol seviyesi düşük bulunmuştur. Depresyonda olan kişilerin günde 12 g inositol alması durumunda depresyonda bariz düzelmeler görülmüştür. İnositolun bulunduğu yiyecekler; buğday tohumunda, muzda, karaciğerde, kahverengi pirinçte, yulafta, kuru yemişlerde, kuru üzümde ve sebzelerde bulunur.
B12 Vitamini ve Depresyon
B12 vitamini yetersizliği olanlarda en az iki kat fazla depresyon riski vardır. Peki hangi besinlerde B12 vitamini vardır? Balık yumurtası B12 açısından en zengin besindir. Kuzu ciğeri, kaz ciğeri, dana ciğeri de B12 vitamini açısından oldukça zengin besinlerdir. B12 bakımından zengin diğer ürünler; Yağsız yoğurt, yağsız süt, tam yağlı yoğurt ve süt, tavuk karides, geyik eti, deniz yosunu, maya ve sakatat.
Depresyon ve B6 Vitamini
Depresyonlu hastaların birçoğunda B6 vitamini düşüktür ve vitamin tedavisine olumlu cevap verirler. B6 vitaminin bulunduğu besinler; pirinç, buğday, kurutulmuş bitkiler ve baharatlar, antep fıstığı, sarımsak, ciğer, ay çekirdeği, susam, balık ve fındık.
Selenyum ve Depresyon
Selenyum seviyesi düşük olan kişilerde depresyon görülmüştür. Günlük 60-220 gr selenyum alımında depresyon semptomları düzelmiştir. Selenyumun bulunduğu besinler; Yumurta, mantar, esmer pirinç, yulaf, soğan, istiridye, sarımsak, tahıllar.
Çinko ve Depresyon
Depresyonu olan kişilerin önemli bir bölümünde çinko düzeyleri düşük bulunmuştur. Çinko düzeyleri düştükçe depresyonun derecesi de artmaktadır. Çinko az da olsa günlük alınması gereken mineraller arasındadır. Alınması gereken miktar yaş grubuna göre değişiklik gösterir. Çinko bakımından zengin olan besinler; Ispanak, kuzu ve sığır eti, mantar ve susam çinko bakımından zengin besinler arasında ilk sıralarda gelmektedir.
Demir ve Depresyon
Demir dopamin sentezi için gereklidir. Demir eksikliği olanlarda depresyon sıktır ve demir tedavisi ile düzelir. Demir açısından zengin besinler; Sebze (ıspanak, bezelye, brokoli) Tahıl (tam buğday ekmeği, mısır, yulaf) Meyve (çilek, karpuz, incir) diğer besinler (soya peyniri, domates, mercimek, fasulye) .
Magnezyum yetersizliği ve Depresyon
Magnezyum yetersizliği depresyondan psikoza çeşitli psikiyatrik semptomlara neden olabilmektedir. Ağır şiddetli magnezyum eksikliğinde depresyon görülmektedir. Magnezyum seviyesinin arttırıldığında depresyonda iyileşmeler görülmüştür. Magnezyum bakımından zengin besinler şunlardır; Ispanak, kabak çekirdeği, yeşil fasulye, soya fasulyesi, susam, ay çekirdeği, siyah fasulye, kaju .
Depresyon-Probiyatik
Depresif hastaların birçoğunda sindirim sorunları vardır. Probiyatikler sindirim sorunlarının giderilmesine yardımcı olurlar. Kefirin depresyonu azaltıcı etkisi vardır bunun yanı sıra probiyatik bakımından zengin olan birçok besin vardır; yoğurt, kefir, salatalık ve lahana turşusu, keçi sütü, ayran, kombu çayı, bitter çikolata şalgam, sirke, nar ekşisi ve boza gibi..
D vitamini ve Depresyon
Güneşe maruz kalma derecesi ile serotonin düzeyleri arasında pozitif bir korelasyon saptamıştır. D vitamini tedavisi alan hastalarda depresyon hızla düzelmektedir. Düşük D vitamini düzeyi kronik yorgunluğa ve depresyona yol açabilir. D vitamini eksikliğini güneşin yanı sıra şu besinlerden elde edebilir; Peynir, tereyağı, yağlı balıklar (somon, uskumru ve ton balığı) istiridye, balık yağı, yumurta ve patates.
Melatonin ve Depresyon
Düşük dozlarda melatoninin kış depresyonundaki semptomları hafiflettiği görülmüştür. Melatoninin major depresyonu olan hastaların uyku bozukluklarında da yararlı olduğu gösterilmiştir. Melatonin depresyonu artırma etkisi de olabileceğinden dikkatli (hekim kontrolü altında) kullanılması gerekir. Peki hangi besinler melatonin bakımından zengindir? Kızılcık, vişne, papatya, anason, ceviz, badem ve fındık.
Besin alerjisi ve Depresyon
Besin alerjileri çeşitli mental bozukluklara ve depresyona yol açmaktadır. Geleneksel depresyon tedavisine cevap vermeyenlerde besin alerjilerinin olup olmadığı araştırılmalıdır.
Instagram/psk.gulcinkeskin